ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Κέντρο Αστέγων

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η δημοτική αρχή από τη λειτουργία του κέντρου αστέγων, που αποτελεί βασικό πυλώνα της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου.

Στελέχη της Λότζια τονίζουν ότι το κέντρο όχι μόνο καλύπτει πραγματικές ανάγκες των άστεγων συμπολιτών μας αλλά συμβάλλει στην επανένταξή τους στην κοινωνία που είναι και το βασικό ζητούμενο.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Μαρία Καναβάκη, από τον Μάρτιο του 2017 φιλοξενήθηκαν στο Κέντρο Αστέγων 26 πολίτες και οι 11 αξιοποίησαν και αξιοποιούν ακόμα υπηρεσίες.

Συνολικά ωφελήθηκαν 37 πολίτες, από τους οποίους  πέντε αποχώρησαν από το Κέντρο Αστέγων διότι κατάφεραν να αυτονομηθούν έχοντας βρει εργασία και μισθώνοντας κατοικία. Δυο πιστοποιήθηκαν από το ΚΕΠΑ (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας) με αναπηρία και έλαβαν αναπηρική σύνταξη, οπότε κατάφεραν να μισθώσουν κατοικία και να αποχωρήσουν από το Κέντρο Αστέγων.

Ένας παραπέμφθηκε    με εντολή εισαγγελέως στην ψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ και ακολούθως φιλοξενήθηκε σε ξενώνα. Ένα ανήλικο κορίτσι κατόπιν αποχώρησης του πατέρα  με εντολή εισαγγελέως παραπέμφθηκε στο Παράρτημα Προστασίας Παιδιού.

Μία γυναίκα παραπέμφθηκε στον Ξενώνα Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Ηρακλείου. Ένας πρόσφυγας εντάχθηκε σε πρόγραμμα στέγασης προσφύγων,  σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Ηρακλείου και τον ΠΛΟΗΓΟ. Ένας αποχώρησε γιατί φιλοξενήθηκε από φίλο του.

Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής σημειώνει ότι το Κέντρο Αστέγων είναι μια ολοκληρωμένη δομή η οποία προσπαθεί να παρέχει με τρόπο επιστημονικό και συγκροτημένο υπηρεσίες στους φιλοξενούμενους όχι στη λογική της ιδρυματοποίησής τους αλλά της κοινωνικής επανένταξής τους που είναι ο αυτοσκοπός.

Όπως είναι γνωστό, το Κέντρο Αστέγων άρχισε να λειτουργεί από τον Ιανουάριο 2013 έως τον Ιούνιο του 2015 στον Δήμο Ηρακλείου στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Αμεσης Κοινωνικής  Παρέμβασης, με φορέα υλοποίησης το Σύνδεσμο Γυναικείων Σωματείων  Ηρακλείου.

Ο Δήμος Ηρακλείου εκτιμώντας την ανάγκη  παροχής υπηρεσιών προς τους αστέγους από 27/07/2015  συνέχισε τη λειτουργία του ως Κέντρου Αστέγων με ιδίους πόρους.

Το Κέντρο Αστέγων απευθύνεται σε ενήλικα άτομα, πλήρως αυτοεξυπηρετούμενα, ζευγάρια, μονογονεϊκές οικογένειες και οικογένειες με ενήλικα τέκνα. Τα άτομα που φιλοξενούνται στερούνται παντελώς χώρου διαμονής ή διαμένουν σε ακατάλληλους και επισφαλείς χώρους και δεν έχουν κανέναν οικονομικό πόρο.

Παρέχονται υπηρεσίες προσωρινής διαμονής, ψυχοκοινωνικής στήριξης, πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας και υπηρεσίες ατομικής υγιεινής. Επιπρόσθετα, πραγματοποιείται  διασύνδεση με αρμόδιους φορείς παροχής υπηρεσιών στέγασης, σίτισης, ψυχολογικής υποστήριξης, υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής επανένταξης.

Το Κέντρο  στελεχώνουν  υπάλληλοι του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής και συγκεκριμένα μια  κοινωνική λειτουργός, μια εργοθεραπεύτρια, μια  νοσηλεύτρια και μια υπάλληλος ειδικότητας ΔΕ Βοηθών Νοσοκόμων.