Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ κ. Γιώργος Βουρεξάκη
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ κ. Γιώργος Βουρεξάκη

Ζητά επαναδιαπραγμάτευση του  νερού που αγοράζει  από τον Αποσελέμη

Τρία εκατομμύρια για ένα τετράμηνο διεκδικεί από τον δήμο Ηρακλείου η ΔΕΥΑΗ  για να μπορέσει  να διαχειριστεί το οξύ πρόβλημα ρευστότητας που εμφανίζει, λόγω της καταιγιστικής μείωσης των εισπράξεων της, αλλά και των υπέρογκων οφειλών της που βάζουν θηλιά στη λειτουργία της.

Μέρος των χρημάτων που θέλει άμεσα να εξασφαλίσει, πρόκειται να διατεθεί στον ΟΑΚ στον οποίο οι οφειλές από τη διάθεση νερού από το φράγμα του Αποσελέμη φτάνουν τα 940 χιλ. ευρώ, τα οποία η διοίκηση της ΔΕΥΑΗ θέλει να πληρώσει και παράλληλα να μπορέσει να διαπραγματευτεί ξανά με τη νέα διοίκηση του φορέα την τιμή διάθεσης του νερού στο δήμο Ηρακλείου.

Αυτό τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης κ. Γ. Βουρεξάκης, ο οποίος εξηγεί ότι η προσέγγιση της δημοτικής επιχείρησης σε ό,τι αφορά στη χρέωση του νερού του Αποσελέμη είναι να υπάρξει ένα κλιμακωτό τιμολόγιο χρέωσης προς το δήμο Ηρακλείου που είναι και ο πιο μεγάλος καταναλωτής, ο οποίος δεν γίνεται να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο με τους υπόλοιπους που έχουν σαφώς λιγότερη κατανάλωση.

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει να επανεξεταστεί και το θέμα της κοστολόγησης του νερού τη χειμερινή περίοδο όταν το φράγμα Αποσελέμη υπερχειλίζει, και το νερό χάνεται στη θάλασσα. Αυτές οι ποσότητες που ουσιαστικά χάνονται δεν μπορούν να χρεώνονται 0,19λ. όπως όλη την υπόλοιπη περίοδο… Αυτά θα συζητηθούν στο πλαίσιο συνάντησης που θα γίνει το επόμενο διάστημα με τη νέα διοίκηση με τον ΟΑΚ.

Επίσης, ο κ. Βουρεξάκης σημειώνει ότι μέρος του δανείου που θα ληφθεί από τον δήμο Ηρακλείου θα διατεθεί στη σημαντική οικονομική εκκρεμότητά της ΔΕΥΑΗ προς τη ΔΕΗ όπου το συνολικό χρέος φτάνει τα 4,5 εκ ευρώ στα οποία έχει γίνει διακανονισμός.

Αντίστοιχα, υπάρχει σχεδιασμός να πληρωθούν  προμηθευτές με τους οποίους έχει καθημερινή συναλλαγή η υπηρεσία και είναι σημαντικό να καλυφθούν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ τονίζει ότι το δάνειο αυτό είναι αναγκαίο μετά το ισχυρό οικονομικό σοκ που προκάλεσαν τα  περιοριστικά μέτρα της καραντίνας στο ταμείο της επιχείρησης, η οποία για να μπορέσει να διαχειριστεί τις ανάγκες και της λειτουργικές υποχρεώσεις της θα πρέπει να  εισπράττει το ποσό των 700 χιλιάδων ευρώ τον μήνα.