Εγκρίθηκαν και επίσημα οι περιβαλλοντικοί όροι του υβριδικού σταθμού παραγωγής ρεύματος στο Αμάρι, με απόφαση του υππουργού Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη.
Την επίσημη ανακοίνωση έκανε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που προωθεί το έργο. Υπενθυμίζεται ότι ο σταθμός βασίζεται στην ενεργειακή αξιοποίηση του φράγματος ποταμών και συνδυάζει την παραγωγή αιολικής ενέργειας με την αποθήκευσή της μέσω αντλησιοταμίευσης.
Ο υβριδικός σταθμός αποτελεί συνδυασμό αιολικού πάρκου εγκαταστημένης ισχύος 89,1 μεγαβάτ, υδροηλεκτρικού έως 93 μεγαβάτ και συγκροτήματος αντλιών δυναμικότητας 140 μεγαβάτ.
Σύμφωνα με την εταιρεία, ο νέος υβριδικός σταθμός θα έχει τη δυνατότητα να υποκαταστήσει πλήρως τις αεριοστροβιλικές μονάδες της Κρήτης, οι οποίες από την έναρξη του επόμενου έτος είναι προγραμματισμένο να μπουν σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας.
Το συνολικό ύψος της επένδυσης διαμορφώνεται στα 280 εκατομμύρια ευρώ με εγχώρια προστιθέμενη αξία που αναμένεται να φτάσει τα 170 εκατομμύρια ευρώ, ενώ κατά την περίοδο κατασκευής του έργου θα δημιουργηθούν περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας.
Το έργο, σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, θα αποδίδει στους επωφελούμενους δήμους Ρεθύμνου, Αμαρίου, Σητείας, στις κοινότητές τους, καθώς και στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, συνολικά 4,6 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση κατά την εικοσιπεντάχρονη περίοδο της σύμβασης.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Γιώργος Περιστέρης, τόνισε ότι: «Η επένδυση που προωθούμε στην Κρήτη ήδη από το 2011 είναι ένα πρωτοποριακό έργο για τα ελληνικά δεδομένα και ταυτόχρονα αποτελεί το μεγαλύτερο υβριδικό έργο στην Ευρώπη» και πρόσθεσε:
«Το έργο συνδυάζει την παραγωγή καθαρής ενέργειας και την αποθήκευση κι έρχεται να απαντήσει αποτελεσματικά κι οικονομικά στο υπαρκτό πρόβλημα του ενεργειακού ελλείμματος που αντιμετωπίζει, όπως είναι γνωστό εδώ και χρόνια, η Κρήτη. Αν, μάλιστα, μας είχε επιτραπεί να προχωρήσουμε εγκαίρως στην υλοποίηση της επένδυσης, είναι βέβαιο ότι η Κρήτη θα είχε ήδη διασφαλισμένη ηλεκτρική επάρκεια».