Αρνητική εισήγηση για τη συνέχιση των εργασιών στον κόλπο του Δερματά έχει διαμορφώσει η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου, μετά από σχετική γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας που εκτιμά ότι ο ανάδοχος του έργου έχει τεκμηριώσει δικαίωμα διάλυσης της εργολαβίας.
Το όλο θέμα πρόκειται να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αύριο το απόγευμα, όπου το Σώμα θα κληθεί να αποφασίσει τη διαχείριση της πολύκροτης υπόθεσης που εξελίχθηκε τόσο ανατρεπτικά.
Ήδη έχει διανεμηθεί από την πλευρά της δημοτικής Αρχής σε όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ένα αναλυτικό κείμενο με το ιστορικό του έργου, από τη δημοπράτησή του μέχρι σήμερα.
Όπως είναι γνωστό, μετά τις απίστευτες παλινδρομήσεις στην πορεία υλοποίησης του έργου και την πολύμηνη διακοπή των εργασιών, ο ανάδοχος ουσιαστικά εξωθήθηκε στην κατάθεση αιτήματος διάλυσης, διεκδικώντας παράλληλα και αποζημίωση 100χιλ. ευρώ για τις ζημιές που έχει υποστεί.
Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και σήμερα το μηχάνημα του αναδόχου, το οποίο είχε δεσμευτεί από τότε που έγινε η διακοπή των εργασιών, παραμένει κατασχεμένο και δεν έχει ακόμα απελευθερωθεί.
Αυτό το «σκωτσέζικο ντους» των αλλεπάλληλων διακοπών και της επανεκκίνησης των εργασιών, όπως είναι φυσικό έχουν πλήρως αποδιοργανώσει την εξέλιξη του έργου με αποτέλεσμα να υπάρχει μια ανακύκλωση προβλημάτων που έχουν τορπιλίσει την πορεία του.
Η πλευρά της δημοτικής Αρχής, πάντως, επιμένει στην ορθότητα αλλά και στη νομιμότητα της διαδικασίας που μέχρι σήμερα έχει ακολουθήσει μετά και το έγγραφο της Διεύθυνσης Λιμενικών και Κτηριακών Υποδομών, που ξεκαθάρισε και εγγράφως στη Λότζια ότι δεν έχει καμία αντίρρηση για την επανέναρξη των εργασιών στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας.
Επίσης υπάρχει και το πόρισμα των Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων, το οποίο δικαιώνει τη δημοτική Αρχή καθώς έκρινε δηκτικά ότι «εσφαλμένα και καταχρηστικά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης» δεν ανανέωσε την αδειοδότηση του έργου.
Όπως είναι γνωστό, το πόρισμα ζητά αφενός την άμεση επανεκκίνηση των εργασιών, και αφετέρου αποδίδει βαρύτατες ευθύνες στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για τους χειρισμούς της, καθώς προκύπτουν, όπως εντοπίζει, «πειθαρχικές παραβάσεις βλαπτικές για το δημόσιο συμφέρον».
Επίσης δίδει εντολή για την άμεση επανεκκίνηση των εργασιών της μεγάλης παρέμβασης αντιδιαβρωτικής προστασίας στον κόλπο του Δερματά, υπογραμμίζοντας μια σειρά από κινδύνους που ελλοχεύουν σε περίπτωση που τα έργα μείνουν ημιτελή, ενώ παράλληλα γίνεται και επίκληση του ιστορικού χαρακτήρα της περιοχής και του σπουδαίου μνημείου του ενετικού τείχους.
Αντίστοιχα ακλόνητη παραμένει και η θέση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που έχει ήδη παρέμβει με έγγραφό της προς τη Διεύθυνση Λιμενικών και Κτηριακών Υποδομών, ξεκαθαρίζοντας ότι «οι επιχειρούμενες εργασίες στον κόλπο του Δερματά δεν έχουν νόμιμη αδειοδότηση (έγκριση εκτέλεσης εργασιών) και συνεπώς «κάθε εργασία που ενδεχομένως εκτελεστεί από οποιονδήποτε στον χώρο είναι αυθαίρετη με όποιες συνέπειες επισύρει αυτή η πράξη σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις».
Σε κάθε περίπτωση η πολιτική απόφαση από την πλευρά της δημοτικής Αρχής είναι το έργο να ολοκληρωθεί.
Σε αυτή τη φάση η Λότζια αναζητά τον πιο σύντομο δρόμο για να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου που, όπως τονίζεται, έχει αυτοσκοπό την προστασία του εξαιρετικά ευάλωτου στον κυματισμό παραλιακού τείχους, το οποίο με κάθε τρόπο θα πρέπει να προστατευθεί.