Η παράταση για τα αδήλωτα και η παγίδα για τα κενά ή μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα
Ξεπερνούν τα 400.000, τα τετραγωνικά μέτρα που δηλώθηκαν στον δήμο Ηρακλείου, από ιδιοκτήτες κτισμάτων, στο πλαίσιο της διαδικασίας αποτύπωσης της πραγματικής έκτασης της περιουσίας τους, την οποία έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν χωρίς την επιβολή προστίμων.
Όπως είναι γνωστό, το Υπουργείο με σχετική τροπολογία που ψηφίζει σήμερα η Βουλή, ανοίγει τον δρόμο για να δοθεί νέα παράταση στη διαδικασία της υποβολής δήλωσης των επιπλέον τετραγωνικών μέτρων που δεν έχουν δηλωθεί από κάποιους ιδιώτες μέχρι τις 31 Αυγούστου.
Την ίδια στιγμή, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, προειδοποιεί ότι η όλη διαδικασία κρύβει παγίδα, και εφιστά την προσοχή των ιδιοκτητών ξεκαθαρίζοντας ότι η παράταση των δύο μηνών αφορά τα αδήλωτα τετραγωνικά μόνο των ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η παράταση δεν αφορά στα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα (!) πράγμα, το οποίο σημαίνει ότι ότι όσοι δεν προλάβουν να δηλώσουν τα ακίνητά τους ως τις 30-6-20, θα υποχρεωθούν στη συνέχεια να καταβάλουν στους Δήμους δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού κλπ. αναδρομικά έως και το 2010, λόγω του ότι από το 2014 έχει νομοθετηθεί 20ετής παραγραφή των υποχρεώσεων προς τους Δήμους που θα αυξάνεται κατά ένα χρόνο ετησίως μέχρι και το 2030!
Οι δηλώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων, κατατίθενται στην πλατφόρμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, χωρίς να επιβάλλονται αναδρομικές χρεώσεις μέχρι το τέλος του Αυγούστου που λήγει η νέα προθεσμία που έχει δοθεί για να αποκατασταθούν οι όποιες διαφοροποιήσεις υπάρχουν σε σχέση με το Ε9, και όπως τονίζει ο αντιδήμαρχος πολεοδομίας κ.Γ.Καραντινός οι συμπολίτες μας δεν θα πρέπει να χάσουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που ο νόμος τους δίνει για να αποκαταστήσουν τα σωστά τετραγωνικά μέτρα των ιδιοκτησιών τους, χωρίς να χρεωθούν πρόστιμα.
«Καμπανάκι» από την ΠΟΜΙΔΑ
Την παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών κ. Θεοδωρακόπουλου, ζητά η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων), προκειμένου να συμπεριληφθεί στην τροπολογία της παράταση της προθεσμίας και η δήλωση των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, στην κατηγορία των οποίων εντάσσονται τόσο τα ουδέποτε ηλεκτροδοτηθέντα, όσο και αυτά στα οποία έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση (όχι λόγω οφειλών).
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, «επειδή λόγω των συνεπειών και μέτρων για τον Covid ήταν δυσχερής ή και αδύνατη η χορήγηση της περί διακοπής βεβαίωσης του διαχειριστή δικτύου[ΔΕΔΔΗΕ], καθώς και η αυτοπρόσωπη μετάβαση στους Δήμους, οι δε πολίτες εύλογα πιστεύουν ότι παρατείνεται και αυτή η προθεσμία δήλωσης μέσω της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ, η οποία με την παράλειψη αυτή μετατρέπεται σε πραγματική «παγίδα» για αυτούς, σας παρακαλούμε κ. υπουργέ να προσθέσετε στη ρύθμιση αυτή την αναγκαία δίμηνη παράταση και για τα ακίνητα στα οποία έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση [ όχι λόγω οφειλών], με την προσθήκη όμοιας παραγράφου 3. στο άρθρο 3 του υπό ψήφιση Νομοσχεδίου.
Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία της εθελοντικής δήλωσης των επιφανειών των ακινήτων επιλύει ένα χρόνιο πρόβλημα των μεγάλων χρεώσεων τέλους ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ) που ζητούσαν οι δήμοι ανά την επικράτεια. Πρόκειται για ένα ζήτημα που δημιουργήθηκε εξαιτίας των διαφόρων διαδικασιών νομιμοποίησης- τακτοποίησης ημιυπαίθριων ή αυθαίρετων τμημάτων των ακινήτων. Από αυτές, αυξήθηκαν τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων.
Ωστόσο, παρότι είναι πλέον κανονικά δηλωμένα και φορολογούνται μέσω του ΕΝΦΙΑ, δεν υπήρξε και αντίστοιχη ενημέρωση των λογαριασμών της ΔΕΗ και συνεπώς και των αρχείων των δήμων, με αποτέλεσμα όταν οι υπηρεσίες των τελευταίων διαπίστωναν την αναντιστοιχία, έσπευδαν να χρεώσουν αναδρομικά τέλη δεκάδων χιλιάδων ευρώ».