Διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος για σύσταση συμμορίας, για παράνομη εισαγωγή όπλων από το εξωτερικό στην ελληνική επικράτεια, για παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών, καθώς και για παράνομη εμπορία όπλων και πυρομαχικών κατ’ εξακολούθηση άσκησε χθες η εισαγγελέας στα τέσσερα από τα έξι άτομα, τα οποία συνελήφθησαν από την Αστυνομία και κατηγορούνται για συμμετοχή σε κύκλωμα παράνομης διακίνησης όπλων στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές της χώρας. Και οι τέσσερις αναμένεται με βάση το άρθρο 246 του κώδικα ποινικής δικονομίας να απολογηθούν σήμερα στην ανακρίτρια.
Ήδη από προχθές είχαν αφεθεί ελεύθεροι χωρίς να τους ασκηθεί δίωξη μια 44χρονη γυναίκα κι ένας 30χρονος, συγγενείς του 55χρονου, ο οποίος κατά την αστυνομία είναι ο επικεφαλής του κυκλώματος.
«Πολύ κακό για το τίποτα» σχολίασε ο συνήγορος υπεράσπισης Γιώργος Κοκοσάλης. «Η δίωξη που ασκήθηκε δικαιώνει τις αιτιάσεις και τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης γιατί αρχικά όλοι μιλούσαν για κακουργηματικές διώξεις. Θα δείτε ότι στην πορεία όλοι ή οι περισσότεροι θα αθωωθούν», πρόσθεσε ο ίδιος.
Όπως γράψαμε χθες, οι συλληφθέντες κατηγορούνται από αστυνομικούς που συνέταξαν την δικογραφία για σύσταση συμμορίας με σκοπό την αγορά, εισαγωγή στην επικράτεια, κατοχή και πώληση όπλων, πυρομαχικών και άλλων εξαρτημάτων, σε μορφή τετελεσμένη και σε απόπειρα από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με σκοπό τον κατ’ επάγγελμα προσπορισμό περιουσιακού οφέλους.
Οι περισσότεροι από τους εμπλεκόμενους είναι άνδρες από την Κρήτη (υπάρχουν και δύο γυναίκες), ένας κατάγεται από την Αττική αλλά μένει στην Ημαθία κι ένας αλλοδαπός, πιθανότατα Βούλγαρος, με το όνομα Vladimir. Από τους φερόμενους ως δράστες έχουν συλληφθεί οι επτά και η έρευνα συνεχίζεται.
Για την Αστυνομία επικεφαλής θεωρείται ένας 55χρονος Κρητικός επιχειρηματίας. Σύμφωνα με αστυνομικούς κύκλους, ο ίδιος «έχει απασχολήσει αρκετές φορές τις Αρχές για παράβαση του νόμου περί όπλων». Από το περιβάλλον όμως του επιχειρηματία τονίζεται ότι σε αρκετές επίσης προηγούμενες υποθέσεις του, έχει αθωωθεί.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 55χρονος Κρητικός και ο αλλοδαπός κατηγορούνται ότι «ενώθηκαν από κοινού για να διαπράξουν εγκληματικές ενέργειες που αφορούν στην κατηγορία που τους αποδίδεται από την ΕΛ.ΑΣ.
Αναφορικά με τον πρώτο, αλλά και τρεις συγγενείς του (ένας άνδρας και οι δύο γυναίκες) φέρονται μέσω των εταιρειών που διαθέτει ο 55χρονος να εισάγουν από τη Βουλγαρία όπλα, φυσίγγια όπλων, συσκευές ηλεκτρικής εκκένωσης, σπρέι και άλλα προϊόντα που εμπίπτουν στον νόμο περί όπλων.
Τα παραπάνω τα αποθηκεύουν σε χώρους που δεν έχουν σχέση με την εταιρεία του 55χρονου και στη συνέχεια είτε από κοντά με τους πελάτες είτε μέσω του διαδικτύου τα πουλούσαν. Σύμφωνα με την Αστυνομία, η αγορά των αντικειμένων αυτών γίνεται από διάφορες εταιρείες του χώρου στη Βουλγαρία , ενώ τη μεταφορά και την εισαγωγή τους την κάνει – σύμφωνα πάντα με αστυνομικές πηγές- το άτομο που διαμένει στην Ημαθία.
Σε ό,τι αφορά στην αποστολή των “παράνομων προϊόντων” σε αγοραστές εντός Κρήτης γίνεται, όπως λένε ανώτατοι αξιωματικοί, είτε με μεταφορά με ίδια μέσα και δια ζώσης παράδοση από τους κατηγορούμενους είτε με δέματα που μεταφέρονταν με λεωφορεία. Για την πελατεία εκτός Κρήτης τα αντικείμενα μεταφέρονταν μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας αυτής, που βρίσκεται στο Ηράκλειο, φέρεται να παραλάμβανε τα δέματα και να φρόντιζε να αποστέλλονται στους παραλήπτες με το πλοίο για να μην ελέγχονται τα πακέτα από μηχανήματα x ray που υπάρχουν στα αεροδρόμια.