ΠΕΠΑΓΝΗ

Οι αναταράξεις στον χώρο της υγείας συνεχίζονται με στάση εργασίας 8-10 το πρωί στο ΠΑΓΝΗ και συλλαλητήριο στις 6 το απόγευμα, ενώ τη “σκυτάλη” παίρνουν και οι παθολόγοι στο Βενζέλειο, που προειδοποιούν για ομαδική παραίτηση αν εξαναγκαστούν με “εντέλλεσθε” να μετακινηθούν στο Ρέθυμνο για να στηρίξουν το νοσοκομείο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η τριμελής επιτροπή γιατρών αναφέρει:

Φεύγουν γιατροί και δεν αντικαθίστανται

“Η μακροχρόνια υποστελέχωση του Βενιζελείου σε παθολόγους έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους υπηρετούντες ιατρούς. Μετά από την εξαντλητική περίοδο της πανδημίας, αντί να αναγνωριστεί η προσπάθεια του προσωπικού και να υπάρξει ουσιαστική στήριξη με προσλήψεις ιατρών αλλά και λοιπού προσωπικού, τα προβλήματα ολοένα και αυξάνονται. Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν προκύψει μία συνταξιοδότηση και μία παραίτηση παθολόγου, χωρίς να προκηρυχτεί καμιά νέα θέση.

Επιπλέον, τον τελευταίο χρόνο απουσιάζει μία παθολόγος λόγω κύησης- λοχείας και, σε συνδυασμό με μακροχρόνια μετακίνηση άλλου παθολόγου λόγω αναγκών στο ογκολογικό τμήμα, τελικά  αυτή τη στιγμή υπηρετούν στις δύο παθολογικές 9 αντί 13 παθολόγοι που προβλέπονται.

Αποτέλεσμα είναι η υπέρβαση του πλαφόν εφημεριών συστηματικά, η αδυναμία να λαμβάνονται τα προβλεπόμενα ρεπό, η δυσκολία να λάβουν την κανονική τους άδεια και τελικά η σωματική και ψυχική εξάντληση των ιατρών. Άλλη συνέπεια αυτών των ελλείψεων είναι να έχουν κλείσει τα περισσότερα εξωτερικά ιατρεία που γίνονταν (Παθολογικό ιατρείο Β’ παθολογικής κλινικής,  Αντιυπερτασικό ιατρείο, Λιπιδαιμικό ιατρείο) και παραμένουν μετά βίας ακόμα σε λειτουργία το Ηπατολογικό καθώς και το Παθολογικό ιατρείο της Α’ Παθολογικής κλινικής.

Τελικά, για να μην καταρρεύσουν οι παθολογικές κλινικές, αναζητείται βοήθεια από παθολόγους άλλων τμημάτων, με αποτέλεσμα στο τέλος την επιβάρυνση και των τμημάτων αυτών.

Ανάλογα  στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, λόγω της σταθερής  πλέον λειτουργίας του ιατρείου COVID-19 με στελέχωση από το υπάρχον προσωπικό, έχει επέλθει χρόνια κόπωση των ιατρών. Προ μηνός μάλιστα παραιτήθηκε μία ακόμα επικουρική ιατρός παθολόγος,  χωρίς βέβαια να υπάρχει πρόβλεψη για αντικατάστασή της”.

Για παραιτήσεις  προειδοποιούν οι  παθολόγοι του Βενιζελείου

Συμπαραστεκόμαστε αλλά…

Οι γιατροί υπογραμμίζουν:

“Μέσα σε αυτή την απογοητευτική κατάσταση κλήθηκαν επιμελητές παθολόγοι του Βενιζελείου να μετακινηθούν στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, για να καλύψουν  τα τεράστια κενά που υπάρχουν εκεί.  Οι ιατροί του Βενιζελείου συμπαραστεκόμαστε στο πολύπαθο νοσοκομείο, στους συναδέλφους και στους ασθενείς του Ρεθύμνου και απαιτούμε μαζί τους τη στελέχωση του νοσοκομείου με επαρκές μόνιμο προσωπικό και γενναία κίνητρα, ώστε να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της υποστελέχωσης- απόγνωσης – παραιτήσεων, που κρατάει χρόνια. Οι λύσεις με τις μετακινήσεις -που επανειλημμένως εφαρμόστηκαν-  προσπαθούν να μπαλώσουν μόνο το πρόβλημα και είναι αποτυχημένες.  Κατόπιν ομόφωνης απόφασης συνέλευσης οποιαδήποτε μετακίνηση παθολόγου του Βενιζελείου θα οδηγήσει σε παραίτηση όλων των παθολόγων του νοσοκομείου.  Απαιτούμε άμεσα την προκήρυξη των δεκάδων κενών θέσεων (σχεδόν 40) του νοσοκομείου μας αλλά και των άλλων νοσοκομείων. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία πλέον να μην γίνονται οι αναγκαίες προσλήψεις”.

