ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΤΙΜΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΗ Διήμερο στη μνήμη του Θέμου Κορνάρου

Διήμερο στη μνήμη του δημοσιογράφου, συγγραφέα και αγωνιστή Θέμου Κορνάρου, οργανώνει το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας με τη συνδρομή του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίβα «Θέμος Κορνάρος», στο χωριό του, τον Σίβα Μεσσαράς, στις 6 και 7 Ιουλίου 2024.

Το πρόγραμμα είναι το ακόλουθο:

Σάββατο 6 Ιουλίου

17.20: Εγγραφή των συνέδρων.

17.40: Καλωσόρισμα – Χαιρετισμοί – Κήρυξη των εργασιών από τον περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη.

Α’ Συνεδρία

Προεδρείο: Τίτος

Ταγαράκης και Λίζα Σκλάβου

18.00: Ευαγγελία Πετρουγάκη, φιλόλογος, ποιήτρια, συγγραφέας, «Θέμος Κορνάρος» (Το κείμενο της μακαριστής Ευαγγελίας Πετρουγάκη θα διαβάσει η Αταλάντη Μιχελογιαννάκη).

18.20: Ευαγγελία Ανδρουλιδάκη, νηπιαγωγός, «Ο Θέμος Κορνάρος και ο Σίβας».

18.40: Γιώργος Διακάκης, φιλόλογος, «Η ακανθώδης πολιτική ζωή στα έργα του Θέμου Κορνάρου».

19.00: Σπύρος Κατσαραπίδης, φιλόλογος, ερευνητής, «Η τέχνη του στρατοπέδου. Η περίπτωση του Θέμου Κορνάρου».

19.20: Μιχάλης Τρούλης, φιλόλογος, πρόεδρος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου, «Ο Θέμος Κορνάρος στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου».

19.40: Αντώνης Χουρδάκης, καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης, και Μανώλης Κουναλάκης, εκπαιδευτικός, διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης, «Η διδακτική της ιστορίας της Κατοχής και της Μετεμφυλιακής περιόδου: Το παράδειγμα του Θέμου Κορνάρου».

20.00: Έφη Ψιλάκη, διδάκτορας Πολιτιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, επιμελήτρια του Μουσείου της ‘Αγίας Αικατερίνης’ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, «Κινηματογραφικές αποτυπώσεις της λέπρας (με αφορμή το έργο του Θέμου Κορνάρου )».

20.20-20.40 Συζήτηση.

Κυριακή 7 Ιουλίου

Β’ Συνεδρία

Προεδρείο: Νίκος Ψιλάκης και Εύα Καπελλάκη

8.20: Γιώργος Κ. Τσικνάκης, ΜΑ ιστορικός, «Η «Σπιναλόγκα» του Θέμου Κορνάρου ως ιστορική μαρτυρία».

8.40: Νίκος Γιγουρτάκης, φιλόλογος, αρχαιολόγος, πρόεδρος του Μουσείου της «Αγίας Αικατερίνης», «Τα ύστερα του κόσμου». Η συντέλεια που … αναβλήθηκε. Ο λόγος για το πεζογράφημα του Θέμου Κορνάρου «Στάχτες και Φοίνικες».

9.00: Ben Petre, διδάκτορας Φιλολογίας, «O Θέμος Κορνάρος ως περιοδεύων συντάκτης στον τύπο του Ηρακλείου (1928-1929)».

9.20: Κώστας Γ. Τσικνάκης, ιστορικός, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, «Υπόσχομαι να φέρω κοντά σας ολοζώντανη την Ανατολή». Η δημοσιογραφική αποστολή του Θέμου Κορνάρου στην Ασία το 1934».

9.40: Νίκος Ι. Χουρδάκης, ψυχολόγος, ΜΑ Δημιουργική Γραφή και ΜΑ Ορθόδοξη Θεολογία, «Από τον πολύμοχθο, τον ταξικά υποδεή άνθρωπο στην τροχιά ενός συμβόλου. Η περίπτωση, ανάμεσα σε άλλες, του Θέμου Κορνάρου (1906-1970)».

10.00: Συζήτηση

10.20-10.40: Διάλειμμα

Γ’ Συνεδρία

Προεδρείο: Αταλάντη Μιχελογιαννάκη και Ελένη Γουλιελμάκη

10.40: Αναστασία Τανταρούδα-Παπασπύρου, ΜΑ φιλόλογος, ερευνήτρια, «Θέμος Κορνάρος: Χαρακτήρες και πολιτικές διαδρομές»

11.00: Γεωργία (Γιώλα) Επιτροπάκη, ποιήτρια, ΜΑ Δημιουργική Γραφή, «Κοινωνική και Συγγραφική Ταυτότητα ενός ασίγαστου αγωνιστή»

11.20: Ζήσιμος Χ. Συνοδινός, ιστορικός, αρχειονόμος, «Ο Θέμος Κορνάρος και η Επιθεώρηση Τέχνης»

11.40: Μανόλης Δρακάκης, αναπληρωτής καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, «Ο Θέμος Κορνάρος και η εφημερίδα Αυγή (1952-1967): Σκέψεις πάνω σε κείμενα μιας μακράς σχέσης»

12.00-12.20: Συζήτηση

Δ’ Συνεδρία

Προεδρείο: Σπύρος Κατσαραπίδης και Δέσποινα Παπαδάκη

18.00: Ζαχαρίας Καψαλάκης, δάσκαλος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, «Ο Θέμος Κορνάρος μαθητής του Δημοτικού Σχολείου Σίβα, το οποίο λειτουργεί, συνεχώς, εκατό εξήντα χρόνια».

18.20: Νίκος Ψιλάκης, δημοσιογράφος, συγγραφέας, «Τα πρώτα βήματα ενός μελλοντικού συγγραφέα. Μαρτυρίες και τεκμήρια για τη ζωή και το έργο του Θέμου Κορνάρου».

18.40: Νίκη Τρουλλινού, νομικός, συγγραφέας, «Ο Θέμος Κορνάρος και οι επαφές του με τη Γαλάτεια Καζαντζάκη, τον Μάρκο Αυγέρη και την Έλλη Αλεξίου».

19.00: Ιωάννης Τζωρτζακάκης, φιλόλογος, «Γιάννης Ρίτσος – Θέμος Κορνάρος: με αφορμή ένα ποίημα».

19.20: Θησέας Τσιάτσικας, φιλόλογος, επίτιμος σχολικός σύμβουλος φιλολόγων, «Τα λογοτεχνικά στοιχεία στο έργο του Θέμου Κορνάρου».

19.40: Παρεμβάσεις

20.00: Συζήτηση

20.20: Απολογισμός

20.30: (Από) Χαιρετισμοί.