Το Ηράκλειο πληρώνει πολύ ακριβά το κόστος της λειψυδρίας
Οι πολίτες διψούν και η ΔΕΥΑΗ «ματώνει» να πληρώσει στη ΔΕΗ το ρεύμα των γεωτρήσεων, που λειτουργούν ασταμάτητα

Πανάκριβα πληρώνει το Ηράκλειο το κόστος της λειψυδρίας, αφού τα χρέη της ΔΕΥΑΗ στη ΔΕΗ έχουν εκτοξευθεί στα 19.500.000 ευρώ, καθώς έχει πέσει απογοητευτικά η στάθμη του φράγματος Αποσελέμη και η πόλη στηρίζεται υδροδοτικά στη λειτουργία ενεργοβόρων γεωτρήσεων που αντλούν νερό από τους υπόγειους υδροφορείς.

Την ίδια στιγμή η ΔΕΗ κάνει «στενό μαρκάρισμα» στη ΔΕΥΑΗ, διεκδικώντας τα χρήματά της και ασκεί έντονη πίεση για να γίνει άμεσα διακανονισμός.

Ωστόσο, η ΔΕΥΑΗ αρνείται να μπει σε διακανονισμό, τονίζοντας ότι επίκειται ρύθμιση των χρεών των δημοτικών επιχειρήσεων, μέσα από νομοσχέδιο που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση.

Πώς απογειώθηκε το χρέος

 

Χρέος – «θηλιά» είναι τα 19.500.000 ευρώ στα οποία έχει σκαρφαλώσει το χρέος της ΔΕΥΑΗ στη ΔΕΗ, η οποία ασκεί έντονη πίεση για την είσπραξή τους μέσα από αλλεπάλληλες παρεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Πώς όμως απογειώθηκε σε τέτοια ύψη το χρέος της δημοτικής επιχείρησης;

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ, Γιώργος Βουρεξάκης, το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο δεύτερο κατά σειρά ξηρό υδρολογικό έτος, που έχει φτάσει σε οριακά επίπεδα την τροφοδοσία νερού από το φράγμα Αποσελέμη, μοιραία έχει εξωθήσει τη δημοτική επιχείρηση να καλύψει τις ανάγκες ύδρευσης του Ηρακλείου από τις γεωτρήσεις.

Έτσι, έχει τεθεί σε λειτουργία όλο το σύστημα των γεωτρήσεων, το οποίο όμως είναι εξαιρετικά ενεργοβόρο και άρα ιδιαίτερα δαπανηρό.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γ. Βουρεξάκης

Ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης εξηγεί ότι είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό το γεγονός ότι το νερό του Αποσελέμη έχει το πλεονέκτημα ότι έρχεται με φυσική ροή από το Ηράκλειο και έτσι δεν απαιτείται η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας.

Σήμερα όμως που έχει πέσει σε τέτοια επίπεδα το φράγμα, δυστυχώς είναι αναπόφευκτη η χρήση των γεωτρήσεων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ, Γιώργο Βουρεξάκη, ενώ παλαιότεροι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος αντιστοιχούσαν σε ποσά της τάξεως των 370 χιλιάδων ευρώ το μήνα, τώρα τον Αύγουστο για παράδειγμα η αντίστοιχη χρέωση έχει απογειωθεί στις 800 χιλ. ευρώ.

Παράλληλα, σημειώνει ότι καθοριστικό ρόλο στην αύξηση του κόστους του νερού παίζει το γεγονός ότι έχουν γίνει αλλεπάλληλες αυξήσεις στις χρεώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα να φτάσουν στα ύψη και οι λογαριασμοί.

Ο ίδιος τονίζει ότι το τελευταίο διάστημα είναι εξαιρετικά πιεστικές οι οχλήσεις που δέχεται η ΔΕΥΑΗ από την ΔΕΗ που ζητά να ρυθμιστεί. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Βουρεξάκη, σε αυτή τη χρονική συγκυρία δεν θα πρέπει να γίνει κανένας οικονομικός διακανονισμός, διότι έπεται το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση με βάση το οποίο θα καλυφθούν σε ένα υψηλό ποσοστό τα χρέη των δημοτικών επιχειρήσεων ώστε να γίνει μια σωστή επανεκκίνηση στη λειτουργία τους.

Όμως, αυτό το οποίο ξεκαθαρίζεται από την πλευρά των δημοτικών επιχειρήσεων είναι ότι είναι αδιανόητο να εξακολουθεί η χρέωση του ηλεκτρικού ρεύματος στις ΔΕΥΑ να γίνεται με βάση το τιμολόγιο του οικιακού ρεύματος και όχι του βιομηχανικού, και όσο αυτό συνεχίζεται ως πολιτική, τόσο τα χρέη «θα αυγατίζουν» και δεν θα είναι εύκολα στη διαχείρισή τους.

Ο κ. Βουρεξάκης σημειώνει ότι «τόσο οι Δήμοι όσο και οι δημοτικές επιχειρήσεις συνολικότερα, μέχρι σήμερα, δεν έχουν δεχτεί καμία επιχορήγηση από το κράτος για το ενεργειακό κόστος. Υπάρχει μια υπόσχεση από το αρμόδιο Υπουργείο ότι θα ρυθμιστούν αυτά τα χρέη και θα επιδοτηθούν οι δημοτικές επιχειρήσεις που, όμως, είναι σε εκκρεμότητα.

Ωστόσο, εμείς έχουμε οχλήσεις από τη ΔΕΗ αλλά δεν μπορούμε να μπούμε στη διαδικασία της ρύθμισης και να κάνουμε κάποιο διακανονισμό».