Δυσαρέσκεια από τους Δήμους – Μάχη καθημερινότητας  με “άνισους όρους”

«Με άνισους όρους» δίνουν τη μάχη της καθημερινότητας οι Δήμοι, αφού, καθώς εκτός από την υποχρηματοδότηση και την αποδόμηση σε προσωπικό, στερούνται και το χρηματοδοτικό εργαλείο που διαχρονικά υπήρχε για την ένταξη κομβικών έργων που συνδέονται με την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Όπως προκύπτει,παρά το γεγονός ότι σύσσωμη η Αυτοδιοίκηση ζητά από την Κυβέρνηση να υπάρξει ένα χρηματοδοτικό εργαλείο, όπως ήταν παλαιότερα το «ΕΠΤΑ», ο «Θησέας», ο «Φιλόδημος» και ο «Τρίτσης», το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει δείξει το παραμικρό ενδιαφέρον, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια και έντονο προβληματισμό στους Δήμους.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο δήμαρχος Βιάννου, Παύλος Μπαριτάκης, από το 2024 που ανέλαβαν οι νέες Δημοτικές Αρχές, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη χρηματοδότηση, όπως γινόταν πάντα από το Υπουργείο Εσωτερικών. Μετά το πρόγραμμα «Α. Τρίτσης» δεν υπάρχει νέο πρόγραμμα με το οποίο θα μπορούσαμε να λύσουμε αρκετά προβλήματα είτε με την οδοποιία είτε με τα αποχετευτικά δίκτυα και άλλες υποδομές. Η Κυβέρνηση πρέπει να ενισχύσει την Αυτοδιοίκηση, που δίνει ένα μεγάλο αγώνα να διαχειριστεί την πραγματικότητα με μειωμένους πόρους, και από την άλλη δεν έχουμε χρηματοδοτικά εργαλεία για να εκτελέσουμε έργα που έχει ανάγκη ο κάθε Δήμος.

Ο ίδιος σημειώνει ότι δυστυχώς οι μικρότεροι Δήμοι της ενδοχώρας είναι αυτοί που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις, οι οποίες πολλαπλασιάζονται ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που αυξάνεται ο πληθυσμός τους. Ειδικότερα για τον Δήμο Βιάννου, ο κ. Μπαριτάκης τονίζει ότι η μεγαλύτερη πίεση που ασκείται είναι στο παραλιακό μέτωπο που δέχεται και το μεγαλύτερο αριθμό τουριστών. Ο ίδιος τονίζει ότι,αυτή τη στιγμή, στη Βιάννο, ο πληθυσμός έχει αυξηθεί κατά 60% και μέσα στον Αύγουστο η αύξηση αναμένεται να αγγίξει το 100%.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα είναι πολλαπλάσιες οι ανάγκες σε νερό και σε επίπεδο αποκομιδής απορριμμάτων, ενώ, την ίδια ώρα, απαιτείται και ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο το οποίο θα πρέπει να διασφαλιστεί, το οποίο είναι αδιανόητο να εξασφαλίσει ο Δήμος, χωρίς να υπάρχει ένα χρηματοδοτικό εργαλείο, μέσα από το οποίο θα μπορεί να εκτελέσει μια σειρά από σημαντικά έργα υποδομής. Είναι ζωτικής σημασίας ανάγκη να υπάρξει ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης για να μπορούν οι Δήμοι να καλύψουν τις ανάγκεςπου έχει ο κάθε τόπος, τονίζει ο κ. Μπαριτάκης, προσθέτοντας ότι ειδικά στους Δήμους της ενδοχώρας που έχουν διευρυμένα γεωγραφικά όρια, οι ανάγκες τους είναι πολύμεγαλύτερεςγια την αποκατάσταση των αγροτικών δρόμων και της οδοποιίας, όπως αντίστοιχα και για τη συντήρηση των δικτύων της ύδρευσης και της άρδευσης και βέβαια κρίσιμη παράμετρος είναι και η πολιτική προστασία της κάθε περιοχής, που θα πρέπει να διασφαλίζεται.