H διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Λένα Μπορμπουδάκη
Η κ. Μπορμπουδάκη

Την στιγμή που το ΕΣΥ «αιμορραγεί», λόγω πανδημίας και αναστολών εργασίας όσων δεν έχουν εμβολιαστεί, στο Λασίθι γίνεται προσπάθεια να κυλήσουν όλα ομαλά.

Όπως ισχυρίστηκε η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, κ. Λένα Μπορμπουδάκη, μετά από ενημέρωση που είχε από τον διοικητή του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, δεν τίθεται κανένα θέμα παραίτησης γιατρών από τη Νεάπολη. Οι συγκεκριμένοι γιατροί εξακολουθούν να είναι στο πόστο τους, ωστόσο, είχαμε αναστολές γιατρών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Αγίου Νικολάου.

Μέλημα όλων είναι να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του ΤΕΠ, επομένως, θα χρειαστεί να το στηρίξουν οι γιατροί από τη Νεάπολη ούτως ώστε να έχουμε ασφαλή εφημέρευση.

Η κ. Μπορμπουδάκη υποστήριξε πως, λόγω αναστολής, χρειάστηκε παθολόγοι από το ΠαΓΝΗ να καλύψουν πέντε εφημερίες στην Παθολογική Κλινική του Αγίου Νικολάου αλλά και γιατρός από το Βενιζέλειο δύο εφημερίες.

Σημειώνει πως το ΕΣΥ είναι ενιαίο σε όλη την χώρα και είναι ανάγκη να στηρίζουμε τα νοσοκομεία της Κρήτης και να συνεχίσουμε την προσπάθεια για τη στελέχωσή τους.

Ήδη, «τρέχει» μια προκήρυξη για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία του νησιού με ειδικότητες που έχουμε ανάγκη. Ευχή είναι να υπάρχουν υποψήφιοι, εξάλλου, κίνητρα δίνονται.

Γιατί παραιτήθηκαν

Υπενθυμίζεται πως οι Γενικοί Οικογενειακοί Γιατροί της Νεάπολης οδηγήθηκαν σε ομαδική παραίτηση καθώς έκριναν τις εφημερίες που έχουν στον Άγιο Νικόλαο επικίνδυνες.

ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ
Στην ανακοίνωση παραίτησής τους προς τους κ.Ανδρεαδάκη Διοικητή Γ.Ν.Λασιθίου και κ. Καραταράκη Αναπληρωτή ΔΙΥ ΓΝ ΚΥ Νεαπόλεως, περιέγραφαν πως «εδώ και χρόνια οι ΓΟΙ του ΚΥ Νεαπόλεως είναι οι μόνοι που βοηθούν με εκατοντάδες ενεργείς εφημερίες την γειτονική δομή του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου. Αυτή η βοήθεια όμως πλέον καθίσταται, με υπαιτιότητα του ΓΝΑΝ, επικίνδυνη για μας τους ίδιους, καταστροφική για την ΠΦΥ της περιοχής και τους εξυπηρετούμενους εγγεγραμμένους πολίτες μας και ιδιαίτερα επισφαλής για τους ασθενείς που προσέρχονται στο ΤΕΠ του ΓΝΑΝ.

Επικίνδυνη για μας τους ίδιους διότι υπάρχει σαφής άρνηση συνεργασίας των επιμέρους ειδικοτήτων με αποκορύφωμα την πρόσφατη καινοφανή απόφαση Επιστημονικού Συμβουλίου για άρνηση συμμετοχής ειδικευομένων της Εσωτερικής Παθολογίας στην λειτουργία του ΤΕΠ. Το γνωστικό μας αντικείμενο είναι η προνοσοκομειακή και πρωτοβάθμια αντιμετώπιση και όχι το να φροντίζουμε να μην ενοχληθούν ιατροί άλλων επιμέρους ειδικοτήτων από την ανάπαυση τους στο νοσοκομείο κατά την εφημερία τους ή να διασφαλίζουμε την ανενόχλητη ξεκούραση των σε ενεργή εφημερία ιατρών εκτός νοσοκομείου.

Η (ακούσια) μετακίνηση μας σε δευτεροβάθμιο ή τριτοβάθμιο νοσοκομείο δεν σημαίνει ότι συναινούμε σε υπέρβαση του πλαισίου εργασίας μας ή σε απαξίωση του επαγγελματικού μας ρόλου ως ΓΟΙ. Επισφαλής για τους ασθενείς που προσέρχονται στο ΤΕΠ, εξαιτίας της ψυχικής και σωματικής μας εξουθένωσης. Καταστροφική για τους πολίτες που πλέον δεν βρίσκουν συνάντηση με τον προσωπικό οικογενειακό τους ιατρό, δεν υπάρχει συνέχεια στην φροντίδα υγείας με αποτέλεσμα ανεπαρκή πρόληψη, διαχείριση και έλεγχο χρονίων νοσημάτων στην κοινότητα ευθύνης μας.

Όπως έχουμε συνδράμει επανειλημμένως στο παρελθόν στις κατά καιρούς “έκτατες κρίσεις” υποστελέχωσης του ΓΝΑΝ έτσι κληθήκαμε και στην τελευταία “κρίση” εν μέσω πανδημίας και υπό δυσμενέστατες συνθήκες να συνδράμουμε με 20 εφημερίες !!! Κι αυτό καθώς η αναστολή ανεμβολίαστων ιατρών του ΓΝΑΝ η αναστολή αδειών, η ανασφάλεια λόγω της συνεχούς έκθεσης στην πρώτη γραμμή, η απώλεια κάθε προγραμματισμού στην προσωπική μας ζωή μας έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο».