Προσοχή στις συνεχιζόμενες ηλεκτρονικές απάτες. Μια ακόμα Ηρακλειώτισσα έχασε τα χρήματά της.

Δεν έχουν τέλος τα e-mail- «παγίδες» που καθημερινά λαμβάνουν δεκάδες Κρητικοί από απατεώνες με σκοπό να τους «εγκλωβίσουν» και να εισέλθουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Και παρά τις προειδοποιήσεις, υπάρχουν δυστυχώς, ακόμα άτομα που κάνουν το λάθος να ακολουθήσουν τις «οδηγίες», που ουσιαστικά αποτελούν τα βήματα για το άδειασμα των τραπεζικών τους καταθέσεων. Έχει παρατηρηθεί ότι πιο ευάλωτα αποδεικνύονται δύο τραπεζικά ιδρύματα, τα οποία, αν και θα έπρεπε, δεν «προστατεύουν» με τη σειρά τους τους πελάτες τους, με αποτέλεσμα πολλοί να είναι εκείνοι που έχουν χάσει τις οικονομίες μιας ζωής.

Ένα από τα τελευταία θύματα είναι μια νεαρή γυναίκα από το Ηράκλειο, η οποία δέχτηκε sms στο τηλέφωνό της και έκανε το λάθος να ακολουθήσει τις οδηγίες που υπήρχαν και αποστολέας αυτών εμφανιζόταν η τράπεζα με την οποία συνεργαζόταν. Το αποτέλεσμα για την ίδια ήταν οδυνηρό, αφού τελικώς, έχασε περίπου 3.000 ευρώ μετά από συναλλαγές που έκαναν οι απατεώνες.

Η ίδια απευθύνθηκε στην Αστυνομία και συμπεριελήφθη στην μεγάλη λίστα των εξαπατημένων προσώπων για την δικαίωση των οποίων γίνεται αστυνομική έρευνα.

Με το λογότυπο της ΕΛ.ΑΣ

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει εντοπιστεί συστηματική προσπάθεια εξαπάτησης με ανάλογα κείμενα-μηνύματα, κάνοντας χρήση των στοιχείων του πρώην Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ  κ. Τσουβάλα. Μάλιστα, η ΕΛΑΣ εξέδωσε τον περασμένο μήνα δυο σχετικά δελτία Τύπου στην προσπάθειά της να ενημερώσει σχετικά τους πολίτες. Προχθές, οι επιτήδειοι χρησιμοποιώντας εκ νέου τα στοιχεία του κ. Τσουβάλα, σε επιστολή με λογότυπο της Ελληνικής Αστυνομίας και στοιχεία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προσπάθησαν να εξαπατήσουν χρήστη του διαδικτύου, με το πρόσχημα ότι βρίσκεται υπό έρευνα για δήθεν υπόθεση πορνογραφίας και άλλων αδικημάτων.

Σημειώνεται ότι οι δράστες, με σκοπό την πλήρη αληθοφάνεια του μηνύματος, προέτρεπαν τον παραλήπτη του μηνύματος να αποστείλει σχετικές εξηγήσεις σε διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, την οποία είχαν δημιουργήσει χρησιμοποιώντας το ονοματεπώνυμο του γενικού γραμματέα.

Σύμφωνα με το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, το κείμενο-μήνυμα που διακινείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), ως δήθεν επιστολή του γενικού γραμματέα, η οποία φέρει το ονοματεπώνυμό του αλλά με διαφορετική ιδιότητα ή λάθος σύνταξη (Tsouvilas, αξιωματικός, Έλληνας αστυνομικός για την προστασία των παιδιών σε συνεργασία με την EUROPOL), είναι καταφανώς ψευδεπίγραφο και απατηλό και αποστέλλεται από δράστες που επιχειρούν προφανώς να εξαπατήσουν-παραπλανήσουν τους πολίτες, αποκομίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο παράνομο οικονομικό όφελος.

Οι πολίτες θα πρέπει να διαγράφουν το συγκεκριμένο μηνύματα και «να μην ανοίγουν» τα συνημμένα αρχεία, για αποφυγή προσβολής από κακόβουλο λογισμικό.

Υπενθυμίζεται ότι περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr), στην ενότητα «Οδηγός του πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές», ενώ επιπλέον πληροφορίες και συμβουλές για περιστατικά ηλεκτρονικών απατών υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος www.cyberalert.gr.