Την παράταση της αποχής τους μέχρι και την Παρασκευή, 1η Μαρτίου, αποφάσισε ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου, ενώ η διοίκηση θα εισηγηθεί στη σημερινή γενική συνέλευση, εφόσον υπάρξει απαρτία, την αναστολή της αποχής από τις 4 Μαρτίου.
Η διοίκηση ασκεί για μία ακόμα φορά δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η κυβερνητική πρωτοβουλία «υπακούει στα κελεύσματα του ποινικού λαϊκισμού και αποτελεί οπισθοδρόμηση για το ποινικό δίκαιο. Εισάγει «εισαγγελικής» έμπνευσης και σκοπιμότητας διατάξεις, με αυστηροποίηση των ποινών και της έκτισής τους, συρρικνώνει θεμελιώδεις εγγυήσεις και δικαιώματα του κατηγορουμένου».
Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο δικηγορικός σύλλογος επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο παράτασης μέχρι και την Παρασκευή, η αποχή θα αφορά:
- Καθολικά από τα ακροατήρια όλων των δικών (ποινικών, αστικών και διοικητικών),
- Από τις δίκες της Νομικής Βοήθειας και των αυτεπαγγέλτως διοριζόμενων.
- Από την έκδοση Διαταγών Πληρωμής και πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης με εντολείς Τράπεζες και Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων.
- Από αυτόφωρα πλημμελήματα – συνοδείες.
Στην ίδια ανακοίνωση εκφράζεται για μία ακόμα φορά η αντίθεση της διοίκησης στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης, καθώς οι όποιες τροποποιήσεις, δεν είναι ικανές να αντιστρέψουν τις αρνητικές επιπτώσεις.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η πρωτοβουλία αυτή «αναλήφθηκε χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση με τους θεσμικούς φορείς που εμπλέκονται στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης και χωρίς την συγκρότηση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, υπακούει στα κελεύσματα του ποινικού λαϊκισμού και αποτελεί οπισθοδρόμηση για το ποινικό δίκαιο.
Εισάγει «εισαγγελικής» έμπνευσης και σκοπιμότητας διατάξεις, με αυστηροποίηση των ποινών και της έκτισής τους, συρρικνώνει θεμελιώδεις εγγυήσεις και δικαιώματα του κατηγορουμένου, παραβιάζοντας τις αρχές της δίκαιης δίκης της ΕΣΔΑ, αυξάνει το όριο του εκκλητού των αποφάσεων και το κόστος άσκησης του δικαιώματος δικαστικής προστασίας, επιτείνει την ανασφάλεια δικαίου και οδηγεί σε ανεπιεικείς και ανεφάρμοστες καταστάσεις, λαμβανομένης υπόψιν και της κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα σωφρονιστικά καταστήματα της Χώρας.
Το Δικηγορικό Σώμα ανέδειξε θεσμικά τα ζητήματα – προβλήματα που πρόκειται να ανακύψουν, υπέβαλε συγκεκριμένες προτάσεις και διεκδίκησε συντεταγμένα ουσιώδεις τροποποιήσεις.
Το Υπουργείο προέβη σε τροποποιήσεις επιμέρους διατάξεων, αποδεχόμενο σχετικές προτάσεις της Ολομέλειας, οι οποίες αφορούν ιδίως:
- Στην διεύρυνση της καθ’ ύλην αρμοδιότητας Τριμελούς Πλημμελειοδικείου.
- Στην θεσμοθέτηση υποχρεωτικής παράστασης δικηγόρου ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου.
- Στην τροποποίηση του άρθρου 349 ΚΠΔ, όπου δίδεται πλέον η δυνατότητα και δεύτερης αναβολής για λόγους ανωτέρας βίας.
- Στην τροποποίηση της διάταξης του άρθρου 187 παρ. 6 ΠΚ.
- Στην τροποποίηση του άρθρου 336 ΚΠΔ.
- Στην πρόβλεψη υποχρεωτικής προκαταρκτικής εξέτασης ή αυτεπάγγελτης προανάκρισης και σε πλημμελήματα αρμοδιότητας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου.
- Την εκδίκαση κατ’ έφεση πλημμελημάτων από τριμελή σύνθεση.
- Τη διεύρυνση των υποθέσεων που θα περνάνε από την ενδιάμεση διαδικασία των Συμβουλίων.
Ακόμα, επισημαίνεται ότι η Ολομέλεια στο διεκδικητικό της πλαίσιο έχει προτάξει την προστασία της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων δανειοληπτών, την άρση των καταχρηστικών συμπεριφορών των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων και το σεβασμό των δικηγόρων των δανειοληπτών.
Οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων δεσμεύτηκαν εγγράφως έναντι του δικηγορικού σώματος για τα κάτωθι:
1.Την δημιουργία γραμμής για την αποκλειστική εξυπηρέτηση των δικηγόρων.
2.Την απάντηση επί αιτημάτων, εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών (3) ημερών είτε από υπαλλήλους είτε από δικηγόρους ανάλογα με τη φύση του αιτήματος.
3.Την πενταετή ισχύ των πληρεξουσίων των δικηγόρων των οφειλετών.
4.Την μη διενέργεια πράξεων εκτέλεσης κατά οφειλετών, που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις ν. Κατσέλη (Ν. 3896/10).
Ως προς την αναδιάταξη του δικαστικού χάρτη της Χώρας, η Ολομέλεια εμμένει στην προηγούμενη απόφασή της, η οποία έχει ως ακολούθως:
- Όλα τα υφιστάμενα σήμερα Εφετεία και Πρωτοδικεία της Χώρας να παραμείνουν ως έχουν.
- Ως προς τα Ειρηνοδικεία:
Α. Το Ειρηνοδικείο της έδρας του Πρωτοδικείου να καταργηθεί και να συγχωνευτεί με το Κεντρικό Πρωτοδικείο.
Β. Από τα λοιπά υφιστάμενα σήμερα Ειρηνοδικεία, που θα κριθεί ότι πρέπει να διατηρηθούν ως δικαστικοί σχηματισμοί, μετά την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας:
- Όσα Ειρηνοδικεία διαθέτουν σήμερα τις αναγκαίες υποδομές και το προσωπικό, να λειτουργήσουν ως περιφερειακά Πρωτοδικεία του Κεντρικού με την σημερινή υλική αρμοδιότητα του Μονομελούς.
- Όσα Ειρηνοδικεία δεν διαθέτουν σήμερα τις αναγκαίες υποδομές και το προσωπικό να λειτουργήσουν ως περιφερειακά Πρωτοδικεία, αλλά έχουν κύκλο εργασιών, να συγχωνευθούν με το κεντρικό Πρωτοδικείο και να λειτουργήσουν ως τοπικά καταστήματα αυτού με την σημερινή υλική αρμοδιότητα του Ειρηνοδικείου, μέχρις ότου αναβαθμιστούν με την απόκτηση των αναγκαίων υποδομών και προσωπικού.
Η εξειδίκευση των ανωτέρω να γίνει μετά από διαβούλευση του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τους κατά τόπο αρμόδιους Δικηγορικούς Συλλόγους της Χώρας, όπου αυτή δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα και με την αναγκαία τεκμηρίωση.