το φράγμα των Δαφνών

Πώς και γιατί πλήττεται το δυτικό Ηράκλειο

Μπορεί να είναι έτοιμοι οι πίνακες των απαλλοτριώσεων των εκτάσεων που πρέπει να αποζημιωθούν για την κατασκευή του φράγματος των Δαφνών  αλλά η μελέτη του έργου από το οποίο εξαρτάται η αντιπλημμυρική προστασία και η πολεοδομική οργάνωση του δυτικού Ηρακλείου είναι στον αέρα.

Το γεγονός ότι μετά από τόσες δεκαετίες ένα έργο τόσο κρίσιμης σημασίας δεν έχει αποκτήσει ωριμότητα δημοπράτησης αναδεικνύει τη διαχρονική πολιτική ανωριμότητα και ανευθυνότητα, που αφήνει το Ηράκλειο ανοχύρωτη πόλη.

Το φράγμα των Δαφνών, ένα έργο που έπρεπε να έχει γίνει χθες…  σύρεται εδώ και δεκαετίες με αποτέλεσμα απίστευτες ποσότητες νερών να χάνονται, και την ίδια στιγμή ένα κρίσιμο τμήμα του πολεοδομικού συγκροτήματος του Ηρακλείου να  παραμένει ευάλωτο στα έντονα καιρικά φαινόμενα και πυκνδομημένες περιοχές του Ηρακλείου να βουλιάζουν σε μια απαράδεκτη κατάσταση ομηρείας εκτός σχεδίου πόλης.

Ετοίμασε η Πολεοδομία τους πίνακες των απαλλοτριώσεων

Έτοιμοι είναι οι πίνακες των απαλλοτριώσεων των δικαιούχων που πρέπει αποζημιωθούν για να διαθέσουν τις ιδιοκτησίες τους και να προχωρήσει η κατασκευή του φράγματος των Δαφνών. Τους πίνακες ετοίμασε η Πολεοδομία του Δήμου Ηρακλείου, με βάση σχετική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, με την οποία ορίζεται  το ύψος των αποζημιώσεων.

Μάλιστα  το προηγούμενο διάστημα ο αντιδήμαρχος Γιώργος Καραντινός είχε κάποιες επαφές με τους δικαιούχους των αποζημιώσεων προκειμένου να συζητήσουν για το αν αποδέχονται το ύψος της αποζημίωσης, ώστε να υπογράψουν τα σχετικά έγγραφα και να προχωρήσει η όλη διαδικασία.

Το ποσό των 1.550.000 ευρώ θα κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στα ονόματα των δικαιούχων, μόλις κλείσει και η τελευταία εκκρεμότητα, που αφορά σε μια απάντηση που καλείται να δώσει ο Συνήγορος του Πολίτη μετά από σχετική προσφυγή που έχε γίνει για το ύψος της αποζημίωσης ομάδας δικαιούχων.

Ωστόσο το κρίσιμο ζητούμενο είναι ότι η μελέτη της δεύτερης φάσης του φράγματος είναι στον «αέρα», πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ακόμα και όταν λυθούν ο εκκρεμότητες με την απαλλοτρίωση των εκτάσεων, το έργο δεν μπορεί να προκηρυχθεί. Το γεγονός ότι μετά από τόσα χρόνια ένα έργο που έπρεπε να έχει εκτελεστεί δεκαετίες πριν δεν είναι έτοιμο να δημοπρατηθεί δείχνει όλο το εύρος της διαχρονικής πολιτικής ευθύνης που έχει σαν αποτέλεσμα να παρατείνεται η πολεοδομική ομηρεία των δυτικών συνοικιών του Ηρακλείου και περιοχών του Μαλεβιζίου, που παραμένουν εκτεθειμένες στα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Δεκάδες εξαγγελίες για την κατασκευή ενός έργου που παραμένει στα χαρτιά

Το φράγμα των Δαφνών στην περιοχή Λιθίνες και μια σειρά άλλων συνοδών έργων, παρά το γεγονός ότι εξαγγέλθηκαν την τελευταία δεκαπενταετία ξανά και ξανά  εξακολουθούν να παραμένουν στα χαρτιά. Η κατασκευή του φράγματος σε μια έκταση 90.700 τ.μ.  δεν είναι μόνο μια παρέμβαση αναγκαία σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση νερού που θα εκτονώσει τις αρδευτικές ανάγκες της ευρύτερης περιοχής

. Είναι ένα έργο που επηρεάζει ευθέως  μια τεράστια γεωγραφική ενότητα του πολεοδομικού συγκροτήματος του Ηρακλείου που αναπτύσσεται στην περιφέρεια ΤΕΙ Εσταυρωμένος. Για την ακρίβεια εάν γίνει το συγκεκριμένο έργο ανάσχεσης δημιουργεί νέα δεδομένα σε σχέση με την οριοθέτηση του ποταμού Ξηροπόταμου.

Η οριοθέτηση του Ξηροποτάμου  που είναι αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση προκειμένου να προχωρήσουν οι πολεοδομικές μελέτες μιας μεγάλης έκτασης που καλύπτει όλη την περιοχή ΤΕΙ Εσταυρωμένος, την περιοχή του Κολυμβητηρίου, των δυτικών συνοικιών, του δυτικού πολεοδομικού κέντρου, αλλά και μέρος του Μαλεβιζίου. Παράλληλα η οριοθέτηση του Ξηροποτάμου είναι αδιαπραγμάτευτος όρος για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, που με τις πρώτες βροχές μετατρέπεται σε λίμνη και ανάλογα με την ένταση των καιρικών φαινομένων μπορεί να γίνει ορμητικό ποτάμι και να απειλήσει ευθέως ανθρώπινες ζωές.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρόκειται για ένα αντιπλημμυρικό έργο ζωτικής σημασίας, καθώς ανοίγει τον δρόμο για τη διευθέτηση της πλημμυρικής ζώνης και παράλληλα για την επέκταση του σχεδίου πόλης, που αποτελεί διαχρονικό κυρίαρχο αίτημα των κατοίκων των περιοχών ΤΕΙ και Εσταυρωμένου, οι οποίες στερούνται βασικά έργα υποδομής σε επίπεδο δικτύων, δρόμων και διαμόρφωσης κοινόχρηστων χώρων.

Γιατί κόλλησε η μελέτη;

Με βάση τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών -σε σχετική ερώτηση που έχει τεθεί- έχουν μείνει στη μέση οι μελέτες του φράγματος Δαφνών, αφού έχουν υποβληθεί και εγκριθεί μέχρι το 2012 και για την ακρίβεια μόνο οι μελέτες της α’ φάσης, ενώ παράλληλα  έχει εκδοθεί  η άδεια Εκτέλεσης Έργου Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων ΠΠΕ.  Το Υπουργείο έχει ξεκαθαρίσει ότι, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση των μελετών της β’ φάσης, μετά την έγκριση ΜΠΕ και την οριοθέτηση του ποταμού Ξηροπόταμου κάταντη του φράγματος, πρέπει αυτή να ανατεθεί, αφού δεν μπορεί να υλοποιηθεί στο πλαίσιο των δυο προγραμματικών συμβάσεων του 1994/2006 και 1886/2007 που έχει υπογράψει ο ΟΑΚ.