Διαφωνεί το ΤΕΕ με την καθαίρεση του ορόφου στο ΜΙΝΩΣ
Καρδερίνη

Συγκεκριμένη μελέτη περιμένει στα χέρια της η πολεοδομία του Δήμου Ηρακλείου από τον ανάδοχο του έργου των κατεδαφίσεων για το πως θα προχωρήσει η καθαίρεση του ορόφου του ιστορικού ξενοδοχείου «Μίνως».

Στο μεταξύ ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΤΑΚ Γιώργος Ταβερναράκης εκφράζει τη διαφωνία του με την όλη διαδικασία τονίζοντας ότι δεν είναι λύση η καθαίρεση αλλά η υποστύλωση. Σε αντίθετη περίπτωση το κόστος του έργου θα εκτοξευθεί στα ύψη και παράλληλα είναι λάθος να χάνεται ένα διατηρητέο κτίσμα το οποίο υπό όρους μπορεί να σωθεί αφού το προβληματικό σημείο του δεν είναι η πρόσοψή του, αλλά η ταράτσα του η οποία μπορεί να υποστυλωθεί.

Στο μεταξύ από την πλευρά της πολεοδομίας η όλη διαδικασία της καθαίρεσης προχωρά κανονικά, καθώς έχει ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο της ετοιμορροπίας που είχε συνταχθεί από το καλοκαίρι όταν διαπιστώθηκε ότι αποκολλήθηκαν πέτρες από το σκελετό του,  πράγμα που έγινε ξανά ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου.

Η εξέλιξη αυτή εξώθησε την υπηρεσία να «τρέξει» τη διαδικασία της καθαίρεσης που ωστόσο δεν είναι καθόλου εύκολη διαδικασία, αφού θα απαιτηθεί η χρήση γερανών και μεγάλων οχημάτων για να αφαιρεθούν τα επικίνδυνα τμήματα του ορόφου με μεγάλη προσοχή προκειμένου να μην γίνει κάποιο ατύχημα. Επειδή το κτήριο είναι παλιό, χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη προσοχή, ώστε κατά τη διαδικασία της αφαίρεσης του ορόφου να μην καταρρεύσει το υπόλοιπο κτίσμα ή να μην χτυπηθεί κάποιο γειτονικό κτίσμα.

Σε κάθε περίπτωση αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ένα εμβληματικό κτήριο που αποτελεί τον καθρέπτη του Ηρακλείου έφτασε στο σημείο να καταρρέει με ευθύνη του υπουργείου Πολιτισμού που εδώ και 1,5 χρόνο δεν έχει δώσει συντεταγμένες σε σχέση με τη μελέτη που έχει καταθέσει ο Δήμος για την αξιοποίηση του ιστορικού κτηρίου. Είναι το λιγότερο τραγέλαφος να καταρρέει όρθιο το σχέδιο της ανάπλασης με ευθύνη του υπουργείου που έχει την απόλυτη ευθύνη για την ανάταξη του μνημειακού αποθέματος του Ηρακλείου.

Όπως είναι γνωστό, με βάση το σχεδιασμό που δρομολογεί η Λότζια, το κτήριο θα αναπλαστεί με σκοπό ο επισκέπτης που θα επισκεφθεί το εσωτερικό του να έχει την δυνατότητα να έρθει σε διαδραστική επαφή με τα είδη κρητικής διατροφής, τον τρόπο παρασκευής τους, τον χώρο παραγωγής καθώς και τους ανθρώπους-παραγωγούς των.

Επίσης θα έχει την δυνατότητα να τα γευτεί ή να τα μυρίσει ώστε να τα επιλέξει σε ένα εστιατόριο ή σε ένα κατάστημα πώλησης.

Ωστόσο το υπουργείο δείχνει απίστευτη χρονοτριβή στην έγκριση της μελέτης με αποτέλεσμα ο Δήμος να έχει εγκλωβιστεί με τα  φωτορεαλιστικά σχέδια ανάπλασης στο χέρι αφού δε λέει να ξεμπερδέψει το κουβάρι της γραφειοκρατίας των εγκρίσεων των μελετών αποκατάστασης του… το κέλυφος του κτηρίου καταρρέει.