Με αγρότες της Κρήτης μίλησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Ανδρουλάκης
Με αγρότες της Κρήτης μίλησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Ανδρουλάκης

«Συνεχίζουμε τον διάλογο με τον αγροτικό κόσμο της χώρας, γιατί πιστεύουμε ότι τα προβλήματα είναι πολλά και δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση με μέτρα, που μόνο στόχο έχουν να γυρίσουν τα τρακτέρ πίσω» δήλωσε από το Ηράκλειο στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης με αγρότες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Ανδρουλάκη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε με αγρότες κι εκπρόσωπους φορέων στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ένωσης Ηρακλείου, όπου το παρών έδωσαν και οι τέσσερις βουλευτές του κόμματος στην Κρήτη, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, αγροσυνδικαλιστές και συνεταιριστικοί εκπρόσωποι.

«Εμείς προτάσσουμε ένα στρατηγικό σχέδιο, που θα απαντά στα τεράστια ζητήματα που έχουν προκύψει στον αγροτικό κόσμο και έχουν να κάνουν με την κατάσταση στον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον ΕΛΓΑ» επισήμανε ο κ. Ανδρουλάκης για να προσθέσει:

«Δεν μπορεί τη στιγμή που κλιμακώνεται η κλιματική κρίση και έχουμε πάρα πολλές ζημιές από ακραία φυσικά φαινόμενα, ο ΕΛΓΑ να μην αποζημιώνει τους αγρότες μας. Είναι αδιανόητο να έχουμε 25% αύξηση του κόστους παραγωγής και να μην υπάρχει κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο».

Ο πρόεδρος του κόμματος υποστήριξε ότι πρέπει να αξιολογούνται τα προϊόντα από τρίτες χώρες, ενώ έκανε ειδική αναφορά στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «Δεν μπορεί η πράσινη μετάβαση να πλήττει τον Έλληνα αγρότη και να είναι ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι της εγχώριας ολιγαρχίας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην παρέμβαση του,  έκανε αναφορά παράλληλα στο Στρατηγικό Σχέδιο που έχει ανάγκη ο πρωτογενής τομέας και που θα πρέπει να απαντά στα μεγάλα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, την ίδια ώρα που τα υπαρκτά προβλήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ, τον ΕΛΓΑ αλλά και λόγω της κλιματικής κρίσης οξύνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση των αγροτών που ζουν στιγμές απελπισίας και αγωνίας.

Αν δεν υπάρξει σχέδιο ανάταξης του πρωτογενούς τομέα, αν δεν υπάρξει ένα βιώσιμο μοντέλο για τους αγρότες μας τότε δεν υπάρχει ελπίδα, τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης που αναφέρθηκε στο σχέδιο του ΠΑΣΟΚ και στα επτά μέτρα στήριξης που πρότεινε  το κόμμα στο δημόσιο διάλογο.

Το όραμα του ΠΑΣΟΚ είναι οι τρεις πυλώνες της χώρας, Πρωτογενής, Μεταποίηση και Τουρισμός να ενωθούν σε ένα Ενιαίο  Πυλώνα  Εξωστρέφειας, πρόσθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης που όπως είπε δεν μπορεί η Κρήτη να δέχεται εκατομμύρια ξένους επισκέπτες κάθε χρόνο  και να μη υπάρχει μια πρόβλεψη κατώτατης κατανάλωσης τοπικών προϊόντων.

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων τους, οι εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου τόνισαν πως τα προβλήματα των αγροτών είναι γνωστά, παρατηρώντας ωστόσο πως διαχρονικά υπήρξε μια απαξίωση στους αγρότες και το αγροτικό κίνημα, η οποία κι έχει φέρει ολέθριες συνέπειες στην Ελλάδα ειδικότερα, αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, έχουν χορτάσει από ευχολόγια και δεσμεύσεις γι’ αυτό και δεν μπορούν να δεχθούν την οποιαδήποτε κατ’ αρχήν καλή θέληση. Όπως είπαν θέλουν να δουν πράξεις και πολιτικές ουσιαστικής στήριξης του αγροτικού κόσμου, ελπίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα εκείνο που μπορεί να υλοποιήσει αυτές τις πολιτικές.