ΔΥΠΕ Κρήτης

Σε σοβαρότατες καταγγελίες κατά των χειρισμών της 7η Υ.ΠΕ. Κρήτης προχωρά η Ένωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών Ανατολικής Κρήτης, που με ανακοίνωση της «καταδικάζει απερίφραστα τη διαρκή άρνηση της Διοίκησης» να τους συναντήσει «παρά τις πολύμηνες προσπάθειές μας.

Συγκεκριμένα, η Ένωση χαρακτηρίζει «απαράδεκτες τις στοχευμένες προσπάθειες αποστέρησης του αυτονόητου επιτελικού ρόλου των Διπλωματούχων Μηχανικών και των Τεχνικών Υπηρεσιών της υγείας σε θέματα υποδομών και εξοπλισμού». Όπως τονίζει, «αγνοείται συχνά ο κρίσιμος ρόλος των τεχνικών υπηρεσιών της υγείας.

Πρόκειται για τις υπηρεσίες που σε συνθήκες περιορισμένου χρόνου και πόρων κατασκευάζουν κλινικές και νέες ΜΕΘ covid μεταξύ άλλων. Πίσω από τις κτιριακές και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, πίσω από Βιοϊατρικό εξοπλισμό υπάρχει το έργο των Διπλωματούχων μηχανικών οι οποίοι σχεδιάζουν, μελετούν, προδιαγράφουν και υλοποιούν νοσοκομεία και δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Αποτέλεσμα της δουλειάς των μηχανικών είναι τα έργα αναβάθμισης και θωράκισης της ασφάλειας των δομών υγείας, οι οποίοι φέρουν εκ του νόμου και του επιστημονικού τους υποβάθρου την ευθύνη της αδιάλειπτης και ασφαλούς λειτουργίας των μονάδων υγείας. Ωστόσο δε μετέχουν στα επιστημονικά συμβούλια σε θέματα βιοϊατρικού εξοπλισμού, και εξαιρούνται από έκτακτα επιδομάτα, ζήτημα για το οποίο τοποθετήθηκε προ ημερών η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ».

Σύμφωνα με την ΕΜΔΥΔΑΣ «πληθαίνουν φαινόμενα υποκατάστασης των τεχνικών υπηρεσιών από στελέχη και τμήματα παντελώς άσχετα με το τεχνικό αντικείμενο, με αποτέλεσμα αστοχίες που προκαλούν, πέραν των σημαντικών καθυστερήσεων, σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των υποδομών.

Παρατηρούνται συχνά φαινόμενα καταστρατήγησης νομίμων διαδικασιών σε διαγωνιστικές διαδικασίες που αποτελούν πλήγμα για το Δημόσιο συμφέρον. Οι νόμιμες διαδικασίες καταστρατηγούνται δε και στο επίπεδο διασφάλισης της υγείας και ασφάλειας.

Η 7η Υ.ΠΕ. Κρήτης, παρότι θα έπρεπε να αποτελεί θεματοφύλακα του θεσμικού πλαισίου που διέπει την υγεία, παραβλέπει την κείμενη νομοθεσία, καθώς δεν έχει ορίσει ιατρό εργασίας ούτε συντονιστή διαχείρισης COVID-19, ενώ δεν εκτελούνται τα καθήκοντα του τεχνικού ασφαλείας».