Δήμος Πλατανιά και Περιφέρεια Κρήτης τιμούν την ιστορική κληρονομιά των Λάκκων

Ένα οδοιπορικό στην ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό της Κρήτης διοργανώνεται την Κυριακή 14 Ιουνίου 2026 στους ιστορικούς Λάκκους Κυδωνίας.

Το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας, με τη συνδρομή της Περιφέρειας Κρήτης-Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, του Δήμου Πλατανιά και των Λακκιωτών, οργανώνει στους Λάκκους Κυδωνίας, την Κυριακή 14 Ιουνίου 2026, ημερίδα με θέμα «Οι Λάκκοι των Γιαννάρηδων, του Κωνσταντίνου Μάνου και του Ριζίτικου»

Στο επίκεντρο των εισηγήσεων θα βρεθεί η δράση και η προσφορά της οικογένειας των Γιαννάρηδων, η πολυσχιδής προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Μάνου, αλλά και η μοναδικότητα του Ριζίτικου τραγουδιού, που αποτελεί την «ψυχή» της ορεινής Κυδωνίας.

Οι διοργανωτές απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση σε όλους όσοι επιθυμούν να τιμήσουν την ιστορική μνήμη και να εμβαθύνουν στα στοιχεία εκείνα που διαμόρφωσαν την ταυτότητα της Κρήτης.

Α΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ [ 9.30 – 13.40 ]

Προεδρείο: Μανόλης Πατεδάκης και Γιώργος Μαυρογένης (Μαυρογεννάκης)

9.30 Καλωσόρισμα από τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νίκο Καλογερή
Καλωσόρισμα από τον Δήμαρχο Πλατανιά κ. Ιωάννη Μαλανδράκη
Χαιρετισμοί από τους εκπροσώπους Αρχών, Φορέων, Ενώσεων και Συλλόγων
Καλωσόρισμα από το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας. Γιατί αυτή η εκδήλωση
9.50 Ριζίτικο
10.00 Πηνελόπη Ντουντουλάκη, Γιατρός, Λογοτέχνις, «Λάκκοι. Η Αρχαία Ρίζα, το Έπος και το Έθος»
10.20 Βασιλική Παπουτσάκη, Λογίστρια, «Γεωγραφία του Υψηλού στους Λάκκους Κυδωνίας: Το τοπίο ως δημιουργός ήθους»
10.40 Στέφανος Ανδριάνης, Στρατηγός ε. α., «Οι συνεχείς αγώνες των Λακκιωτών για την ελευθερία της Κρήτης και την ένωσή της με την Ελλάδα»
11.00 Μαρία Σεργάκη, Φυσικός, πρώην Προϊσταμένη των ΓΑΚ Λασιθίου, Συγγραφέας, «Παναγιώτης Σεργάκης. Πληρεξούσιος στη Μεγάλη Κρητική Επανάσταση, Πρόεδρος της Επιτροπής, Δημογέρων, ο πρώτος Δάσκαλος των Λάκκων και ο Δάσκαλος του Αντωνίου Γιάνναρη»
11.20 Ελπινίκη Νικολουδάκη-Σουρή, Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου
Κρήτης, «Χατζημιχάλης και Αντώνιος Γιάνναρης»
11.40 Συζήτηση – Καταθέσεις Μαρτυριών
12.00 – 12.10 Ριζίτικο
12.10 – 12.30 Διάλειμμα

12.30 – 13.40 Προβολή του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ «1866» για τον Χατζημιχάλη και τον Αντώνιο Γιάνναρη του Φώτη Κωνσταντινίδη, με εισαγωγή και ευθύνη του παραγωγού (του ντοκιμαντέρ) Γιάννη Πλατσιδάκη

Β΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ [ 17.00 – 19.40 ]

Προεδρείο: Ελπινίκη Νικολουδάκη-Σουρή και Άννα Λαμπαρδάκη

17.40 Μαρία Πατρελάκη, ΜΑ Φιλόλογος, πρώην Γυμνασιάρχης, «Ο Χατζημιχάλης Γιάνναρης όπως τον ‘είδε’ ο Νίκος Παπαδογιαννάκης»
18.00 Νίκος Παπαδογιαννάκης, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ποιητής, Συγγραφέας, «Ο Αντώνιος Γιάνναρης και ο Εκπαιδευτικός Χάρτης της Κρήτης»
18.20 Κώστας Μουτζούρης, Φιλόλογος, «Ο Αντώνιος Γιάνναρης (Anton Jeannarakis) και τα ΑΣΜΑΤΑ ΚΡΗΤΙΚΑ. — Παρουσίαση των πρακτικών του συνεδρίου για το Ριζίτικο τραγούδι, το οποίο πραγματοποιήθηκε στους Λάκκους και στα Καράνου το 2016»
18.40 Εμμανουήλ Κελαϊδής, Πτέραρχος ε. α., «Οι Λάκκοι και ο Κωνσταντίνος Μάνος»
19.00 Συζήτηση – Καταθέσεις Μαρτυριών
19.20 Απολογισμός
19.30 – 19.40 Ριζίτικο

Οργανωτική επιτροπή

1. Κώστας Μουτζούρης, Πρόεδρος του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας
2. Αθανασία Ζώτου, ΜΑ Φιλοσοφίας, Γραφείο Πολιτισμού Αντιπεριφέρειας Χανίων
3. Πολυχρόνης Σημανδηράκης, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Πλατανιά
4. Νίκος Παπαδογιαννάκης, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης
5. Μανόλης Πατεδάκης, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης
6. Γιάννης Πλατσιδάκης, Επιχειρηματίας
7. Γιώργο
8. ς Μαυρογένης (Μαυρογεννάκης), Δάσκαλος, Ριζίτης
9. Άννα Λαμπαρδάκη, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Χανίων
10. Ευάγγελος Μανταδάκης, Διδάκτωρ Φυσικής, Διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
11. Αταλάντη Μιχελογιαννάκη, Διδάκτωρ Φιλολογίας, Συγγραφέας
12. Βαγγέλης Βασσάλος, Φιλόλογος