ΛΟΤΖΙΑ
Ευάλωτοι δεν είναι μόνο εκείνοι που έχουν ψυχικές διαταραχές

Ενώ τρέχουν τα επιτελεία των πέντε υποψηφίων Δημάρχων (Α.Καλοκαιρινού, Γ. Αλεξάκη, Γ. Σισαμάκη,  Δ. Δουλουφάκη, Μ. Καραμαλάκη) για να ολοκληρώσουν τη συγκρότηση των  ψηφοδελτίων τους και να διευρύνουν τον κύκλο της εξωστρέφειας τους προς την κοινωνία, στο ΠΑΣΟΚ καταγράφεται έντονη πόλωση σε σχέση με την υποψηφιότητα της Μ. Καναβάκη που έχει πέσει στο τραπέζι και ασκούνται αδιάκοπες πιέσεις για να ανακοινωθεί ως επίσημη ηυποψήφια του κόμματος. Διεργασίες γίνονται και στο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τα αυτοδιοικητικά και αναμένονται με ενδιαφέρον οι επίσημες ανακοινώσεις του κόμματος.

Στο μεταξύ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η χθεσινή κοινή συνεδρίαση των πέντε παρατάξεων της αντιπολίτευσης, που κατάφεραν να επανεκκινήσουν τον πολιτικό διάλογο ανάμεσα τους, στη βάση μιας κοινής συμπόρευσης ενόψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών και όπως φαίνεται κατάφεραν σε πρώτο επίπεδο, να συντονίσουν το βηματισμό τους στην κατεύθυνση αυτή.

Τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ;

Ειδικότερα μέσα από μια εσωτερική διαδικασία που έχει ξεκινήσει, το ΠΑΣΟΚ καλείται να πάρει τις αποφάσεις του σε ό,τι αφορά το Δήμο Ηρακλείου. Όπως είναι γνωστό, ο Κ.Βαρδαβάς ο οποίος εγκαίρως είχε εκφράσει το ενδιαφέρον του για τη θέση του Δημάρχου και είχε κινηθεί μεθοδικά στην κατεύθυνση αυτή, αποφάσισε να κάνει ένα βήμα πίσω, θέτοντας όμως ως αδιαπραγμάτευτη πρόταση την εκλογική κομματική κάθοδο της Μ.Καναβάκη. Η πρόταση αυτή γίνεται τεράστια προσπάθεια να προκύψει ως τελικό αποτέλεσμα των εσωτερικών διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη και μένει να αποδειχτεί πως θα εξελιχθούν, αφού οι τριβές και οι αντιδράσεις είναι ισχυρότατες.

Πώς θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ;

Την ίδια στιγμή μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται ο ΣΥΡΙΖΑ να πάρει τις αποφάσεις του για την αυτοδιοίκηση και να ανακοινώσει το πώς θα κινηθεί στο Δήμο Ηρακλείου. Είναι ξεκάθαρο ότι μετά το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών το κόμμα έχασε μεταξύ άλλων και την πολιτική αυτοπεποίθηση του, γεγονός που ανέκοψε και μια πιθανή κομματική υποψηφιότητα που θα μπορούσε να προταθεί.

Άρα οι εναλλακτικές προτάσεις που έχει απέναντι του, είναι ή να αποδεσμεύσει τους ψηφοφόρους του κόμματος να επιλέξουν κατά βούληση, ή να προτείνει συγκεκριμένο υποψήφιο στον οποίο θα δώσει τη στήριξη του που θα μπορούσε να είναι ο Α.Καλοκαιρινός κάτι που ασφαλώς προυποθέτει και τη δική του συγκατάθεση με δεδομένο ότι έχει ανακοινώσει ότι η υποψηφιότητα του είναι ανεξάρτητη κομματικά.

Πώς προχωρούν οι 5;

Αφού πέρασαν οι σχέσεις τους από «φωτιά και σίδερο» οι πέντε παρατάξεις της αντιπολίτευσης της Λότζια κατάφεραν έστω και στο παρά πέντε των δημοτικών εκλογών,  να βρεθούν και να εκκινήσουν ένα δύσκολο πολιτικό διάλογο που κατάφερε να τους ενώσει σε ένα πρώτο επίπεδο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι στη συζήτηση που είχαν χθες το μεσημέρι συμφώνησαν ότι μέχρι σήμερα έχουν «κάψει» πολλά χιλιόμετρα κοινής συμπόρευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο και στη βάση αυτή αξίζει και πρέπει να δώσουν συνέχεια στο εγχείρημα αυτό, με την προοπτική των δημοτικών εκλογών.

Στην επόμενη συνάντηση που θα έχουν, θα αποφασίσουν το δημοσκοπικό εργαλείο που μπορούν να αξιοποιήσουν για να προκύψει εκ των ενόντων το πρόσωπο του επικεφαλής. Μάλιστα στη συνάντηση συζητήθηκε και το ενδεχόμενο πολιτικής συνεύρεσης και με άλλες υποψηφιότητες από μηδενική βάση με την προοπτική ότι οι επικεφαλής θα δεχτούν να μπουν στη διαδικασία της αξιολόγησης την οποία θα δρομολογήσουν τις επόμενες μέρες οι πέντε παρατάξεις.