Το εναρκτήριο λάκτισμα της δημόσιας διαβούλευσης για την επικαιροποίηση της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ηρακλείου δόθηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, στο πλαίσιο του Δημοκρατικού Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και της Συμμετοχικής Διακυβέρνησης, παρουσία του δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού, αντιδημάρχων, στελεχών της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης, εκπροσώπων φορέων καθώς και πολιτών.
Θα ακολουθήσουν κι άλλες θεματικές συναντήσεις για τη ΣΒΑΑ ενώ η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Ιουνίου.
Ο δήμαρχος στον σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «από την πρώτη μέρα της θητείας μας είχαμε τονίσει την αναγκαιότητα για την εκπόνηση ενός μακροχρόνιου σχεδιασμού, τον οποίο θα καταρτίζαμε συνομιλώντας με όλους τους θεσμικούς εταίρους και τους απλούς πολίτες του Δήμου μας.
Το 2016 κάναμε τη δέσμευσή μας πράξη με τη μεγάλη δημόσια διαβούλευση για την κατάρτιση του Σχεδίου Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσων (ΣΟΑΠ) και της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Προγραμματικής Περιόδου 20214-2020.
Θυμίζω ότι σε εκείνη τη διαβούλευση συμμετείχαν 59 φορείς και κατετέθησαν 144 προτάσεις, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το ΣΟΑΠ του Δήμου Ηρακλείου θεσμοθετήθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργείων Ανάπτυξης και Υποδομών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Σήμερα βρισκόμαστε στην έναρξη της αντίστοιχης διαδικασίας διαβούλευσης και είμαστε βέβαιοι ότι η συμμετοχή θα είναι εξίσου εποικοδομητική και παραγωγική. Στόχος μας είναι όλοι μαζί, με διάλογο και συνεργασίες να συνεχίσουμε να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις ώστε το Ηράκλειο να εξελίσσεται».
Ο αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υπαίθρου και Τουρισμού Γιώργος Σισαμάκης στον δικό του χαιρετισμό τόνισε ότι «με τις προτεινόμενες αναπτυξιακές παρεμβάσεις της επικαιροποιημένης Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) στο Ηράκλειο ολοκληρώνονται εμβληματικά έργα πολιτισμού και δημιουργούνται οι συνθήκες για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και του κοινωνικού ιστού.
Επιχειρείται μάλιστα μέσα από τις προτεινόμενες δράσεις και παρεμβάσεις η ολοκλήρωση του σχεδιασμού του κέντρου αλλά και η ισόρροπη ανάπτυξη της πόλης. Επιπρόσθετα δίνεται έμφαση σε θύλακες που παρουσιάζουν αναπτυξιακή υστέρηση όπως παραδείγματος χάρη η Αγια Τριάδα».
Τη συνοπτική παρουσίαση της επικαιροποιημένης ΣΒΑΑ, με στοιχεία απολογισμού της προηγούμενης και σχεδιασμού για την επόμενη, έκανε η Τασία Λαγουδάκη, χωροτάκτης – πολεοδόμος (εξωτερική συνεργάτης).
Η γενική γραμματέας του Δήμου Ηρακλείου Ευγενία Στυλιανού έδωσε περισσότερα στοιχεία για τη δημόσια διαβούλευση.
Η Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Δήμου Ηρακλείου επικαιροποιείται με στόχο την περιβαλλοντική αναβάθμιση καθώς και την κοινωνική και οικονομική ενίσχυση της παλιάς πόλης και του παράκτιου μετώπου του Ηρακλείου.
Χρησιμοποιώντας ως όχημα τον σημαντικό πολιτισμό της πόλης μας, επιδιώκεται η επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η ουσιαστική ανάπτυξη μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό.
Δικαιούχοι των δράσεων της ΣΒΑΑ είναι εκτός από τον Δήμο Ηρακλείου μπορούν να είναι και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που εδρεύουν στη χωρική ενότητα, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ΟΛΗ, ΥΠΠΟ, επιχειρήσεις, άνεργοι κ.ά., ενώ άμεσα ωφελούμενοι από την υλοποίηση της ΣΒΑΑ είναι το ευρύ κοινό, άνδρες και γυναίκες, πολίτες του Δήμου Ηρακλείου καθώς και ειδικές κοινωνικές ομάδες (νέοι και νέες, γυναίκες, άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι).
Αλ. Καλοκαιρινός: Η διαβούλευση να μην είναι τυπική αλλά ουσιαστική
Παρών στην εκδήλωση ήταν ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δικαίωμα στην Πόλη» Αλέξης Καλοκαιρινός, ο οποίος ζήτησε να παραταθεί το διάστημα της 15νθήμερης διαβούλευσης στις 30 ημέρες, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στην κοινωνία των πολιτών και στους φορείς να συζητήσουν και να καταθέσουν τις προτάσεις τους, προκειμένου η όλη διαδικασία να μην είναι τυπική αλλά ουσιαστική.
Επίσης σημείωσε ότι είναι απολύτως αναγκαίο η έναρξη της διαβούλευσης για ένα «συνεχιζόμενο έργο» όπως η ΒΑΑ να συνοδεύεται από έναν αξιόπιστο αναλυτικό απολογισμό της πρώτης φάσης του, ώστε να εκτιμηθούν τα δυνατά και αδύνατα σημεία και να ληφθούν υπόψη στην επόμενη.
Ο υποψήφιος δήμαρχος πρότεινε την επέκταση της ζώνης δράσεων του προγράμματος «Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης» των 37 εκατομμυρίων ευρώ, στις περιοχές Δειλινών και Θερίσου, εφόσον είναι δυνατόν από την τεκμηρίωση των δημογραφικών δεδομένων, λαμβάνοντας υπόψη ότι η περιοχή παρέμβασης περιλαμβάνει ήδη τα Καμίνια, μαζί με την παλιά πόλη, τον Κατσαμπά, τον Πόρο και τη Χρυσοπηγή.
Σε ό,τι αφορά τις γενικές προτεραιότητες του Προγράμματος, ο Αλέξης Καλοκαιρινός πρότεινε την ενίσχυση της κατοίκησης της περιοχής παρέμβασης, η οποία εξακολουθεί να φθίνει, και τον σχεδιασμό δράσεων που θα υποστηρίζουν την ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων συμβατών με την αύξηση της παραμονής και εγκατάστασης κατοίκων στην περιοχή παρέμβασης.
Ειδικότερα, εστίασε στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών και προτάσεων που θα καταθέσει η παράταξη «Δικαίωμα στην Πόλη», προκειμένου περιοχές όπως η Αγία Τριάδα και ο Λάκκος, με την ιδιαίτερη ταυτότητά τους, να γίνουν πόλος έλξης για τους νέους ανθρώπους που αφενός θα τις επιλέξουν ως κατοικία και αφετέρου θα μπορέσουν να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα συμβατή με την οικιστική αναζωογόνηση».