Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου

Τη δική της οπτική σε σχέση με τα όσα συμβαίνουν στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου επιθυμεί μέσω απάντησής της να δώσει η διοίκηση του Οργανισμού, η οποία παραμένει  η μοναδική σε ολόκληρη την Ελλάδα, η οποία και δεν έχει αντικατασταθεί.

Η διοίκηση του Οργανισμού δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι συνέχισε το έργο της παρά τις «δυσκολίες και τις τυχόν παραλείψεις, προσπαθώντας να υλοποιήσει μελέτες και έργα που θα αφήσουν ένα θετικό αποτύπωμα στο λιμάνι και την πόλη».

Στο μεταξύ, πέρα από τις απαντήσεις που δίνει, η βασική και ουσιαστική απάντηση στον τρόπο που ασκείται η διοίκηση αυτή τη στιγμή στον Οργανισμό σχετίζεται με το ζήτημα παρουσίας του διοικητικού συμβουλίου και νομιμοποίησης των αποφάσεων του, που έθεσαν στο πλαίσιο διοικητικού συμβουλίου τα ίδια τα μέλη του Δ.Σ.

Ειδικότερα, στην απάντηση που δίνει ο Οργανισμός Λιμένος αναφέρει τα εξής:

«POSEIDON II»

«Σε σχέση με το πρόγραμμα POSEIDON MED II που αφορά την εγκατάσταση δεξαμενών υγροποιημένου φυσικού αερίου για παροχή σε πλοία, ο συντάκτης (προφανώς και μετά από κακή πληροφόρηση) προσπαθεί να καταστήσει υπεύθυνη την Διοίκηση του ΟΛΗ για την πιθανότητα απένταξης από το πρόγραμμα. Σας ενημερώνουμε ωστόσο ότι έχουν γίνει από πλευράς Διοίκησης όλες οι απαραίτητες ενέργειες και έχουν ληφθεί όλες οι αποφάσεις που επιβάλλονται μέχρι σήμερα και το θέμα έχει διαβιβαστεί εδώ και καιρό στην ΕΣΑΛ (Επιτροπή Σχεδιασμού Ανάπτυξης Λιμένων).

Όμως με το από 13-12-2019 έγγραφο της Δ/νσης Λιμενικών και Κτηριακών Υποδομών του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας διατυπώνονται μια σειρά παρατηρήσεις για τις οποίες πρέπει να απαντήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΛΗ στις οποίες έχει χρεωθεί  αρμοδίως το έγγραφο. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η Διοίκηση εξακολουθεί να ασκεί με συνέπεια τα καθήκοντά της».

«Προσήνεμος μόλος»

«Το έργο της προστασίας του προσήνεμου μόλου από την πλατεία 18 Άγγλων έως τον Κούλε εγκρίθηκε με απόφαση του ΔΣ και μετά από προσπάθειες της Διοίκησης και στα πλαίσια καλής συνεργασίας με το Δήμο Ηρακλείου το έργο εντάχθηκε στην ΒΑΑ (Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη) με χρηματοδότηση 100%.

Η μελέτη είχε ανατεθεί  στο ΙΤΕ και αφορούσε  το ερευνητικό έργο προσδιορισμού των συνθηκών ανεμολογικών & κυματικών  το οποίο κατέληξε σε συμπεράσματα που στη συνέχεια αξιοποιήθηκαν στην οριστική μελέτη αποκατάστασης που ανατέθηκε σε αρμόδιο λιμενολόγο.

Είναι αναγκαίο να προχωρήσουν άμεσα οι εγκρίσεις από ΕΒΑ (Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων), Ενάλιες αρχαιότητες και ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) για να προλάβουμε τους χρόνους μέχρι την οριστική ένταξη του έργου.

Η Διοίκηση που δεν αποχώρησε κάνει μεγάλες προσπάθειες για να μην υπάρξει κίνδυνος απένταξής του και ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Σημειώνουμε ότι είναι έργο πνοής γιατί εκτός από την προστασία του μνημείου δημιουργεί τις συνθήκες ώστε να οργανωθεί η πλατεία μπροστά από το φρούριο του Κούλε».

«Βελτίωση και αναβάθμιση υποδομών αλιευτικού λιμένα»

«Με απόφαση του Δ.Σ. εντάχθηκε  το εν λόγω έργο στο πρόγραμμα αλιείας με χρηματοδότηση 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Το έργο εντάχθηκε με ενέργειες  της Διοίκησης του ΟΛΗ και βρίσκεται στη φάση αξιολόγησης. Εκτιμούμε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα και αναμένουμε το πόρισμα της αξιολόγησης. Κρίθηκε σκόπιμο για το τμήμα του κρηπιδώματος που έχει καταρρεύσει να ενταχθεί στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό του έργου της ανάπλασης σύμφωνα με την εγκριθείσα μελέτη γιατί η πρόταση διαφοροποιεί τη σημερινή κατάσταση και έχει την έγκρισή μας αλλά και του ΚΑΣ.

«MINI BUS»

«Ο Οργανισμός στα πλαίσια της συνεργασίας με το Δήμο Ηρακλείου αλλά και με στόχο να βοηθήσει στο κυκλοφοριακό της πόλης λόγω και των έργων που εκτελούνταν παραχώρησε θέσεις πάρκινγκ με χαμηλότερη τιμή για όσους πολίτες παίρνουν το Mini bus. Αυτό έγινε με απόφαση ΔΣ και το κόστος το επωμίστηκε ο Δήμος. Ωστόσο υπήρξε πρόβλημα σχετικά με την πληρωμή πρόσφατα, εκτιμούμε όμως ότι θα διευθετηθεί και δεν κατανοούμε την ανησυχία κάποιων καλοθελητών».