Δύο μάρτυρες πέρασαν τις προηγούμενες ημέρες την πόρτα της αρμόδιας ανακρίτριας Ηρακλείου προκειμένου να καταθέσουν για τη μυστηριώδη δολοφονία της 54χρονης Βρετανίδας Jean Hanlon, το πτώμα της οποίας βρέθηκε να επιπλέει στο λιμάνι του Ηρακλείου τον Μάρτιο του 2009.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η μία μάρτυρας (πρόκειται για δύο γυναίκες) επανέλαβε ενώπιον της ανακρίτριας ό,τι ακριβώς είχε εμπιστευτεί στην οικογένεια του θύματος και η πληροφορία αυτή στάθηκε καταλύτης ώστε να ανοίξει και πάλι ο φάκελος της υπόθεσης με εισαγγελική εντολή, όπως έχει γράψει η «Π».
Αν και έχουν περάσει δέκα χρόνια από τότε που η άτυχη Βρετανίδα εντοπίστηκε νεκρή, η αρμόδια δικαστική Αρχή καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να ερευνηθούν οι νεώτερες πληροφορίες που τέθηκαν στη διάθεση της Δικαιοσύνης.
Δεν είναι εύκολη υπόθεση, όμως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ελεγχθούν πρόσωπα που τίθενται για πρώτη φορά στο κάδρο της έρευνας.
Ποιος (ή ποιοι) και γιατί ήθελαν να σκοτώσουν την Jean Hanlon; Οι πληροφορίες που δόθηκαν συνθέτουν ένα σενάριο-θρίλερ με την εμπλοκή προσώπων-έκπληξη. Αν καταστεί δυνατή η επαλήθευση των όσων έχουν υποστηριχθεί, τότε μιλάμε για ανατριχιαστική εξέλιξη στην υπόθεση.
Οι γιοι του θύματος, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει τόσα χρόνια, δεν εγκαταλείπουν τον αγώνα, ζητώντας να δικαιωθεί η μνήμη της μητέρας τους.
Ξανά στην Κρήτη η τραγική μητέρα
Δικαίωση όμως ζητά για την δολοφονία του παιδιού της -και μάλιστα ανήμερα των γενεθλίων του- και η Βρετανίδα Sharon Matthews, η οποία εδώ και έξι χρόνια δεν έχει πάψει να αγωνίζεται για την τιμωρία των ανθρώπων που της στέρησαν τόσο βίαια και άδικα τον μοναχογιό της.
Θα βρεθεί ξανά στην Κρήτη τις επόμενες ημέρες, αφού την 1η Νοεμβρίου στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Λασιθίου θα καθίσουν δύο νεαροί Βρετανοί κατηγορούμενοι για συνέργεια στη δολοφονία του 19χρονου Tyrell, στη διάρκεια φονικής συμπλοκής στα Μάλια.
Ο βασικός κατηγορούμενος, ο φυσικός αυτουργός της δολοφονίας, επίσης Βρετανός, εξακολουθεί να κυκλοφορεί ελεύθερος, καθώς η βρετανική Δικαιοσύνη είπε «όχι» στο αίτημα των ελληνικών Αρχών για την έκδοση του στην χώρα μας.
Το αίτημα απορρίφθηκε επειδή προβλήθηκε ο ισχυρισμός ότι ο κατηγορούμενος δεν είχε λάβει κλήση για το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.
Πρωτόδικα είχε αθωωθεί κατά πλειοψηφία λόγω αμφιβολιών.
Κατά της απαλλακτικής πρότασης ο εισαγγελέας Εφετών Ανατολικής Κρήτης άσκησε έφεση και έτσι η υπόθεση εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό από μηδενική βάση. Ο ίδιος δεν εμφανίστηκε αλλά ούτε και εκπροσωπήθηκε. Κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών, αφού του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.
Σε ό,τι αφορά στη δίκη της 1ης Νοεμβρίου, ο ένας εκ των κατηγορουμένων είχε αθωωθεί ομόφωνα στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο μετά και την αθώωση του βασικού κατηγορούμενου. Η οικογένεια του θύματος έκανε αναίρεση στον Άρειο Πάγο, η οποία έγινε δεκτή στην ουσία της και έτσι η υπόθεση θα εκδικαστεί από μηδενική βάση.
Ο δεύτερος κατηγορούμενος προέκυψε στην πορεία, στη διάρκεια δικαστικής έρευνας που διατάχθηκε αμέσως μετά το πρωτόδικο δικαστήριο για τη συμμετοχή και άλλων προσώπων στη φονική συμπλοκή. Υπάρχει και τρίτος κατηγορούμενος ως συνεργός, όμως θα δικαστεί τον Φεβρουάριο από το Τριμελές Ανηλίκων.