Δέκα χρόνια παλεύει η οικογένεια του 19χρονου για τη δικαίωση της μνήμης του
Ο άτυχος 19χρονος Λονδρέζος

Φέτος τον Ιούλιο θα έκλεινε τα 29! Δολοφονήθηκε αναίτια και βάναυσα ανήμερα των γενεθλίων της ενηλικίωσης του, στις πρώτες διακοπές με φίλους στο εξωτερικό και εν προκειμένω στα Μάλια της Κρήτης. Δέκα χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο 19χρονος Λονδρέζος Tyrell Matthews-Burton έπεσε νεκρός και η οικογένεια του ακόμα παλεύει για δικαίωση.

Η μητέρα του, Sharon, έχει αφοσιωθεί πλήρως σε αυτόν τον αγώνα, αρνούμενη να αποδεχθεί ότι ο γιος της χάθηκε τόσο άδικα, χωρίς να τιμωρηθεί κάποιος. Μία δεκαετία μετά  ο Άρειος Πάγος αποφάσισε επανεκδίκαση σε δύο περιπτώσεις κατηγορουμένων, εμπλεκομένων στην υπόθεση.

Πρόκειται για έναν 28χρονο Βρετανό, ο οποίος μέσα στο 2022 κηρύχθηκε αθώος από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, με συντριπτική πλειοψηφία 6-1, για την κατηγορία της άμεσης συνέργειας.

Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί ερήμην σε 10ετή κάθειρξη. Κινήθηκε διαδικασία έκδοσης εντάλματος, εκτελέστηκε, μεταφέρθηκε στην Ελλάδα, έμεινε για λίγο στις φυλακές Αλικαρνασσού και όταν εκδικάστηκε η υπόθεση, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης τον κήρυξε αθώο. Η οικογένεια του θύματος προσέφυγε με αναίρεση στον Άρειο Πάγο, η οποία έγινε δεκτή και πλέον η υπόθεση θα εκδικαστεί από μηδενική βάση.

Ως προς τον 28χρονο, η οικογένεια του 19χρονου Tyrell δια του δικηγόρου τους, κ. Γιάννη Κωνσταντουδάκη, εκφράζει ικανοποίηση καθώς πιστεύει ότι ο κατηγορούμενος είχε ενεργό ρόλο στη δολοφονία.

Μέσα στον Ιούνιο υπήρξαν εξελίξεις από τον Άρειο Πάγο και ως προς την εμπλοκή 27χρονου Βρετανού, ο οποίος όταν έγινε η δολοφονία ήταν ανήλικος.

Στην περίπτωση αυτή ο κατηγορούμενος έχει κριθεί αμετάκλητα ένοχος για συνέργεια στην ανθρωποκτονία, όμως στο Εφετείο η ποινή που του είχε επιβληθεί, με εκτιτέα τα πέντε έτη,  μειώθηκε σε 3 με αναστολή καθώς του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Ο  Άρειος Πάγος έκρινε ότι είναι ελλιπής η αιτιολογία ως προς την αναγνώριση του ελαφρυντικού και γι’ αυτό το λόγο η υπόθεση θα εκδικαστεί ξανά στο Τριμελές Εφετείο Ανηλίκων οπότε και πλέον θα κριθεί το ύψος της ποινής.

Διαρκούσης της ακροαματικής διαδικασίας η οικογένεια του 19χρονου είχε υπογραμμίσει δια του δικηγόρου της κατ’ επανάληψη ότι υπήρχαν πληροφορίες για παραβατική συμπεριφορά του ανήλικου με την επιστροφή του στη Βρετανία. Όμως οι πληροφορίες αυτές δεν αξιολογήθηκαν, όπως τονίζεται, και δεν ελήφθησαν υπόψη. Ίσως σε αυτό να έπαιξε ρόλο ότι στη δίκη, το 2022,  όπως επισημαίνεται, δεν προσκομίστηκε ποινικό μητρώο του 27χρονου από την Αγγλία αλλά από την Ελλάδα, έγγραφο που δεν είχε επί της ουσίας κάποια χρησιμότητα.

Η εξέλιξη αυτή δίνει κουράγιο στην οικογένεια του Tyrell και ιδιαίτερα στη μητέρα του, η οποία παρά τις δυσκολίες, δεν έχει εγκαταλείψει ποτέ τον σκοπό της ζωής της: να τιμωρηθούν όσοι έχουν ευθύνη για τον άδικο θάνατο του παιδιού της.