Η μάχη μπορεί να χάθηκε, όχι όμως και ο πόλεμος, απαντά η Λότζια μετά την οδυνηρή εξέλιξη της εμπλοκής του έργου της διαμόρφωσης σε πλαζ του κόλπου του Δερματά. Όπως έγραψε χθες η «Π», το έργο μπλόκαρε μετά από απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που δεν ενέκρινε τη συνέχιση των εργασιών επειδή δεν υπήρχε η αναγκαία μελέτη περιβαλλοντικών όρων.
Με ανακοίνωσή της η δημοτική Αρχή ξεκαθαρίζει ότι θα εξαντληθούν «όλες οι νόμιμες διαδικασίες προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτό το σημαντικό έργο, έστω και αν υπάρξει καθυστέρηση». Παράλληλα διαβεβαιώνει ότι δεν θα σταματήσει «μέχρι να ολοκληρωθεί το σύνολο των απαιτούμενων παρεμβάσεων και το Ηράκλειο να αποκτήσει την πρώτη του αστική παραλία».
Στην ανακοίνωσή της η δημοτική Αρχή περιγράφει όλη τη διαδρομή που ακολουθήθηκε στην πορεία υλοποίησης του έργου τονίζοντας ότι «ο Δήμος Ηρακλείου έχει επιδοθεί από το 2014 σε μια μεθοδική προσπάθεια για να αποκατασταθεί ο κόλπος του Δερματά, μετά από τη σοβαρή ζημιά που προκλήθηκε το 2010 και την απραξία που ακολούθησε. Στόχος μας υπήρξε εξαρχής να γίνει η περιοχή απόλυτα ασφαλής για τους δημότες και επισκέπτες της πόλης, παίρνοντας ξανά τη μορφή που είχε πριν αρκετές δεκαετίες.
Είναι γνωστό ότι το έργο «Διαμόρφωση της περιοχής του κόλπου Δερματά» (Π/Υ 2.000.000 ευρώ) περιλαμβάνει μια ήπια και πλήρως αναστρέψιμη διαμόρφωση με προσάμμωση του κόλπου προκειμένου να επιτευχθεί η αντιδιαβρωτική προστασία που απαιτείται. Λόγω του κατεπείγοντος χαρακτήρα του έργου, ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες για κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης της εν λόγω περιοχής, η οποία παρέχει τη δυνατότητα για ταχύτερες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις.
Ο Δήμος Ηρακλείου έκανε ακριβώς ό,τι χρειάζεται λαμβάνοντας τις σχετικές παρατάσεις προκειμένου να εκτελεσθεί απρόσκοπτα το έργο. Τελευταία φορά, προχώρησε στην ανανέωση της κήρυξης της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας έως τις 11-6-2019 (με την αρ. πρωτ. οικ. 598/11-12-2018 Απόφαση Περιφερειάρχη Κρήτης) και διαβίβασε στις 20-12-2018 τον σχετικό φάκελο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης. Δύο μήνες μετά την αποστολή του σχετικού φακέλου (στις 22-2-2019) ζητήθηκαν διευκρινίσεις.
Παρά τις εξηγήσεις που δόθηκαν, τη γνωμοδότηση της Νομικής υπηρεσίας του Δήμου και τις αλλεπάλληλες συσκέψεις μεταξύ στελεχών των δυο υπηρεσιών για την επίλυση του θέματος, λάβαμε τελικά στις 2-4-2019 έγγραφο για τη μη χορήγηση παράτασης της έγκρισης του τεχνικού φακέλου και της εξαίρεσης από την διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου.
Είναι προφανές ότι λόγω της μη ολοκλήρωσης των εργασιών, η επικινδυνότητα για την οποία ο περιφερειάρχης κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν έχει αρθεί πλήρως μέχρι σήμερα. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, ο Δήμος Ηρακλείου θα εξαντλήσει όλες τις νόμιμες ενέργειες προκειμένου να ολοκληρωθεί σε κάθε περίπτωση αυτό το σημαντικό έργο, έστω και αν υπάρξει καθυστέρηση μετά την απροσδόκητη αυτή εξέλιξη.
Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να ολοκληρωθεί το σύνολο των απαιτούμενων παρεμβάσεων και το Ηράκλειο να αποκτήσει την πρώτη του αστική παραλία».
Όπως έγραψε χθες η «Π», η Αποκεντρωμένη Διοίκηση τεκμηρίωσε στο απαντητικό έγγραφό της ότι ο Δήμος επιχείρησε αξιοποιώντας το καθεστώς της έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε στο κέντρο της πόλης, -προκειμένου να αποκατασταθεί το πρανές του παραλιακού δρόμου που είχε καταρρεύσει να εντάξει στο ίδιο πλαίσιο και το έργο της ανάπλασης της περιοχής με σκοπό τη δημιουργία πλαζ στον κόλπο του Δερματά.
Η διαχείριση αυτή έγινε με σκοπό να κινηθεί η όλη διαδικασία γρήγορα, χωρίς επιπλέον μελέτες που επισείει μια τέτοια παρέμβαση όπως για παράδειγμα τη μελέτη περιβαλλοντικών όρων
. Όμως το καθεστώς της έκτακτης ανάγκης στο οποίο έχει κηρυχθεί το κέντρο της πόλης διανύει τον τέταρτο χρόνο του, και η ανάπλαση δεν έχει γίνει.
Ουσιαστικά αυτό που τεκμηριώνει στην απάντηση της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, είναι ότι βάση του νόμου θα μπορούσε ο Δήμος την πρώτη διετία να αποκαταστήσει και το πρανές και την παρέμβαση ανάπλασης για τη διαμόρφωση της πλαζ. Όμως αυτό δεν έγινε με αποτέλεσμα τώρα βάση του νομικού πλαισίου που τεκμηριώνουν οι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να μην μπορεί να προχωρήσει η ανάπλαση χωρίς μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Η γενικότερη όμως τεκμηρίωση που υπάρχει έχει και μια άλλη σοβαρή παράμετρο που αφορά στα συνοδά λιμενικά έργα που θα πρέπει να γίνουν, καθώς η δημιουργία της πλαζ θα επιφέρει αλλαγές στον κυματισμό, με αποτέλεσμα να εγείρονται ζητήματα τα οποία θα πρέπει να ελεγχθούν.