η αγορά της Κρήτης

Κρατική στήριξη ζητούν οι έμποροι της Κρήτης

Τη μορφή «καταιγίδας» παίρνουν πλέον οι επιστολές της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης προς τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης με δεδομένες τις ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνει ο κλάδος.

Παρά το γεγονός της γενικότερης παραδοχής πως το άνοιγμα του λιανεμπορίου συνέβαλε αρκετά στο να τονωθούν όλες οι αγορές της χώρας και κατά συνέπεια και η αγορά της Κρήτης, οι έμποροι υποστηρίζουν πως το λιανεμπόριο βιώνει ακραίες συνθήκες. Οι επιχειρηματίες της Κρήτης μάλιστα υποστηρίζουν ότι τα προβλήματα στον κλάδο δεν προέκυψαν από την πανδημίας, αλλά συσσωρεύονται εδώ και μια δεκαετία, ενώ πλέον έχουν φθάσει σε ένα σημείο που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς την κρατική βοήθεια και στήριξη.

Οι έμποροι συνεχίζουν να υποστηρίζουν πως μέσα στην κρίση το λιανικό εμπόριο αντιμετωπίζει τα περισσότερα προβλήματα, τονίζοντας επίσης πως οι επιχειρηματίες του χώρου, βιώνουν τη μεγαλύτερη αδικία έναντι οποιουδήποτε άλλου μέσα στο «οικονομικό κύκλωμα». Παρατηρούν μάλιστα πως το μέγεθος των προβλημάτων θα αναδειχθεί τους επόμενους μήνες.

Για να υπάρξουν οι μικρότερες δυνατές απώλειες, οι έμποροι και η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης προτείνουν μια σειρά από δράσεις και παρεμβάσεις προκειμένου το τεράστιο κόστος από την οικονομική κρίση να μπορέσει να περιοριστεί έστω σε έναν ελάχιστο βαθμό.  Οι προτάσεις τους κωδικοποιούνται σε δεκαέξι βασικούς άξονες, οι οποίοι είναι οι:

1) Οι επιστρεπτέες προκαταβολές να μην είναι επιστρεπτέες, να δοθούν ΑΜΕΣΑ και να στοχεύουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

2) Μείωση του ενοικίου κατά 40% για τους επόμενους 6 μήνες, με ταυτόχρονη κάλυψη της απώλειας των μισθωμάτων στους ιδιοκτήτες, με χρήματα και όχι με φοροαπαλλαγή (και στα νομικά πρόσωπα).

3) Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ΟΑΕΕ κατά 40% για τους επόμενους 6 μήνες.

4) Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ για τους επόμενους 6 μήνες.

5) Ενεργοποίηση του επαγγελματικού ακατάσχετου λογαριασμού.

6) Αναβολή για 6 μήνες της ενεργοποίησης του νέου πτωχευτικού κώδικα.

7) Στήριξη των εργαζομένων και παράταση των επιδομάτων ανεργίας.

8) Να υλοποιηθούν τα δάνεια που έχουν εγκριθεί από τις τράπεζες και δεν προχωρούν επειδή η εγγύηση του 80% του κράτους δεν έχει πραγματοποιηθεί, παρά του ότι έχει εξαγγελθεί από το Μάρτιο του 2020.

9) Αναστολή για 6 μήνες του μέτρου ηλεκτρονικής τιμολόγησης και κατάργησης χειρόγραφων τιμολογίων .

10) Όσον αφορά την πληρωμή των επιταγών πρέπει με κάποιο τρόπο τα βοηθήματα, να δίνονται στοχευμένα  και όχι όπως προηγούμενα, που δεν χρησιμοποιήθηκαν από τους εκδότες των επιταγών για την κάλυψη τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στους κομιστές και να διαλύεται ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομίας (για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων).

11) Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.

12) Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων.

13) Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν τη κατανάλωση.

14) Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους α/α.

15) Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για το υπόλοιπο διάστημα για όλες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

16) Την χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Τις προτάσεις της Ομοσπονδίας έχει καταθέσει ήδη ως αναφορά στη Βουλή ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου.