Νέος γύρος αυτοψίας ξεκινά από την ερχόμενη εβδομάδα στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας από κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών της Αθήνας αλλά και των Χανίων, σε όλα τα «πληγωμένα» κτήρια του Δήμου Μινώα που εμφάνισαν προβλήματα μετά τη μεγάλη σεισμική δόνηση που εκδηλώθηκε στην περιοχή. Πρόκειται για τον δευτεροβάθμιο μετασεισμικό έλεγχο, όπως τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο δήμαρχος Μινώα κ. Μανόλης Φραγκάκης, στο πλαίσιο του οποίου θα ελεγχθούν τα 89 κτήρια του δήμου που κρίθηκαν μη κατοικήσιμα.
Ο ίδιος εξηγεί ότι το κλιμάκιο αναμένεται να πραγματοποιήσει ελέγχους από τις 20 έως τις 24 του μήνα για να διαμορφώσει το νέο πόρισμά του.
Στο μεταξύ χθες ο περιφερειάρχης Κρήτης υπέγραψε το τεχνικό δελτίο του Δήμου Μινώα ώστε να διατεθούν 30 χιλιάδες ευρώ για την αγορά τριών οικίσκων για να στεγαστούν οι άστεγοι που τα σπίτια τους εμφάνισαν υψηλό βαθμό επικινδυνότητας και αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν.
Τι δείχνει η έκθεση
Η αναλυτική έκθεση με τα αθροιστικά στοιχεία που πήρε στα χέρια του ο Δήμαρχος Μινώα κ. Μανόλης Φραγκάκης από το κλιμάκιο πρωτοβάθμιου μετασεισμικού ελέγχου κτηρίων από κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών, αναφέρει ότι το σύνολο των κτηρίων που ελέγχθηκαν ( και από τους δύο ελέγχους που προηγήθηκαν) ήταν 153.
Όπως αποσαφηνίζεται, ο έλεγχος έδειξε στην «πράσινη» κατηγορία των κατοικήσιμών 64 κτήρια, ενώ χαρακτηρίστηκαν «κίτρινα» δηλαδή μη κατοικήσιμα 89.
Στο ίδιο έγγραφο αναφέρει ότι προχωρά η διαδικασία για την οριοθέτηση της περιοχής του Δήμου ως σεισμόπληκτης, και αφού δημοσιευτεί το σχετικό ΦΕΚ οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις αιτήσεις τους στο υπουργείο υποδομών, προκειμένου να εξασφαλίσουν οικονομική ενίσχυση και επίδομα ενοικίου.
Ο δήμαρχος κ. Μανόλης Φραγκάκης, σημειώνει ότι η σεισμική ακολουθία που συνεχίστηκε και χθες έχει προβληματίσει την τοπική κοινωνία που ζητά να έχει μια σταθερή επιστημονική ενημέρωση για τα αλλεπάλληλα χτυπήματα του εγκέλαδου.
Η επαναληπτικότητα του φαινομένου έχει διαμορφώσει ένα ιδιαίτερο κλίμα στους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι από τη μια είναι ψύχραιμοι επειδή δεν έχουμε ισχυρές δονήσεις, από την άλλη όμως η δημιουργεί συνθήκες ανασφάλειας και μιας ευάλωτης ψυχολογίας.
Το κυρίαρχο ζήτημα που αναδεικνύεται από την ίδια την κοινωνία σύμφωνα με τον Δήμαρχο, είναι η ανάγκη της να ακούει επίσημες επιστημονικές εξηγήσεις, οι οποίες θα ερμηνεύουν αυτό το οποίο συμβαίνει και θα δίνουν και τις συντεταγμένες σε σχέση με το τι πρέπει να προσεχθεί, και τι κινήσεις θα πρέπει να γίνουν σε σχέση με την ετοιμότητα που θα πρέπει να υπάρχει στην περιοχή. Επίσης ο κόσμος εκφράζει την ανησυχία του για τη χρονική διάρκεια του φαινομένου, που σύμφωνα με τον Δήμαρχο διαφαίνεται ότι θα διαρκέσει για τους επόμενους δύο μήνες.