Δυναμική παρέμβαση του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών στο κρίσιμο θέμα της αντισεισμικής προστασίας των δημόσιων κτηρίων αλλά και την οργάνωση της αντισεισμικής προστασίας του Ηρακλείου.
Στο πλαίσιο αυτό ο Σύλλογος ξεκινά ένα δεύτερο γύρο επαφών, με τη διοίκηση της ΕΛΜΕ, των συλλόγων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και των συλλόγων των εργαζομένων στο Βενιζέλειο και το ΠΑΓΝΗ, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων νομού Ηρακλείου, με σκοπό να ανοίξει ο δρόμος για τον στατικό έλεγχο των δημόσιων κτηρίων με έμφαση των σχολικών συγκροτημάτων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, των νοσοκομείων αλλά και των γηροκομείων που φιλοξενούν ηλικιωμένους ανθρώπους.
Όπως εξηγεί, ο πρόεδρος Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ηρακλείου, Κώστας Ξυλούρης, είναι αδιανόητο να μην γίνονται έλεγχοι για τη στατικότητα των δημόσιων κτηρίων και ειδικά αυτών που στεγάζουν τα παιδιά μας, ή αυτά στα οποία νοσηλεύονται άρρωστοι άνθρωποι ή φιλοξενούνται ηλικιωμένοι.
Ο κ. Ξυλούρης σημειώνει ότι τα δημόσια κτήρια θα πρέπει να ελεγχθούν σε πρώτο επίπεδο μακροσκοπικά και να γίνουν δειγματοληψίες για να υπάρχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα σε σχέση με την κατάσταση που βρίσκονται.
Όπως εξηγεί, τα περισσότερα δημόσια κτήρια χτίστηκαν δεκαετίες πριν και είναι σημαντικό να ελέγχονται και να προχωρούν οι αναγκαίες εργασίες συντήρησης, που είναι προϋπόθεση για να μην παίζονται ανθρώπινες ζωές κορώνα γράμματα.
Ο κ. Ξυλούρης επισημαίνει ότι είναι ευθύνη της Πολιτείας αφενός να διαθέσει χρήματα για τον αντισεισμικό έλεγχο και παράλληλα να εκπαιδεύσει τα παιδιά, για το πώς οφείλουν να προστατευθούν σε περίπτωση εκδήλωσης σεισμού ή πυρκαγιάς μέσα στα σχολεία τους.
Παράλληλα όμως θα πρέπει να υπάρχουν και οργανωμένα σχέδια αντισεισμικής προστασίας και στα νοσοκομεία που λόγω της ιδιαιτερότητάς τους θα πρέπει να είναι θωρακισμένα και σε σχέση με την αντισεισμική τους ασφάλεια και σε σχέση με το πώς θα οργανωθούν και θα λειτουργήσουν σε μια σειρά από ζητήματα σε περίπτωση εκδήλωσης σεισμού.
Όπως εξηγεί ο κ. Ξυλούρης, «τα θέματα της αντισεισμικής προστασίας είναι γνωστά και παλιά όσο και η αγωνία των ανθρώπων να επιζήσουν. Ζούμε σε μια περιοχή που εκτονώνεται τεράστια σεισμική δραστηριότητα και το θέμα δεν είναι να μοιρολογούμε αλλά να προετοιμαστούμε πρακτικά για τις συνέπειες.
Εάν εφαρμοστεί η επιστημονική και θα μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες των σεισμών και πιθανόν να ελαχιστοποιηθούν. Θα πρέπει να γίνει συνείδηση ότι η εκδήλωση ενός σεισμό δεν είναι μια κατάσταση λίγων δευτερολέπτων.
Έχει συνέπειες και αυτές μπορούμε να τις δούμε στο Αρκαλοχώρι όπου ακόμα οι άνθρωποι ζουν σε οικίσκους. Εάν γίνει ένας σεισμός σε ένα νοσοκομείο οι χειρουργημένοι οι άρρωστοι πού θα πάνε; Με ποια διαδικασία;