Τον αποκλεισμό οποιασδήποτε μορφής ιδιωτικοποίησης του χώρου του αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης» Ηρακλείου και την εξασφάλιση της αξιοποίησής του για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών οι βουλευτές του ΚΚΕ κ. Μανώλης Συντυχάκης, Μαρία Κομνηνάκα, Διαμάντω Μανωλάκου, που διεκδικούν η επίμαχη έκταση να μην αξιοποιηθεί για στρατιωτικούς – ΝΑΤΟϊκούς σκοπούς.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν, σαφής είναι ο κίνδυνος ιδιωτικοποίησης της έκτασης του αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης» Ηρακλείου Κρήτης, που θα απελευθερωθεί μετά τη μεταφορά του στο Καστέλλι. Η επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ να εντάξει το αεροδρόμιο του Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο προβλεπόταν από το 3ο μνημόνιο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που από κοινού το ψήφισαν ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, υπηρετεί την παράδοση του αεροδρομίου στα μονοπώλια, στο πλαίσιο της πολιτικής για την καπιταλιστική ανάπτυξη, με κριτήριο την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων, σε βάρος της ικανοποίησης των αναγκών του λαού.
Στην ίδια κατεύθυνση λειτουργεί και το γεγονός ότι ο χώρος του αεροδρομίου είναι δεσμευμένος από τη δανειακή σύμβαση με την Ε.Τ.ΕΠ., για τη χρηματοδότηση κατασκευής του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι. Επίσης, ορατοί είναι οι κίνδυνοι για τον λαό από την πιθανή αξιοποίηση μέρους του αεροδρομίου ως στρατιωτική βάση ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών για ΝΑΤΟϊκούς σκοπούς, στο πλαίσιο της διαχρονικής πολιτικής εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που μας καθιστά – εκτός των άλλων – στόχο στρατιωτικών αντιποίνων.
Ο λαός της περιοχής του Ηρακλείου δεν θα βγει ωφελημένος από την παράδοση της έκτασης του «Ν. Καζαντζάκης» στους επιχειρηματικούς ομίλους αφού «καλή ιδιωτικοποίηση», όπως λένε, προς όφελος του λαού δεν μπορεί να υπάρξει. Όπως ωφελημένοι και από το νέο ιδιωτικό αεροδρόμιο στο Καστέλλι θα βγουν ορισμένοι όμιλοι. Εκείνο που θα ωφελήσει τον λαό είναι τα πάνω από 3.500 στρέμματα του αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης», που είναι λαϊκή περιουσία, να αξιοποιηθούν για την κάλυψη των πραγματικών του αναγκών.
Για παράδειγμα, μπορεί να δημιουργηθεί μητροπολιτικό πάρκο με τις αναγκαίες υποδομές αναψυχής, αθλητισμού, μόρφωσης, πολιτισμού, πρασίνου και ελεύθερου χώρου για τους εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους της περιοχής, με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση. Παράλληλα, να προβλεφθεί ώστε μέρος της έκτασης να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των πολύ σοβαρών κενών σχολικής στέγης της περιοχής της Ν. Αλικαρνασσού, με ανέγερση νέων σχολικών συγκροτημάτων και να αξιοποιηθεί για οποιαδήποτε άλλη λαϊκή ανάγκη.