Ούτε στους χειρότερους εφιάλτες τους δεν φαντάζονταν οι κάτοικοι των περιοχών της ανατολικής Κρήτης που επλήγησαν από την κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών πως θα μπορούσαν να βιώσουν τέτοια καταστροφή και μάλιστα μήνα Απρίλιο.
Οι τεράστιες καταστροφές στη δυτική Κρήτη τον Φεβρουάριο σαφέστατα αποτέλεσαν ένα «καμπανάκι κινδύνου», ωστόσο τα γενικά ήπια φαινόμενα που παρατηρούνται παραδοσιακά κατά τον μήνα Απρίλιο και η σταδιακή είσοδος της άνοιξης είχαν σημάνει «λήξη συναγερμού».
Όπως φάνηκε όμως, η κλιματική αλλαγή είναι πλέον παρούσα και στην Κρήτη, με τις συνέπειές της να είναι ορατές απ’ άκρη σ’ άκρη του νησιού και να αναδεικνύουν τις ανεπάρκειες που υπάρχουν σε επίπεδο υποδομών. Την ίδια στιγμή, από τις καταστροφικές βροχές φαίνεται η προχειρότητα ως προς την κατασκευή τουλάχιστον δικτύων, με δρόμους που καταρρέουν σαν χάρτινοι πύργοι.
Οι αιτιάσεις για φαινόμενα που δεν μπορούν να προβλεφθούν ή να αντιμετωπιστούν λαμβάνονται σαφώς υπόψη λόγω της σφοδρότητας και της έντασης των φαινομένων. Δεν αλλάζουν ωστόσο το γεγονός πως αρκετές από τις καταστροφές αποτελούν αποτελέσματα διαχρονικών πολιτικών ανεπαρκειών.
Το Υπουργείο παρ’ όλα αυτά δηλώνει “παρών”, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των φαινομένων, ενώ ο ίδιος ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης τονίζει πως το Υπουργείο θα ανταποκριθεί με το ίδιο σθένος για την περίπτωση της ανατολικής Κρήτης, όπως αυτό που παρουσίασε στη δυτική.
Ήδη χθες ανακοινώθηκε η έναρξη χρηματοδοτήσεων αποκατάστασης για τη δυτική Κρήτη, με την επισήμανση πως τα συγκεκριμένα κονδύλια αφορούν μια πρώτη φάση μόνο χρηματοδοτήσεων για την Κρήτη. Την ίδια στιγμή και ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των θεμάτων.