Η… ταχυπαλμία μπροστά στους λογαριασμούς ρεύματος που φτάνουν «φουσκωμένοι» δεν αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα «γονατίζουν», στην προσπάθειά τους να καλύψουν τις ανελαστικές τους δαπάνες και ζητούν από την Πολιτεία να λάβει μέτρα για να μη φτάσουμε στη λύση του λουκέτου! Το θέμα τέθηκε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας στην τελευταία σύνοδο των πρυτάνεων των ΑΕΙ και αναμένεται η όποια απάντησή της.
Πανεπιστήμιο Κρήτης: «Ούτως ή άλλως είναι ελλειμματικός ο προϋπολογισμός»
Ο αρμόδιος αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, αναφέρει στην «Π» πως οι λογαριασμοί ρεύματος είναι σχεδόν τριπλάσιοι από το προηγούμενο διάστημα. «Εμείς δεν έχουμε υιοθετήσει μία πολιτική άρνησης πληρωμών των λογαριασμών, στον βαθμό που μπορούμε τους εξοφλούμε. Είναι, όμως, βέβαιο, ότι αυτό δε θα μπορέσει να κρατήσει ως το τέλος του έτους», σχολιάζει.
Όπως λέει, υπάρχει μία κινητικότητα, η κυβέρνηση ακολουθεί μία πολιτική να επιδοτεί την κατανάλωση ρεύματος για να μην καταστραφεί η οικονομία, κάτι αντίστοιχο με ό,τι συμβαίνει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ζητούν και τα Πανεπιστήμια.
Αυτή τη στιγμή, το Ίδρυμα δεν έχει κανένα χρέος προς τη ΔΕΗ, αυτό, όμως, ενδέχεται να αλλάξει αν δεν υπάρξει κάποια δραστική παρέμβαση.
Ο κ. Σπανουδάκης αναφέρει πως ούτως ή άλλως ο προϋπολογισμός του Ιδρύματος είναι ελλειμματικός και η ΔΕΗ οξύνει ένα ήδη υπαρκτό πρόβλημα.
ΕΛΜΕΠΑ: «Το Ίδρυμα συνθλίβεται»
Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο καλείται να καταβάλλει τα 3/5 του προϋπολογισμού του στην ενέργεια. Φέτος, οι δαπάνες αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 εκατ. ευρώ. Μένουν τα υπόλοιπα 2/5 για να καλυφθεί το κόστος της φύλαξης και της καθαριότητας.
«Το ΕΛΜΕΠΑ, όπως και όλα τα Πανεπιστήμια, αν δεν ενισχυθεί με έξτρα χρηματοδότηση ειδικά για την ενέργεια θα αντιμετωπίσει, στο τέλος του 2022, σημαντικό πρόβλημα. Ένα τέτοιο κόστος δεν μπορεί να καλυφθεί, αυτή τη στιγμή συνθλίβει το Πανεπιστήμιο», αναφέρει ο αρμόδιος αντιπρύτανης, κ. Θρασύβουλος Μανιός.
Οι πρυτανικές αρχές των Πανεπιστημίων έχουν ήδη στείλει λίστα με κόστη του 2019 στο Υπουργείο Παιδείας, πριν την ενεργειακή κρίση, δηλαδή, για να συγκρίνει και να διαπιστώσει ότι πλέον είναι διπλάσια. Με δεδομένο τον καλό καιρό που επικρατεί στην Κρήτη, τον χειμώνα δεν αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα με τη θέρμανση, όπως τα Ιδρύματα στη Μακεδονία, για παράδειγμα, όμως, εδώ έχουμε θέμα με την ψύξη.
Σε ερώτηση αν μπορεί το Ίδρυμα να βρει άλλους τρόπους να πληρώσει τη ΔΕΗ, ο κ. Μανιός απαντά πως κανένας άλλος πόρος δεν μπορεί να καλύψει το κόστος της ενέργειας, όλες οι δομές, εξάλλου, λειτουργούν υποχρηματοδοτούμενες. Πάντως, παρά τα προβλήματα το ΕΛΜΕΠΑ δεν έχει οφειλές προς τη ΔΕΗ.
«Πνίγονται» τα ερευνητικά κέντρα
Μέχρι πρότινος, το ΕΛΚΕΘΕ για τα κτήριά του στην Κρήτη πλήρωνε 40.000 ευρώ τον μήνα στη ΔΕΗ, πλέον πληρώνει περίπου 100.000 ευρώ!
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών, Δρ. Κωνσταντίνος Μυλωνάς, αναφέρει πως δεν υπάρχει ο αντίστοιχος προϋπολογισμός για να καλυφθεί η παραπάνω αύξηση. Ήδη, το ΕΛΚΕΘΕ είχε πρόβλημα με το λουκέτο λόγω κοροναϊού, η «Π» είχε αναδείξει το πόσο είχαν επηρεαστεί τα έσοδα του Ενυδρείου Κρήτης.
Ο κ. Μυλωνάς αναφέρει πως πρέπει να γίνει τροποποίηση του προϋπολογισμού του Κέντρου για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις, όταν είχε γίνει η κατάρτιση του προϋπολογισμού, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει την αύξηση του λογαριασμού ρεύματος! Όπως λέει, αν δεν υπάρξουν ρυθμίσεις, αντίστοιχες με τους ιδιώτες, τότε θα αντιμετωπίσει πρόβλημα τόσο το ΕΛΚΕΘΕ όσο και οι άλλες δημόσιες υπηρεσίες.
Κατά 170% αυξήθηκε ο λογαριασμός ρεύματος στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, ενώ οι καταναλώσεις είναι σταθερές. Το ΙΤΕ έχει στείλει αίτημα προς την Πολιτεία να καλύψει αυτό το κόστος, να ενταχθεί στις πάγιες λειτουργικές δαπάνες, κάτι που δε γίνεται σήμερα. Είναι ένα αίτημα υπό εξέταση και αναμένεται η απάντηση της Πολιτείας.