Το ποσό των περίπου 8.000 ευρώ ως αποζημίωση σε επαγγελματία οδηγό επιδίκασε το Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείου Ηρακλείου για τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε επί της Εθνικής Οδού, στα διοικητικά όρια του δήμου Μαλεβιζίου στο 128 χλμ..
Το ατύχημα που προκάλεσε υλικές ζημιές στο ΤΑΧΙ και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του ζώου έγινε τον Οκτώβριο του 2022.
Σύμφωνα με την απόφαση, ο δήμος Μαλεβιζίου υποχρεώνεται να καταβάλει στον ενάγοντα 7.885,00 ευρώ νομιμοτόκως από την επίδοση στις 29-8-2022 για ζημίες εξαιτίας πρόσκρουσης του αυτοκινήτου του (ταξί) με αδέσποτο σκύλο επί της Ε.Ο. Σητείας Χανίων στο 128ο χλμ εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Μαλεβιζίου.
Στην αγωγή αναφέρεται ότι ο σκύλος εμφανίστηκε ξαφνικά στο ρεύμα κυκλοφορίας του οδηγού έχοντας υπερπηδήσει το στηθαίο ασφαλείας και εκτινάχθηκε προς τα δεξιά, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα, να υποστεί το όχημά σοβαρότατες ζημιές και να διακινδυνεύσει η σωματική ακεραιότητα του οδηγού.
Κατόπιν απόφασης της Δημοτικής Επιτροπής Μαλεβιζίου, ο Δήμος προχώρησε στην άσκηση έφεσης.
Μεταξύ των ισχυρισμών του είναι ότι η επιτήρηση, επίβλεψη και αστυνόμευση της Ε.Ο. βαρύνει την Περιφέρεια Κρήτης. Η θέση που προβάλει είναι ότι ο Δήμος Μαλεβιζίου ουδεμία αρμοδιότητα έχει για ό,τι συμβαίνει επί της Εθνικής Οδού, και δη για φερόμενο ως αδέσποτο ζώο το οποίο δεν εξετάστηκε για την ηλεκτρονική σήμανσή του.
Η απόφαση του Εφετείου δεν έχει ενδιαφέρον μόνο για τον οδηγό αλλά γενικότερα για τους Δήμους. Και αυτό επειδή σύμφωνα με το νομικό τμήμα του Δήμου δε φαίνεται να υπάρχει δημοσιευμένη απόφαση για τροχαίο ατύχημα με αδέσποτο επί Εθνικής Οδού που να δέχεται αγωγή εναντίον
Δήμου, παρά μόνο εναντίον των ανωνύμων εταιριών-παραχωρησιούχων. Εναντίον Δήμων υπάρχουν δημοσιευμένες αποφάσεις Διοικητικών Πρωτοδικείων μόνο για επιθέσεις σε άνθρωπο από αδέσποτο σκύλο καθώς επίσης και αποφάσεις πολιτικών Δικαστηρίων κατά ιδιώτη κατόχου ζώου. Άλλο ένα στοιχείο επίσης είναι ότι δεν προέκυψε ούτε και αναφέρεται στην αγωγή αν το σκυλί που τραυματίστηκε θανάσιμα εξετάστηκε για την αναζήτηση ηλεκτρονικής σήμανσης ως αδέσποτου ζώου του Δήμου. Η αναζήτηση ηλεκτρονικής σήμανσης είναι ουσιώδες στοιχείο, διότι θα καταδείκνυε ΕΑΝ επρόκειτο για αδέσποτο ή ΕΑΝ επρόκειτο για δεσποζόμενο ζώο που ο ιδιοκτήτης του έχει δηλώσει την απώλειά του ή αμέλησε να τη δηλώσει για το οποίο ευθύνεται ο ίδιος ως κάτοχος δεδομένου ότι κατά ρητή επιταγή του νόμου, ο Δήμος είναι υπεύθυνος για τα αδέσποτα ΠΛΗΝ των αυτών για τα οποία διαπιστώνεται από τη σήμανση τους ότι έχουν ιδιοκτήτη, που έχει δηλώσει ή αμέλησε να δηλώσει την απώλεια τους, και τα οποία, όταν περισυλλεχθούν, επιστρέφονται σε αυτόν, ο οποίος και φέρει την ευθύνη αυτών.
Αντίστοιχη υπόθεση πάντως σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο, Μαρίνα Βογιατζή δεν έχει απασχολήσει τον Δήμο Μαλεβιζίου.
Κορίνα Καφετζοπούλου – Φωνή Μαλεβιζίου