Για πρώτη φορά μέσα την 39χρονη διαδρομή της η ΔΕΥΑΗ βρίσκεται σε μια αδιέξοδη κατάσταση που θα την οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στο “λουκέτο”, καθώς ο μέσος όρος της ηλικίας των εργαζομένων της κυμαίνεται από 58 έως 60 ετών.
Όπως τονίσθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης, από τα 120 άτομα που σήμερα στελεχώνουν τη ΔΕΥΑΗ τα 40 από αυτά βρίσκονται με το ένα πόδι στη σύνταξη και με το άλλο πόδι στην υπηρεσία.
Ο δραματικός αποδεκατισμός της ΔΕΥΑΗ από προσωπικό και οι νομικές εμπλοκές που βάζουν φρένο στην πρόσληψη μόνιμων εργαζομένων έχει δημιουργήσει μια φοβερή παραδοξότητα, αφού είκοσι ένα άτομα που βρίσκονται σε καθεστώς σύνταξης αναγκάζονται να δουλεύουν κανονικά στην υπηρεσία.
Τόσο ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης κ. Γιώργος Βουρεξάκης, όσο και η διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας της Επιχείρησης Πόπη Τζαβλάκη υπογράμμισαν τα αδιέξοδα που δημιουργεί η κατάσταση αυτή, τονίζοντας ότι σε επιτελικές θέσεις εργασίας βρίσκονται άνθρωποι που έχουν μπει σε τροχιά συνταξιοδότησης, χωρίς τους οποίους η υπηρεσία θα καταρρεύσει αν δεν ανοίξει ο δρόμος για την αντικατάσταση τους.
Όπως τόνισαν, είναι κρίσιμο ζήτημα η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, που θα στελεχώσει την υπηρεσία η οποία σήμερα στέκεται όρθια χάρη στη φιλοτιμία των ανθρώπων που τη στηρίζουν.
Νέες συμβάσεις
Όπως τόνισε η κ. Τζαβλάκη, παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η ΔΕΥΑΗ, επίκειται η υπογραφή τριών νέων συμβάσεων που θα συμβάλουν καθοριστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών της ΔΕΥΑΗ στην πόλη.
Πρόκειται για την ανάθεση της μελέτης γενικού σχεδίου ύδρευσης του Δήμου Ηρακλείου με στόχο τη διασφάλιση της απρόσκοπτης υδροδότησης της πόλης.
Επίσης για την βελτίωση και αναβάθμιση του εξοπλισμού του βιολογικού καθαρισμού και για την κατασκευή δικτύου ομβρίων στην πόλη που είναι επίσης κομβικό έργο για το Ηράκλειο.
Παράλληλα η ΔΕΥΑΗ διεκδικεί χρηματοδότηση για τρεις σημαντικές προτάσεις της που αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της ύψους 4 εκατ. ευρώ, την τριτοβάθμια επεξεργασία των εκροών του βιολογικού καθαρισμού ύψους 18 εκατ. ευρώ και την προμήθεια συστήματος καταγραφής καταναλώσεων με ψηφιακούς υδρομετρητές προϋπολογισμού 9.590.460 ευρώ.