Αντιμέτωπες με τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων ετών βρέθηκαν οι Υπηρεσίες πρώτης γραμμής για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων που καλούσαν έντρομοι στα τηλεφωνικά κέντρα της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Πυροσβεστική χθες το πρωί τα τηλεφωνήματα για βοήθεια από έντρομους κατοίκους ξεπέρασαν τα 100 μέσα σε διάστημα λίγης ώρας. «Δεν έχουμε ξαναζήσει κάτι τέτοιο.
Ο κόσμος τηλεφωνούσε και κάποιοι έκλαιγαν, άλλοι ούρλιαζαν και άλλοι μας έλεγαν που θα πρέπει να πάμε για να βοηθήσουμε κόσμο που ήταν εγκλωβισμένος» σχολίασε αξιωματικός της Πυροσβεστικής.
Οι άνθρωποι που κινδύνευσαν και απεγκλωβίστηκαν είναι δύσκολο να υπολογιστούν. Κι αυτό γιατί οι περισσότεροι απεγκλωβίστηκαν από συγγενείς και γείτονες, όπως μας έλεγαν χθες στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. «Υπήρχαν κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου που έσπευσαν παρά τις δονήσεις να βοηθήσουν συγγενείς, συγχωριανούς, φίλους που καλούσαν σε βοήθεια και που τα σπίτια τους είχαν καταρρεύσει».
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Πυροσβεστικής, «η υπηρεσία δέχτηκε δεκάδες τηλεφωνήματα, περισσότερα από 100, όμως έγινε επέμβαση για τον απεγκλωβισμό σε εννέα περιπτώσεις. Οι επεμβάσεις αυτές έγιναν στο Αρκαλοχώρι και σε γειτονικά χωριά, όπως το Αρχοντικό, τα Ρουσοχώρια, το Σαμπά και άλλου»
Η τοπική Αστυνομία κλήθηκε να επέμβει- σύμφωνα με την αναφορά προς το Αρχηγείο του Σώματος- για τον απεγκλωβισμό δύο ατόμων στον Πατσίδερο. Επίσης, τρία άτομα απεγκλωβίστηκαν από τις Αρχές χωρίς να έχουν τραυματιστεί από το Αρκαλοχώρι, ένα άτομο στα Ρουσοχώρια και ένα ανήλικο παιδί που τραυματίστηκε ελαφρά στο Αρχοντικό.
Στο χωριό Προφήτης Ηλίας του δήμου Ηρακλείου τραυματίστηκε- σύμφωνα πάντα με την ΕΛ.ΑΣ- μια γυναίκα που βρισκόταν στο αυτοκίνητο της, λόγω κατολίσθησης. Τυχεροί στάθηκαν οι κάτοικοι σε κεντρικό δρόμο της Χερσονήσου, όταν κατέρρευσε ένα μπαλκόνι αλλά ευτυχώς δεν περνούσε κανείς από κάτω εκείνη την ώρα. Ακόμη, υπήρξαν κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο Μάρθα- Βιάννος και Βιάννος Άρβη, αλλά και στο δρόμο από τις Ποταμιές προς τη Χερσόνησο.