εστίαση

Συνεχίζονται μέσα στην περίοδο της καραντίνας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, αλλά και επιχειρηματίες διάφορων κλάδων, χωρίς προς το παρόν να βρίσκονται κάποιες έστω προτάσεις λύσεων.

Βασικό και σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν τόσο οι εργαζόμενοι, όσο όμως και οι επαγγελματίες στην εστίαση, οι οποίοι παραμένουν από την πρώτη στιγμή λήψης μέτρων ενάντια στη νόσο, χωρίς εργασία, αλλά και χωρίς κάποια δυνατότητα.

Είναι χαρακτηριστικό πως κανένας επαγγελματίας που απασχολεί περισσότερους από πέντε εργαζόμενους δεν εντάσσεται στα ευεργετήματα της κυβέρνησης, αφού το σύστημα τον αποκλείει. Η συγκεκριμένη ρύθμιση ωστόσο αφορά στην πλειοψηφία των επιχειρηματιών του επισιτισμού και της διασκέδασης στο νομό Ηρακλείου, αφού το όριο των πέντε ατόμων είναι το ελάχιστο όριο για να μπορέσει να λειτουργήσει μια πολύ μικρή επιχείρηση.

Εκτός όμως από τους επιχειρηματίες που δεν μπορούν να λάβουν καν την πενιχρή έστω επιδότηση των 800 ευρώ για να καλύψουν στοιχειωδώς κάποιες βασικές ανάγκες τους, τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζει και πλήθος εργαζόμενων που δεν μπορούν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις της κυβέρνησης. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των εργαζόμενων στα κέντρα διασκέδασης ή στις υπηρεσίες κέτερινγκ, που λόγω της φύσης της εργασίας τους, δεν προβλέπεται κάποια μέριμνα γι’ αυτούς.

Το θέμα αναδείχθηκε πολλαπλώς και μετά από πλήθος παρεμβάσεων, αλλά και του Συνδικάτου Επισιτισμού και Τουρισμού Ηρακλείου, βρέθηκε μια πρώτη λύση, η οποία περιορίζει, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα. Σύμφωνα λοιπόν με τις σχετικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού, όσοι εργαζόμενοι λάμβαναν επίδομα το οποίο έληξε το Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2019 θα λάβουν σε πρώτη φάση 400 ευρώ.

Όσων το επίδομα ανεργίας έληξε στο πρώτο τρίμηνο του 2020 και έχουν πάνω από 80 μέρες επιδότηση θα υπάρξει επίσης μέριμνα επιδόματος, αλλά η πληρωμή του θα γίνει τέλος Απριλίου, όπως ενημερώνουν οι συνδικαλιστές του κλάδου.

Την συγκεκριμένη κατάσταση αναδεικνύουν με ερώτηση τους συνολικά 47 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Παρά το ότι πρόκειται για έναν κλάδο που επλήγη από την πρώτη στιγμή της πανδημίας του Covid 19, μέχρι και σήμερα κανένα από τα έτσι κι αλλιώς περιορισμένα μέτρα «οικονομικής στήριξης» που έχουν ανακοινωθεί δεν προστατεύει τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους του χώρου», τονίζει σε δήλωσή του ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ νομού Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, που προσυπογράφει την ερώτηση και επισημαίνει:

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αδικίας που έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά με κυβερνητική ευθύνη, αποτελεί η ρήτρα των έως 5 εργαζόμενων σε κάθε επιχείρηση, ως προϋπόθεση για την ένταξη στο πενιχρό οικονομικό βοήθημα των 800 ευρώ. Μια ρήτρα που αποκλείει σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων εστίασης, με αποτέλεσμα εργαζόμενοι και επαγγελματίες να αισθάνονται εντελώς απροστάτευτοι απέναντι στις συνέπειες της κρίσης».

Σημειώνεται ότι η εστίαση είναι ένας από τους μεγαλύτερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας με πολλές χιλιάδες εργαζόμενους, ζωτικής σημασίας, ιδιαίτερα για την Περιφέρεια.

Γι’ αυτό και απαιτείται, όπως τονίζουν μεταξύ άλλων οι βουλευτές, να σταματήσει ο εμπαιγμός και να μην αντιμετωπίζεται με αυτή την ιδεοληπτική, αδιανόητη στάση που οδηγεί εργαζόμενους και επαγγελματίες σε έναν πρωτοφανή οικονομικό στραγγαλισμό.

Σύμφωνα με τους ίδιους απαιτείται ισονομία και δικαιοσύνη, οριζόντια μέτρα για όλους όσους πλήττονται, τόνωση της ρευστότητας και ενίσχυση της εργασίας αντί για επιδότηση και διαιώνιση της ανεργίας, απαιτούνται ενεργητικές, στοχευμένες πολιτικές και άμεσα δραστικά μέτρα στήριξης. Διαφορετικά, η «επόμενη μέρα» θα φέρει οριστικά λουκέτα και απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.