Ανακοίνωση εξέδωσε και το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ για τους παθολόγους του νοσοκομείου τονίζοντας μεταξύ άλλων:

“Με μετακινήσεις παθολόγων από τα νοσοκομεία του Ηρακλείου μπαλώνεται το σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης της Παθολογικής Κλινικής του ΓΝ Ρεθύμνου, που οξύνθηκε μετά την παραίτηση της διευθύντριας, εξαιτίας των εντατικών συνθηκών δουλειάς.

Επιμελητές παθολόγοι του ΠΑΓΝΗ υποχρεώθηκαν να καλύψουν πέντε εφημερίες και δύο εβδομάδες πρωινά ωράρια το Γενάρη στο Ρέθυμνο, ενώ τους επόμενους μήνες ενδέχεται να τους ζητηθεί να καλύψουν ακόμη περισσότερες ώρες. Οι μετακινήσεις αυτές θα προκαλέσουν πρόβλημα στη λειτουργία των τακτικών παθολογικών ιατρείων και της Παθολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, σε μια περίοδο που παρατηρείται έξαρση αναπνευστικών ιώσεων και η πληρότητα της Παθολογικής υπερβαίνει το 85%”.

Το Συντονιστικό των γιατρών  Κρήτης για τους  αναισθησιολόγους

Όπως έγραψε η “Π”, το ΠΑΓΝΗ επιστρέφει από την ερχόμενη Δευτέρα στους κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας του, μετά τη συμφωνία αναισθησιολόγων – διοίκησης και κάνουν ένα βήμα πίσω για το καλό της δημόσιας υγείας, με διαμεσολαβητή την Ιατρική Σχολή, που στο εξής θα επιλύει τα προβλήματα που θα προκύπτουν.

Με αφορμή τη σύσκεψη που έγινε στη ΔΥΠΕ, το Συντονιστικό των Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Κρήτης επισημαίνει:

“Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διαβάσαμε το Δ.Τ. που εξέδωσε η Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ μετά από «ιδιωτική συνάντηση» -όπως η ίδια χαρακτήρισε – που είχε με την διοίκηση του ΠαΓΝΗ, τη διευθύντρια της Αναισθησιολογικής Κλινικής, τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας και τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου.

Το ότι χαρακτηρίστηκε ιδιωτική μια συνάντηση μιας δημόσιας υπηρεσίας, που γίνεται για να λυθεί ένα πρόβλημα που έχει προκύψει σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, δεν μας κάνει εντύπωση αφού όλα ιδιωτικά τα ονειρεύονται.

Συμπέρασμα 1ο: «σε καμία περίπτωση η ενέργεια του Διοικητή δεν αποσκοπούσε στην προσβολή και αμφισβήτηση της προσωπικότητας των Αναισθησιολόγων»

Ακόμα και σε ανάλογες «παρεξηγήσεις» παιδιών του δημοτικού σχολείου το ξεκαθάρισμα της πρόθεσης καθίσταται ειλικρινές, όταν συνοδεύεται και από μια συγνώμη.

Προφανώς το «εγώ» όλων των διοικούντων (Υπουργού Υγείας, Διοίκηση ΥΠΕ, Διοίκηση ΠαΓΝΗ) είναι πολύ υψηλό για να ξεστομίσουν μια συγνώμη και σίγουρα πιο σημαντικό από την αναστάτωση, την ταλαιπωρία και τον κίνδυνο που προκαλούν στην τοπική κοινωνία με τη δυσλειτουργία  του νοσοκομείου που οι ίδιοι προκάλεσαν.

Συμπέρασμα 2ο: «Η αντιμετώπιση μελλοντικών στο εξής ζητημάτων θα επιλύονται από την Ιατρική Υπηρεσία».

Προφανώς η παραπάνω δήλωση δεν είναι τίποτε άλλο από μια ομολογία ότι μέχρι σήμερα η Ιατρική Υπηρεσία δεν είχε τον ρόλο που εκ του νόμου οφείλει και πρέπει να έχει για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου”.

Η ανακοίνωση καταλήγει:

“Κλείνοντας, θα θέλαμε να κάνουμε σαφές ότι, αφού δεν ήμασταν παρόντες, δεν μπορούμε να ξέρουμε εάν η στάση των διοικούντων αποκατέστησε το ατόπημα της Διοίκησης ούτε και είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εάν η διευθύντρια της αναισθησιολογικής κλινικής πήρε τις εγγυήσεις ότι στο εξής θα κάνει τη δουλειά της χωρίς παρεμβάσεις και εντάσεις ούτε ότι θα ενισχυθεί το τμήμα της, ώστε να μην προκύπτουν ανάλογα προβλήματα στο μέλλον.

Θα θέλαμε ωστόσο να διαβεβαιώσουμε τους συναδέλφους μας αναισθησιολόγους αλλά και όλους τους γιατρούς που εργάζονται σε δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα πως οι νοσοκομειακοί γιατροί όλης της Κρήτης θα είμαστε δίπλα τους απέναντι σε όποια αυθαίρετη και αυταρχική συμπεριφορά”.

Να σημειωθεί ότι στο αποψινό συλλαλητήριο θα συμμετέχουν πολλοί φορείς που θα συγκεντρωθούν στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Ελευθερίας.