Οι μήνες περνούν και οι οικίσκοι πληθαίνουν στο Αρκαλοχώρι, που εξακολουθεί να μην έχει βρει διέξοδο στο οξύ πρόβλημα της στέγασης που στηρίζεται στους καταυλισμούς. Είκοσι πέντε νέοι οικίσκοι έφτασαν ήδη στην περιοχή, αλλά όπως διαβεβαιώνει ο δήμαρχος κ. Μ. Φραγκάκης, δεν θα χτιστεί νέος καταυλισμός, αλλά θα εμπλουτιστούν οι υφιστάμενοι και για πρώτη φορά θα τοποθετηθούν οικίσκοι σε ιδιωτικά ακίνητα.
Όπως εξηγεί, η όλη διαδικασία για τη δημιουργία νέου καταυλισμού είναι μια εξαιρετικά πολυδάπανη υπόθεση, με την έννοια ότι θα πρέπει να γίνει ένα σύνολο έργων εξαιρετικά κοστοβόρων. Συγκεκριμένα, απαιτούνται δίκτυα αποχέτευσης, ύδρευσης, παροχές ηλεκτρικού ρεύματος και έργα διαμόρφωσης που είναι πάρα πολύ δαπανηρά. Για τον λόγο αυτό δεν μπορούμε να μπούμε στη διαδικασία νέου καταυλισμού και στο πλαίσιο αυτό έχουμε αποφασίσει να ενισχύσουμε τους υφιστάμενους. Έτσι αυτό το οποίο δρομολογείται είναι να τοποθετηθούν δεκατέσσερις οικίσκοι στη Βόνη, ένας στο Αρκαλοχώρι και ένας στο Ίνι.
Από εκεί και πέρα για τους υπόλοιπους εννέα η πρόταση του Δήμου είναι να τοποθετηθούν σε ιδιωτικά ακίνητα, με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν και τα σχετικά αιτήματα των πολιτών. Από την πλευρά του το αρμόδιο υπουργείο αυτό το οποίο ξεκαθάρισε στον Δήμο είναι ότι η όλη διαδικασία θα περνά από εγκρίσεις σε κεντρικό επίπεδο και όχι τοπικά. Για την ακρίβεια το υπουργείο ζήτησε να του κατατεθεί αναλυτική ενημέρωση σε σχέση με τον αριθμό των πολιτών που ζητούν στεγαστική κάλυψη αλλά και τους δικαιούχους των παροχών αυτών. Αρμόδια επιτροπή του υπουργείου θα είναι αυτή που θα αποφασίζει για τα πρόσωπα στα οποία θα παραχωρηθούν οικίσκοι αξιολογώντας τις ανάγκες που υπάρχουν.
Ο δήμαρχος τονίζει ότι υπάρχει μεγάλη αγωνία στην περιοχή και οι πιέσεις είναι μεγάλες από τους πολίτες που ζητούν να ικανοποιηθεί το αίτημα που διατυπώνει πάνδημη η κοινωνία, η οποία ζητά να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την αναθεώρηση των τιμών του τιμολογίου που αφορά στον υπολογισμό της δαπάνης των εργασιών επισκευής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτήρια που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.
Το γεγονός ότι οι αποζημιώσεις που δίνονται σήμερα διατίθενται με βάση τα τιμολόγια του 2010 σε μια περίοδο που τα οικοδομικά υλικά καταγράφουν αυξήσεις, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν και το 100%, σημαίνει πρακτικά ότι ένας σεισμόπληκτος θα πρέπει να αποκαταστήσει τις ζημιές του με τιμές που ίσχυαν στην αγορά 12 χρόνια πριν. Αυτό δυσκολεύει την όλη διαδικασία και είναι κομβικό να αντιμετωπιστεί και να προχωρήσει απρόσκοπτα η όλη διαδικασία των αποζημιώσεων που είναι προϋπόθεση για να μπορέσει ο τόπος να ξανασταθεί στα πόδια του.