Διοικητικό Κέντρο Μεσσαράς στο πρώην στρατόπεδο Νικολούδη

Ένα οραματικό έργο για την περιοχή της Μεσσαράς τροχοδρομείται με τη δημοπράτηση του μεγάλου έργου της αξιοποίησης του πρώην στρατοπέδου Νικολούδη, στο οποίο σχεδιάζεται η εγκατάσταση του Διοικητικού Κέντρου Μεσσαράς.

Πρόκειται για μια έκταση λίγο έξω από τις Μοίρες, που προσεγγίζει τα 50 στρέμματα, η οποία έχει εγκαταλειφθεί εδώ και δεκαετίες με αποτέλεσμα παρά την πλεονεκτική θέση της, να παραμένει αναξιοποίητη. Η μακροχρόνια παραχώρηση της έκτασης στο Δήμο Φαιστού άνοιξε τον δρόμο για την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου, στο οποίο ο σχεδιασμός που έχει χαραχθεί είναι να φιλοξενηθούν δημοτικές και δημόσιες υπηρεσίες.

Μέσα στον χώρο του πρώην στρατοπέδου σήμερα υπάρχουν τέσσερα κτήρια και ένα γήπεδο το οποίο χρησιμοποιείται από ερασιτεχνικές ομάδες για την προπόνηση τους. Βάσει της διαγωνιστικής διαδικασίας που ο Δήμος έχει προκηρύξει θα προχωρήσει η αποκατάσταση των κτηριακών εγκαταστάσεων, οι οποίες θα ενισχυθούν σε ό,τι αφορά τη στατική τους επάρκεια και παράλληλα θα αποκατασταθούν οι ζημιές και τα δομικά προβλήματα που εμφανίζουν.

Παράλληλα ο χώρος θα αποκτήσει νέα περίφραξη και το  γήπεδο προβλέπεται να αναβαθμιστεί με την προοπτική  να δημιουργηθεί ένα μίνι αθλητικό κέντρο. Στις κτηριακές εγκαταστάσεις που υπάρχουν το σχέδιο είναι μετά την αποκατάσταση τους, να στεγαστούν εκεί η ΔΕΥΑ, η Πολεοδομία και το γραφείο κίνησης του Δήμου Φαιστού, μαζί με όλο το στόλο των οχημάτων που διαθέτει.

Παράλληλα ο σχεδιασμός προβλέπει στον ίδιο χώρο να στεγαστούν η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, το Μηχανολογικό, ο Ερυθρός Σταυρός, ώστε να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο διοικητήριο που θα διευκολύνει λειτουργικά την καθημερινότητα και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Όπως τονίζει με δηλώσεις του στην «Π»  ο δήμαρχος Φαιστού κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης, η αξιοποίηση της έκτασης αυτής είναι ένας σημαντικός σχεδιασμός που ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική περίοδο και στηρίχθηκε δυναμικά από τη σημερινή δημοτική Αρχή που θέλει να δώσει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα των διάσπαρτων υπηρεσιών κάποιες από τις οποίες στεγάζονται σε ακατάλληλους χώρους.

Ο ίδιος εξηγεί ότι στους άμεσους στόχους του είναι να έρθει σε διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους του φορέα παραχώρησης προκειμένου στο συμφωνητικό παραχώρησης να ενταχθεί και η λειτουργία δημόσιων υπηρεσιών στον χώρο του πρώην στρατοπέδου, ώστε να κατοχυρωθεί και τυπικά το ζήτημα της μετεγκατάστασής τους. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, είναι σημαντικό να απεγκλωβιστούν από τον αστικό ιστό υπηρεσίες οι οποίες συμβάλλουν στην ενίσχυση του κυκλοφοριακού φόρτου που επιβαρύνει την περιοχή. Επίσης είναι κομβικό το γεγονός ότι η συγκέντρωση των υπηρεσιών σε ένα οργανωμένο χώρο θα συμβάλει στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και αυτό είναι κρίσιμο ζητούμενο.

Ο ίδιος περιγράφει ότι αρχικά είχε δεσμευτεί για την αποκατάσταση του πρώην στρατοπέδου ένα ποσό της τάξεως των 2.300.000. Βάσει της μελέτης που έγινε, η οποία κόστισε 300.000 ευρώ προέκυψε ότι το κόστος αποκατάστασης θα ξεπεράσει κατά πολύ τα χρήματα που έχουν δεσμευτεί και θα απαιτηθεί ένα ποσό της τάξεως των 4 εκ ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη γίνει σχετική συνεννόηση με την Περιφέρεια Κρήτης προκειμένου να καλυφθεί το ποσό που υπολείπεται το οποίο θα προσδιοριστεί στην τελική μορφή του με βάση και την τελική έκπτωση που θα δοθεί μέσα από τη διαγωνιστική διαδικασία.