Δημοτική Αστυνομία: «Σαφάρι» ελέγχων για τα τραπεζοκαθίσματα
του ομίλου ΕΛΑΚΤΩΡ

«Σαφάρι» ελέγχων σε καταστήματα εστίασης στο κέντρο του Ηρακλείου έχει ξεκινήσει η Δημοτική Αστυνομία που γίνεται αποδέκτης σωρείας καταγγελιών από πολίτες οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις συνεχείς και προκλητικές καταπατήσεις του δημόσιου χώρου.

Ήδη έχουν επιβληθεί πρόστιμα πολλών χιλιάδων ευρώ σε καταστήματα στην περιοχή της Λότζια και έπεται συνέχεια στους ελέγχους που πρόκειται να κλιμακωθούν και με τη συμμετοχή του Υγειονομικού, καθώς σε πολλές περιπτώσεις διαπιστώνεται ότι ο αριθμός της επέκτασης των τραπεζοκαθισμάτων είναι τόσο μεγάλος που ξεπερνά ακόμα και τον αριθμό που περιέχει η άδεια που τους έχει χορηγηθεί.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Δημοτικής Αστυνομίας Μαρίνο Παττακό, ενώ φαινόταν ότι τους πρώτους μήνες της καλοκαιρινής περιόδου η κατάσταση θα τελούσε υπό έλεγχο πλην ορισμένων εξαιρέσεων μέσα στον Αύγουστο, διαπιστώθηκε στο ιστορικό κέντρο μια σοβαρή έξαρση της υπέρβασης του αριθμού των τραπεζοκαθισμάτων που προκάλεσε τη δυσφορία των πολιτών οι οποίοι έχουν κάνει αλλεπάλληλες καταγγελίες ζητώντας να αποφορτιστεί αυτή η πίεση από τους κοινόχρηστους χώρους και να μπορούν επιτέλους να κυκλοφορήσουν ελεύθερα μέσα στην πόλη και ειδικότερα στους πεζόδρομους, που είναι τα σημεία στα οποία γίνονται οι μεγαλύτερες παραβάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκαν έκτακτες περιπολίες και απόγευμα και βράδυ και μάλιστα θα ζητηθεί και η βοήθεια της Ελληνικής Αστυνομίας όπως επίσης και της Υγειονομικής Υπηρεσίας, ειδικά στις περιπτώσεις που υπάρχει προκλητική παραβατικότητα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα πρόστιμα που επιβάλλονται για την παράνομη κατάληψη κοινόχρηστου χώρου είναι βαρύτατα, διότι η χρέωση προβλέπει τον διπλασιασμό του κόστους της έκτασης που καταλαμβάνουν παράνομα.

Ο αντιδήμαρχος σημειώνει ότι  πρόκειται για εξαντλητικές χρεώσεις που κατά την άποψή του θα έπρεπε να είναι μειωμένες και να επιβάλλονται τακτικότερα, εφόσον διαπιστώνονται παραβάσεις. Ο ίδιος σημειώνει επίσης ότι μεγάλο κεφάλαιο αποτελεί ακόμα και το ζήτημα της τροφοδοσίας των καταστημάτων και κυρίως αυτών που ασχολούνται με την εστίαση, όπου διαπιστώνεται ότι γίνεται ανεξέλεγκτα, αφού δεν τηρείται το ωράριο που ισχύει και προβλέπει ότι θα εκτελείται από τις 7:00-10:00 το πρωί και 3:00-5:00 το απόγευμα.

Λόγω της μεγάλης κατανάλωσης τα καταστήματα αναγκάζονται να αυξήσουν τις παραγγελίες τροφοδοσίας με αποτέλεσμα οι προμηθευτές να μπαίνουν παράνομα στους πεζόδρομους και να καταπατείται το πλαίσιο της χρήσης τους.

Σύμφωνα με τον κ. Παττακό, δυστυχώς επικρατεί μια χαοτική κατάσταση, με αποτέλεσμα οι πεζόδρομοι να καταλαμβάνονται ανεξέλεγκτα από τα αυτοκίνητα της τροφοδοσίας των καταστημάτων όλες τις ώρες της μέρας. Ο ίδιος σημειώνει ότι θα πρέπει να υπάρξει και σε  αυτό το επίπεδο μια αυστηροποίηση του πλαισίου και μια συντονισμένη προσπάθεια για να μπει ένα τέλος στη σημερινή ανεξέλεγκτη κατάσταση που εξελίσσεται στο κέντρο της πόλης.