Ο ΑΔΜΗΕ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΛΩΔΙΟ ΜΕ ΑΙΓΥΠΤΟ

Μπορεί οι προθέσεις για την μετεξέλιξη της Κρήτης σε ενεργειακό κόμβο να είναι θετικές, αυτό που φαίνεται όμως στην πράξη είναι ότι το σύστημα της Κρήτης δεν μπορεί να «σηκώσει» έναν τεράστιο αριθμό συνδέσεων.

Αυτό κάνει άλλωστε σαφές και ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, σύμφωνα με τον οποίο είναι αδύνατο να υπάρξουν άλλες συνδέσεις πέραν της «μικρής» και «μεγάλης» διασύνδεσης, αλλά και του καλωδίου της Κύπρου.

Αυτό επισημαίνουν πηγές του ΑΔΜΗΕ, που προσθέτουν ότι το σύστημα της Κρήτης, ως ασθενές σύστημα λόγω μεγέθους -συγκριτικά με τα ηπειρωτικά συστήματα- δεν μπορεί τεχνικά να υποστηρίξει τη σύνδεση μεγάλων διασυνδέσεων με πολλαπλά συστήματα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για την εξάντληση της δυνατότητας υποδοχής νέων διασυνδέσεων στην Κρήτη, η διοίκηση του Διαχειριστή έχει ενημερώσει τους υπεύθυνους του πρότζεκτ του GAP Interconnector σε σχετική συνάντηση που είχαν. Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο του GAP Interconnector (Greece-Africa Power) αφορά την εισαγωγή «πράσινης» ενέργειας από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, μέσω της Κρήτης.

Στο πλαίσιο αυτό, η σχεδίαση του έργου προβλέπει την πόντιση δύο καλωδίων συνεχούς ρεύματος, χωρητικότητας 2.000 MW, που θα ξεκινούν από το Matruh της Αιγύπτου και θα καταλήγουν στον Αθερινόλακκο της Κρήτης, σε απόσταση περίπου 450 χιλιομέτρων.

Όπως υπογράμμισαν στελέχη του ΑΔΜΗΕ στους εκπροσώπους του πρότζεκτ ωστόσο, με τη διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος με την Πελοπόννησο, το διπλό καλώδιο συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης με την Αττική, καθώς και την αντίστοιχη με την Κύπρο, η Κρήτη «φτάνει στα όριά της». Έτσι, επισήμαναν στους υπεύθυνους του GAP Interconnector, υπογραμμίζοντας ότι το προτεινόμενο έργο τους θα πρέπει να αλλάξει όδευση.

Σύμφωνα με τα στελέχη του Διαχειριστή, μία νέα μεγάλη διασύνδεση για την Κρήτη θα σήμαινε πως σε περιπτώσεις π.χ. συμβάντων θα τίθεται σε κίνδυνο η ευστάθεια και η ασφαλής λειτουργία του τοπικού συστήματος, με κίνδυνο τόσο για τις υποδομές του νησιού, όσο και για τις ίδια τις διασυνδέσεις.

Μάλιστα, το ζήτημα αυτά δεν αφορά μόνο στο τι υποδομές δικτύου υπάρχουν επάνω στο νησί της Κρήτης, ή μπορούν να υπάρξουν προοπτικά, αλλά με τους περιορισμούς που έχουν οι ίδιες οι τεχνολογίες συνεχούς ρεύματος, όσον αφορά τη διαχείριση έκτακτων γεγονότων ή αλλαγών στα συστήματα που διασυνδέονται.

Όπως προσθέτουν, η τεχνολογία συνεχούς ρεύματος HVDC εξελίσσεται διαρκώς, αλλά τα κριτήρια σχεδιασμού τους πηγάζουν κατ΄αρχάς και κυρίως από τις ανάγκες διασύνδεσης ισχυρών και μεγάλων συστημάτων, που είναι η μεγάλη πλειονότητα των έργων που κατασκευάζονται διεθνώς.