Συνεχίζεται η προσπάθεια που καταβάλλει ο καθηγητής, Χάινς Ρίχτερ, να απαντήσει στην «εσχάτη των ακαδημαϊκών ποινών», όπως είπε χθες ο δικηγόρος του, στην απόφαση, δηλαδή, του Πανεπιστημίου Κρήτης να άρει την απονομή του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης.
Χθες, συζητήθηκε ενώπιον του Γ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε επταμελή σύνθεση η αίτηση ακύρωσης του Γερμανού καθηγητή κατά της απόφασης της Συγκλήτου του Ιδρύματος με την οποία τού αφαιρέθηκε ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα.
Ο συνήγορός του, κ. Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος, ανέφερε πως πρόκειται για μία υπόθεση πρωτόγνωρη για τα δικαστικά χρονικά και, όπως είπε, αποτελεί συνέχεια της ποινικής δίωξης του καθηγητή.
Υπενθυμίζεται πως ο κ. Ρίχτερ είχε αθωωθεί από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου για το αδίκημα της «άρνησης εγκλημάτων πολέμου του ναζισμού, τα οποία στρέφονται κατά του κρητικού λαού».
Ο συνήγορος ανέφερε πως η ιδιότητα του επίτιμου διδάκτορος είναι τιμητική, ο κ. Ρίχτερ δεν έχει υπαλληλική σχέση με το Ίδρυμα και, συνεπώς, δεν μπορεί να βασιστεί η αφαίρεση του τίτλου με βάση τον υπαλληλικό κανόνα. Το σκεπτικό αφορά στην ερμηνεία του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου προβλέπεται η αφαίρεση του τίτλου μόνο για σοβαρούς λόγους.
Ο κ. Αναγνωστόπουλος υποστήριξε πως οι αιτιάσεις του Ιδρύματος βασίζονται σε συνέντευξη που είχε δώσει ο κ. Ρίχτερ λίγο μετά από την αθώωσή του στην εφημερίδα Καθημερινή. Όπως λέει, ποτέ το Ίδρυμα δεν αμφισβήτησε το ακαδημαϊκό κύρος του καθηγητή και το έργο του, για το οποίο και διακρίθηκε με την ανώτατη τιμή που αποδίδει ένα Ίδρυμα.
Στους «σοβαρούς λόγους» περιλαμβάνεται η διαφύλαξη της θεσμικής αξιοπρέπειας του Πανεπιστημίου.
Ο συνήγορος του καθηγητή ανέφερε πως οι αντιδράσεις ξεκίνησαν από την τοπική κοινωνία και ουσιαστικά το Ίδρυμα θέλει να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τους Κρητικούς.
«Πρέπει να βρούμε ποια είναι τα τρομερά και φοβερά που η Σύγκλητος βρήκε στη συνέντευξη;», είπε ο κ. Αθανασόπουλος. Όπως είπε, δεν χαρακτήρισε «άθλιο» ή «κοτέτσι» το Ίδρυμα ούτε «αγράμματους» και «ανίκανους» τους ανθρώπους του.
Ανέφερε, ακόμα, ότι ο κ. Ρίχτερ διασύρεται καθώς τον χαρακτηρίζουν ναζιστή και αντισημίτη ενώ ο ίδιος, όπως είπε, είχε προπηλακιστεί στη δίκη που είχε γίνει στο Ρέθυμνο.