Πολίτες διαμαρτύρονταν, δικηγόροι έφαγαν «πόρτα», δίκες διακόπηκαν εξαιτίας ανεμβολίαστων κατηγορουμένων. Η χθεσινή ημέρα στα δικαστήρια Ηρακλείου ήταν αρκετά δύσκολη λόγω εφαρμογής των νέων μέτρων για την Covid 19. Δεν έλειψαν τα απρόοπτα και οι διαμαρτυρίες από εκείνους που επέμεναν να εισέλθουν στο κτίριο για προσωπικές τους υποθέσεις, αν και δεν είχαν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, ούτε είχαν κάνει κάποιο από τα προβλεπόμενα τεστ.
Ο υπάλληλος της εταιρείας ιδιωτικής φύλαξης, ο οποίος έχει επιφορτιστεί την ευθύνη ελέγχου, δεν επέτρεψε την είσοδο σε κανένα που δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις. Αυτές ήταν οι εντολές που είχε λάβει, αυτά προβλέπει η επίμαχη ΚΥΑ, αυτά καλείται να εφαρμόσει παρά τις αντιδράσεις.
«Θέλουμε να δούμε την εισαγγελέα» φώναζε επίμονα μία πολίτης, η οποία απαίτησε να συνομιλήσει με τον υπεύθυνο. Στην κεντρική είσοδο των δικαστηρίων βρέθηκε και ο διευθύνων Πρόεδρος του Πρωτοδικείου Ηρακλείου κ. Κωνσταντίνος Χατζηϊωαννίδης, ο οποίος προσπάθησε να εξηγήσει στους διαμαρτυρόμενους το νέο καθεστώς για λόγους ασφαλείας. Σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις, σοβαρές δίκες διακόπηκαν επειδή κατηγορούμενοι, οι οποίοι μάλιστα είναι κρατούμενοι, προσήλθαν στα δικαστήρια ανεμβολίαστοι και χωρίς τεστ.
Πιστοποιητικά απαιτήθηκαν και στην περίπτωση του ζευγαριού από την Ουκρανία που συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας επειδή έκανε σεξ δημόσια, στην «καρδιά» του Ηρακλείου. Δεν είχαν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού μαζί τους και δεν τους επιτράπηκε η είσοδος στο Αυτόφωρο. Περίμεναν έξω στο δρόμο μαζί με τους αστυνομικούς της Ασφάλειας ώστε να τα «κατεβάσουν» ηλεκτρονικά.
Δικαστικοί κύκλοι ανέφεραν στην «Π» ότι χρειάζεται κάποιος χρόνος μέχρι να βρουν όλοι τον βηματισμό τους και να διευθετηθούν ζητήματα που ανακύπτουν στην πράξη, όπως για παράδειγμα στις περιπτώσεις της αυτόφωρης διαδικασίας. Για τα αυτόφωρα επιτρέπεται η διενέργεια σελφ τεστ, ένα 24ωρο πριν από την είσοδο στα δικαστήρια, ωστόσο προβλέπεται ότι και η δήλωση αποτελέσματος self-test επιδεικνύεται είτε σε έγχαρτη μορφή είτε ηλεκτρονικά μέσω κινητής συσκευής του φυσικού προσώπου.
Να σημειωθεί ότι πλην της κεντρικής εισόδου επί της λεωφόρου Δικαιοσύνης, οι άλλες είσοδοι-έξοδοι παραμένουν αυστηρά κλειστές και κλειδωμένες. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Άρης Ροζάκης, «δεν υπάρχει ακόμα η αναγκαία υποδομή προκειμένου να σκανάρονται τα πιστοποιητικά, πιστεύω όμως ότι από την ερχόμενη εβδομάδα τα πράγματα θα ομαλοποιηθούν».