Σισαμάκης - Σταρίδα: Διαφορετικές φωνές για το νέο αεροδρόμιο

Τέσσερις ημέρες μετά την υπογραφή σύμβασης για το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλλι, διαπιστώνεται ότι υπάρχουν πολλές και διαφορετικές φωνές και τοποθετήσεις επί του θέματος.

Το παράδοξο στην υπόθεση ωστόσο δεν έχει να κάνει με τις αντιδράσεις για την κατασκευή και λειτουργία του νέου αεροδρομίου στον χώρο του Καστελίου, αλλά με την αξιοποίηση του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» μετά την απομάκρυνση των εγκαταστάσεων από τη Νέα Αλικαρνασσό. Το παράδειγμα του «Ελληνικού» φαίνεται πως αποτελεί κρίσιμο σημείο προβληματισμού για αιρετούς αλλά και υποψήφιους δημάρχους, οι οποίοι στέκονται σοβαρά στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Πρώτος που έθεσε το θέμα ήταν ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος, για να λάβει τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, πως άμεσα θα εκκινήσουν οι διαδικασίες αξιοποίησης και του «Νίκος Καζαντζάκης» ώστε να υπάρχουν σχετικές μελέτες, σχέδιο και πρόγραμμα. Επί του θέματος τοποθετήθηκαν επίσης οι υποψήφιοι δήμαρχοι Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης και Πέτρος Ινιωτάκης.

Λιάνα Σταρίδα

Σταρίδα

Το θέμα αξιοποίησης του αεροδρομίου στο Ηράκλειο αποτέλεσε και το πρώτο πεδίο διαμάχης ανάμεσα στην υποψήφια δήμαρχο που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ Λιάνα Σταρίδα και τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ.

Η υποψήφια δήμαρχος, παραμένοντας πιστή στις θέσεις και απόψεις που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ προτού εκλεγεί κυβέρνηση, εκφράζει την αντίθεσή της στο νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι, επισημαίνοντας ότι θα μπορούσε να επιλεγεί μια άλλη λύση, με λιγότερες περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις αλλά και πιο οικονομική.

«Το νέο αεροδρόμιο γίνεται πραγματικότητα όπως και η διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας σε μια μεγάλη, εύφορη περιοχή του νομού, καθώς και ο τεμαχισμός ενός κόμβου κυκλοφορίας που αποτελούν το λιμάνι και το αεροδρόμιο» αναφέρει μεταξύ άλλων και προσθέτει:

«Θα μπορούσε να επιλεγεί μια άλλη λύση που δεν θα επιβάρυνε με θόρυβο και ρύπους το Ηράκλειο και ιδιαίτερα την Αλικαρνασσό, λύση που δεν θα επέφερε τις προαναφερθείσες επιπτώσεις και θα ήταν οικονομικότερη. Με δεδομένο πλέον το Α/Δ στο Καστέλλι, τίθεται αυτόματα ζήτημα αντισταθμιστικής αποζημίωσης για τον Δήμο μας, δοθέντος ότι η μεταφορά του αεροδρομίου συνεπάγεται την απώλεια εισοδήματος χιλιάδων εργαζομένων και επαγγελματιών.

Σε αντιστάθμιση πρέπει να αξιοποιηθεί η συνολική έκταση που αποτελούν οι ιδιοκτησίες της Αλικαρνασσού:  εντός της πίστας, βόρεια και νότια αυτής και η έκταση του Α/Δ που δεν είναι αναγκαία στις επιχειρησιακές στρατιωτικές ανάγκες. Η έκταση αυτή δεν πρέπει να ενταχθεί στο ΤΑIΠΕΔ». Η Λιάνα Σταρίδα θέτει επίσης το θέμα αξιοποίησης και της πρώην ΜΟΜΑ τονίζοντας πως ο Δήμος πρέπει άμεσα να απαιτήσει σχετικές εξαγγελίες της κυβέρνησης.

 

ΣΥΡΙΖΑ

Παρ’ όλα αυτά, όπως φάνηκε, ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ δεν ενστερνίζεται τις θέσεις της κ. Σταρίδα, παρά το ότι δηλώνει ότι τις σέβεται, αφού το κόμμα συνολικά έχει αλλάξει τρόπο σκέψης και χάραξης πολιτικής σε σχέση με τις μεγάλες επενδύσεις.

«Το αεροδρόμιο στο Καστέλλι αποτελεί ένας στρατηγικής σημασίας έργο πνοής για όλη την Κρήτη, που θα δημιουργήσει άμεσα νέες θέσεις εργασίας, 1.500 θέσεις με την έναρξη των εργασιών και 7.500 με την έναρξη λειτουργίας του» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ όπου και προστίθεται μεταξύ άλλων:

«Το αεροδρόμιο στη Νέα Αλικαρνασσό πρέπει να αξιοποιηθεί από την τοπική κοινωνία, τον Δήμο Ηρακλείου και να υπάρξουν τα ανάλογα αντισταθμιστικά οφέλη. Ακολουθούν τα επόμενα μεγάλα έργα που θα αλλάξουν πλήρως το τοπίο. Η Κρήτη πλέον εισέρχεται σε μια νέα εποχή. Έργα και επενδύσεις 7 δισ. ευρώ προγραμματίζονται τα προσεχή χρόνια για το νησί μας».

 

ο Γιώργος Σισαμάκης
Ο Γιώργος Σισαμάκης

Σισαμάκης

Τη δική του άποψη σε σχέση με το νέο διεθνές αεροδρόμιο διατυπώνει και ο υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Σισαμάκης. Ο κ. Σισαμάκης είναι κατ’ αρχήν θετικός στη δημιουργία του νέου αεροδρομίου, επισημαίνοντας ωστόσο πως  «η μετεγκατάσταση του υφιστάμενου αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης» από την Ν. Αλικαρνασσό πρέπει να ολοκληρωθεί μόνο εφόσον έχει υπάρξει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την αξιοποίηση της έκτασης  που καταλαμβάνει στο ανατολικό παράκτιο μέτωπο του Δήμου Ηρακλείου».

Ως ιδανικό σενάριο για το αύριο του «Νίκος Καζαντζάκης», ο κ. Σισαμάκης θεωρεί το σενάριο σύμφωνα με το οποίο πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι υπογραφές για την εκπόνηση στρατηγικού σχεδιασμού αξιοποίησης του παλιού.

Ο κ. Σισαμάκης αναφέρεται στο γεγονός πως όλες οι παρατάξεις τοποθετούνται επί του θέματος, ωστόσο ο ίδιος εστιάζει σε μια σειρά από άξονες:

-Tη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου καθιστώντας το μεγαλύτερο στην ελληνική περιφέρεια προσβάσιμο σε όλους.

-Την αξιοποίηση της έκτασης με γνώμονα τη δημιουργία ενός οικολογικού προτύπου.

-Την ανάπτυξη ενός νέου πνεύμονα πρασίνου.

– Την σύνδεση της αγροτικού προφίλ των δημοτικών ενοτήτων του Δήμου μας με το βόρειο μέτωπο, δίνοντας τη δυνατότητα ενίσχυσης της αγροτικής παραγωγής.

-Την ανάπτυξη ενός διοικητικού συμπλέγματος, με συγκέντρωση υπηρεσιών, για  την αποσυμφόρηση του κέντρου του Ηρακλείου και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών,

– Πρόβλεψη για τον απεγκλωβισμό 100άδων ιδιοκτησιών των Αλικαρνασσιωτών.