ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΜΠΟΥΓΑΔΑ ΜΕΤΟΧΙ Δύο οικόπεδα δωρεά από τη Λότζια για τη συνέχιση μιας σημαντικής ανασκαφής
Από την τριμερή Σύνοδο Κορυφής

ΗΛότζια ανοίγει το δρόμο για να συνεχιστεί η σπουδαία αρχαιολογική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη στην πρώτη Αρχαιολογική Ζώνη της Κνωσού, στον οικισμό Μπουγάδα Μετόχι, καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου συναίνεσε χθες στην αγορά δύο οικοπέδων στα οποία έχει εντοπιστεί το θρησκευτικό κέντρο της αρχαίας πόλης της Κνωσού, με μια πλειάδα σπουδαίων αρχαιολογικών θησαυρών κορυφαίας ιστορικής σημασίας, όπως έχει αποκαλύψει η «Π» με αναλυτικό δημοσίευμα της στις  8-5-2021.

Η αγορά των ακινήτων θα γίνει με χρηματοδότηση του Ινστιτούτου Αιγαιακής Προϊστορίας που θα καλύψει όλο το κόστος της απόκτησης τους από το Δήμο Ηρακλείου, που είναι προϋπόθεση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, για να συνεχιστεί η ανασκαφική διαδικασία.

Ειδικότερα όπως εξήγησε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Περιουσίας και Οικονομικών Μανόλης Βασιλάκης, «εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου, στην πρώτη Αρχαιολογική Ζώνη της Κνωσού, βρίσκεται ο οικισμός Μπουγάδα Μετόχι. Η  αρχαιολόγος και επίτιμη διευθύντρια Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Δρ. Αθανασία Κάντα, ενημέρωσε τον Δήμο Ηρακλείου ότι στην περιοχή αυτή υπάρχουν δύο αγροτεμάχια τα οποία έχουν ανασκαφικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει την πενταετή συνέχιση της διερεύνησης του χώρου υπό την προϋπόθεση ότι τα δύο αγροτεμάχια θα ανήκουν στο δημόσιο και όχι σε ιδιώτες.

Παράλληλα η κ. Κάντα ζήτησε από  τη Λότζια να εγκρίνει την εξαγορά των δύο αγροτεμαχίων προκειμένου να περιέλθουν στο Δήμο Ηρακλείου επιτρέποντας να σωθούν τα αρχαία  τα οποία φωτίζουν άγνωστες πτυχές του κρητικού πολιτισμού. Ταυτόχρονα θα μπορούν να είναι επισκέψιμα και να συμβάλουν στην αειφόρο ανάπτυξη της πόλης. Τα ακίνητα έχουν έκταση 1339τ.μ. και 219τ.μ.

Ο Δήμος θα πρέπει να συμβληθεί ως αγοραστής των δύο ακινήτων ως μόνα κατάλληλα αποκτώντας την πλήρη κυριότητα πλην όμως για συγκεκριμένο σκοπό. Το τίμημα θα καταβληθεί εξ ολοκλήρου από το Ινστιτούτου Αιγαιακής Προϊστορίας (ΙΝΣΤΑΠ) το οποίο θα χρηματοδοτήσει το Δήμο Ηρακλείου και έχει ήδη συμφωνήσει με τους πωλητές το τίμημα της αγοραπωλησίας. Το Ινστιτούτο θα συμβάλει στο συμβόλαιο της αγοράς ως τρίτος συμβαλλόμενος και θα καθορίζει το σκοπό και θα συμφωνεί στην εκπλήρωση του».

Είναι χαρακτηριστική η σχετική επιστολή της κ. Αθ. Κάντα στο Δήμο Ηρακλείου στην οποία περιγράφει ότι «στον  σύγχρονο οικισμό της Κνωσού Μπουγάδα Μετόχι, σε ανασκαφή που διεξήγαγα, από το 2011 έως το 2017, με χρηματοδότηση από το Ινστιτούτο Αιγαιακής Προϊστορίας ήρθε στο φως το θρησκευτικό κέντρο της αρχαίας πόλης της Κνωσού, με μοναδική μέχρι σήμερα διαχρονία λατρείας από το 1800 π.Χ. έως τουλάχιστον τον 3ο μ.Χ. αιώνα.

Πρόκειται για δύο  αγροτεμάχια στα οποία βρέθηκαν μοναδικά ευρήματα όλων των εποχών τα οποία διαφωτίζουν πλευρές του κρητικού πολιτισμού.

Κάποια από τα ευρήματα αυτά έχουν εκτεθεί στην έκθεση «Αναδυόμενες πόλεις» που έγινε από τις 12 Δεκεμβρίου μέχρι τις 30 Απριλίου 2019 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα ετοιμάζονται για μεταφορά στην Οξφόρδη όπου θα γίνει μια νέα έκθεση με θέμα την Κνωσό και τα αντικείμενα αυτά. Χαρακτηριστικά αναφέρονται ευρήματα του 1700- 1500 π.Χ όπως το ελεφάντινο σκήπτρο θρησκευτικής – τελετουργικής χρήσης κατάγραφο από όλες τις πλευρές με επιγραφές της Γραμμικής Γραφής Ά.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιγραφή της Γραμμικής Γραφής Ά που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα. Βρέθηκε επίσης το εγκαίνιο δωματίου που περιείχε πολύτιμα υλικά σε μικρές μπάρες, χρυσός, αργυρός, αμέθυστος, χάντρες από lapis lazuli τάλαντου χαλκού, διπλούς πέλεκεις από χρυσό, αργυρό, χαλκό. Μεγάλη έκπληξη προκάλεσε η εύρεση διπλού πέλεκυ από σίδηρο. Πρώτη φορά βρίσκεται τόσο πρώιμο περίτεχνο αντικείμενο από το μέταλλο αυτό, του οποίου η χρήση και η παραγωγή αρχίζει πολύ αργότερα, κυρίως μετά το 1100 πΧ.

Άλλο σημαντικότατο εύρημα είναι η μικρή λίθινη σφραγίδα με κρητική ιερογλυφική γραφή. Ένα μοναδικό στην Κρήτη εύρημα του Θρησκευτικού Κέντρου της πόλης της Κνωσού είναι ένα ξίφος διακοσμημένο με χρυσούς γρύπες που χρονολογείται στο 1400- 1380 π.Χ. το οποίο είχε εναποτεθεί  ως εγκαίνιο σε μικρό μυκηναϊκό ιερό. Βρέθηκε επίσης σειρά ρωμαϊκών αγαλμάτων και αγαλματιδίων εξαιρετικής τέχνης.

Η διατήρηση των μοναδικών αρχιτεκτονικών καταλοίπων που έχουν βρεθεί είναι εντελώς απαραίτητη. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει την πενταετή συνέχιση της διερεύνησης του χώρου υπό την προϋπόθεση ότι τα δύο αγροτεμάχια όπου έχουν βρεθεί τα σημαντικότατα αυτά αρχαία θα ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο και όχι σε ιδιώτες».