Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. ήταν σε εξέλιξη
Η έρευνα

Σε εξέλιξη βρισκόταν μέχρι αργά χθες το βράδυ η προανάκριση που διενεργούσε το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης και η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων προκειμένου να στοιχειοθετήθουν οι πληροφορίες- κατηγορίες που υπήρχαν για κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στα Χανιά και το κατά πόσο τηρούνταν οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο για την απόκτηση παιδιών από γονείς με τη βοήθεια παρένθετης μητέρας και δωρεές ωαρίων.

Στο στόχαστρο των διωκτικών Αρχών βρισκόταν από χθες το πρωί, οπότε και έγινε έφοδος στο κέντρο, ο επικεφαλής του, ένας από τους πιο γνωστούς επιστήμονες στον χώρο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς επίσης και άλλα μέλη του επιστημονικού και υπαλληλικού προσωπικού του κέντρου, ενώ «παρέλαση» στα γραφεία της ΕΛ.ΑΣ στα Χανιά για να καταθέσουν έκαναν περισσότερες από δέκα αλλοδαπές γυναίκες που αναλάμβαναν τον ρόλο της παρένθετης μητέρας.

Η υπόθεση «δουλεύεται» από την τοπική Αστυνομία, μετά από πληροφορίες που είχε τους τελευταίους μήνες. Το ζητούμενο για τις Αρχές είναι εάν οι διαδικασίες δωρεάς ωαρίων  και παρένθετης μητρότητας  ήταν σύννομες, καθώς αυτό που διέρρεε από πηγές της αστυνομίας ήταν ότι είχε για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα  γινόταν ένα τεράστιο εμπόριο ελπίδας, με ποσά που κατέβαλλαν οι μελλοντικοί γονείς και τα οποία πραγματικά προκαλούν ίλιγγο, χωρίς να τηρείται παράλληλα ο νόμος. Αστυνομικές πηγές άφηναν να διαρρεύσει ότι «το χρηματιστήριο της απόκτησης παιδιού με παρένθετη μητρότητα» είχε ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας…

Σύμφωνα πάντα με αστυνομικούς κύκλους, ζευγάρια και από το εξωτερικό γνώριζαν ότι στην Κρήτη και δη στα Χανιά, το όνειρό τους να αποκτήσουν παιδί θα γίνει πραγματικότητα, φυσικά έναντι υψηλότατης αμοιβής.

Αστυνομικοί των δύο υπηρεσιών προσπαθούσαν να επιβεβαιώσουν και να «δέσουν» τις πληροφορίες τους, προκειμένου η δικογραφία που σχηματιζόταν να μην αμφισβητείται.

Υψηλόβαθμος στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ μάς είπε ότι πέρα από την έρευνα που γινόταν για τη νομιμότητα της όλης διαδικασίας, στο μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκονταν και διαδικασίες για τη νόμιμη παρουσία των αλλοδαπών γυναικών που θα γίνονταν οι παρένθετες μητέρες. «Εξετάζουμε συγκεκριμένες περιπτώσεις με γυναίκες από το εξωτερικό που έρχονταν στη χώρα έχοντας σύμφωνα συμβίωσης, έμεναν στην Ελλάδα, γεννούσαν και στη συνέχεια εξαφανίζονταν» σχολίασε στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ.

Στο πλαίσιο αυτό κάποιες από τις γυναίκες που είχαν αναλάβει αυτό τον ρόλο κατέθεταν για ώρες στους αστυνομικούς για τις διαδικασίες που ακολουθούνταν.

Η κοινωνία πάντως των Χανίων παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις και το τι τελικώς θα προκύψει από την έρευνα της Αστυνομίας. Η αλήθεια είναι ότι ο συγκεκριμένος επιστήμονας που προΐσταται του Κέντρου έχει πολύ καλή εικόνα και ως επιστήμονας και ως άνθρωπος και χαίρει της εκτίμησης του επιστημονικού κόσμου του νησιού για τις ικανότητές του.

Σε δικαστήριο του Ηρακλείου καταχωρίστηκε νομικά για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1999 η παρένθετη μητρότητα, αφού εδώ γεννήθηκε το πρώτο παιδί που δεν κυοφορήθηκε από τη μητέρα του αλλά αποσυγγενικό της πρόσωπο.

Στην περίπτωση παρένθετης μητρότητας εμφυτεύεται στη μήτρα ξένης γυναίκας ή το ωάριο της ενδιαφερόμενης να τεκνοποιήσει γυναίκας, το οποίο στη συνέχεια γονιμοποιείται τεχνητά με σπέρμα του συντρόφου της ενδιαφερόμενης, ή γονιμοποιημένο εξωσωματικά ωάριο που προέρχεται από γενετικό υλικό του άτεκνου ζευγαριού ή γονιμοποιημένο in vivo ωάριο.

Ο  θεσμός αυτός πάντως έχει γεννήσει  πολλά, ενδιαφέροντα, δυσεπίλυτα, σύνθετα, νομικά, κοινωνιολογικά και βιοηθικά διλήμματα, όσο και αν η κοινωνία προσπαθεί να προλάβει και να αποφύγει. Η παρένθετη μητρότητα οπωσδήποτε είναι μια πολύπλοκη κατάσταση που υπαγορεύει νέους κανόνες, ρόλους και βασικά δικαιώματα στα εμπλεκόμενα μέλη.

Γνωστός διεθνώς…

Την άνοιξη του 2009 ο γιατρός που ερευνάται από την αστυνομία για την υπόθεση του Κέντρου Γονιμότητας στα Χανιά είχε κάνει δηλώσεις στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, η οποία σε εκτενές ρεπορτάζ της ανέφερε ότι ζευγάρια Ιταλών έρχονται στην Κρήτη, προκειμένου να γίνουν γονείς με τη βοήθεια παρένθετων μητέρων.

Τότε στην ιταλική εφημερίδα αναφερόταν ότι το κόστος για την «ενοικίαση» μιας παρένθετης μητέρας άγγιζε τα 9.000 ευρώ.

Μάλιστα ο συγκεκριμένος γιατρός σε δηλώσεις του τότε είχε πει ότι είναι σημαντικό να βρίσκονται οι μελλοντικοί γονείς μαζί με την παρένθετη μητέρα για να αναπτύξουν καλές σχέσεις.