Νύχτα σεισμών ήταν η προχθεσινή για τους Κρητικούς αφού από τις 3.30 τη νύχτα ως και χθες το πρωί σημειώθηκαν δεκάδες σεισμικές δονήσεις, χωρίς, όμως, να προκληθούν ζημιές.
Παρά το γεγονός ότι χάσαμε τον ύπνο μας, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, σύμφωνα με τους σεισμολόγους.
Αρχικά, τρεις σεισμικές δονήσεις, η πρώτη από τις οποίες χαρακτηρίστηκε «ισχυρή», σημειώθηκαν μέσα σε περίπου 45 λεπτά τα ξημερώματα της Κυριακής προς Δευτέρα στο θαλάσσιο χώρο περίπου πενήντα χιλιόμετρα βόρεια της Σητείας στην Κρήτη, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Συγκεκριμένα, η πρώτη -«ισχυρή»- δόνηση, μεγέθους 5,1 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 03:30 τα ξημερώματα και το επίκεντρό της εντοπίστηκε 49 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοανατολικά της Σητείας· η δεύτερη, μεγέθους 4,4 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 03:44 και το επίκεντρό της εντοπίστηκε 47 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοανατολικά της Σητείας αν η τρίτη, μεγέθους 4,1 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 04:11 και το επίκεντρό της εντοπίστηκε σε απόσταση 50 χιλιομέτρων βόρεια-βορειοανατολικά της Σητείας, κατά το Ινστιτούτο.
Οι δύο τελευταίες δονήσεις χαρακτηρίστηκαν «ασθενείς».
Στη συνέχεια, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε ότι στις 5:38 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε ασθενή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 348 χιλιόμετρα ΝΑ της Αθήνας. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο 47 χιλιόμετρα ΒΒΑ της Σητείας.
Το φαινόμενο δε σταμάτησε εκεί, αφού νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 7:11 το πρωί, 350 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Αθήνας.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, το επίκεντρο της δόνησης ήταν στο ίδιο σημείο.
Οι σεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές σε μεγάλο μέρος του νησιού και ανησύχησαν τους κατοίκους. Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Ιεράπετρα, τη Σητεία, τον Μακρύ Γιαλό, τον Μόχλο, την Κριτσά, τη Χερσόνησο, το Ηράκλειο.
Ο γεωλόγος από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης κ. Χαράλαμπος Φασουλάς ανέφερε στην «Π» πως μέχρι χθες το πρωί είχαν σημειωθεί περίπου 15 σεισμοί, με δύο κύριους και τους υπόλοιπους κάτω των 3 ρίχτερ.
Ήταν επιφανειακοί, σε βάθος δέκα χιλιομέτρων, ενώ υπήρξε ξαφνική ενεργοποίηση, πριν από 12 ώρες δεν είχε σημειωθεί κανένας προσεισμός.
Ο κ. Φασουλάς ανέφερε ότι δεν είναι από τις περιοχές που δίνουν συχνά φαινόμενα, όμως υπάρχει και άλλη φορά καταγεγραμμένη δραστηριότητα.
Ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, καθώς σημείωσε ότι το επίκεντρο είναι πάνω στην πλάκα της Αφρικής, δεν μπορεί ωστόσο η δόνηση αυτή να διεγείρει άλλα ρήγματα στην περιοχή.
