Το «πράσινο φως» έδωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου να προχωρήσει μία μεγάλη εργολαβία για την αποκατάσταση όλων των καταστροφών που προκάλεσε ο φονικός σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου, στη διοικητική περιφέρεια του Δήμου Ηρακλείου. Πρόκειται για καταστροφές που έχουν καταγραφεί κατά βάση σε σχολικά κτήρια, οι οποίες καταγράφηκαν από κλιμάκια του Υπουργείου Υποδομών τα οποία περιόδευσαν σε όλο το νομό συνοδευόμενα από στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας και της Δημοτικής Αστυνομίας.
Όπως τονίζει με δηλώσεις του στην «Π», ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τΤεχνικών Έργων κ. Γιάννης Αναστασάκης η έγκριση της εργολαβίας είναι μια σημαντική εξέλιξη, διότι με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος προκειμένου να αποκατασταθούν σχολικά κτήρια που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές όπως για παράδειγμα το 7ο Δημοτικό Σχολείο, ή το σχολείο των Αστιτών ή το 12ο στον Πόρο.
Σύμφωνα με τον κ. Γ. Αναστασάκη, ο Δήμος Ηρακλείου από την πρώτη στιγμή μετά τον μεγάλο σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου, ενεργοποίησε όλο τον μηχανισμό του προκειμένου να καταγράψει όλα τα πρόβλημα που είχε εμφανιστεί με έμφαση τις σχολικές μονάδες που όπως είναι φανερό είναι και το πρόταγμα της όλης διαδικασίας. Μάλιστα, αφού έγινε η πρώτη αποτίμηση, η οποία και κοστολόγησε σε οικονομικό επίπεδο το βάρος των ζημιών, καταθέσαμε αίτημα χρηματοδότησης προς την Κυβέρνηση, η οποία δυστυχώς δεν ανταποκρίθηκε, αφού το αίτημά μας δεν απαντήθηκε καν.
Ωστόσο, ο Δήμος Ηρακλείου, αντιλαμβανόμενος τις ευθύνες του και την αδήριτη ανάγκη να αποκατασταθούν τα προβλήματα των σχολείων όπου είχαν εμφανιστεί, πήρε στις πλάτες του και αυτό το κόστος, με σκοπό να τρέξει η εργολαβία για την αποκατάσταση των μονάδων που είχαν υποστεί ζημιές και είχαν επισημανθεί και με τη βούλα των κλιμακίων του Υπουργείου Υποδομών.
Ο κ. Αναστασάκης τονίζει ότι η εργολαβία θα ενεργοποιηθεί και τα έργα θα ξεκινήσουν αφού πρώτα εγκριθεί ο νέος προϋπολογισμός του Δήμου Ηρακλείου που εκτιμάται ότι θα δρομολογηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
