«Δαμόκλειος σπάθη» το σπασμένο μπαλκόνι πάνω από την Κρήνη Πριούλι (φωτογραφίες)

Βρίσκεται, στη φάση αυτή, μέσα στο πλαίσιο του εργοταξίου όπου αναπτύσσεται η ανάπλαση της οδού Δελημάρκου, μέσα στην ιστορική γειτονιά της Αγίας Τριάδας, στο πλάι του “Μποδοσάκειου”. Θεωρείται και είναι μια από τις καλύτερα σωζόμενες και διατηρημένες ενετικές κρήνες του Ηρακλείου. Πρόκειται για την Κρήνη Πριούλι ή και Fontana Nuova για τους Ενετούς.

Φτιάχτηκε στα τελευταία χρόνια της μεγάλης πολιορκίας της Κάντια (1645-1669), όταν οι Οθωμανοί έκοψαν την τροφοδοσία της πόλης από το υδραγωγείο Μοροζίνι και ο τότε Γενικός Προβλεπτής Αντόνιο Πριούλι ανακάλυψε ένα υπόγειο ρυάκι εντός των τειχών, το οποίο συνέδεσε με την συγκεκριμένη κρήνη.

Από τότε μέχρι σήμερα το μνημείο κοντεύει πλέον τα τετρακόσια χρόνια ζωής και έχει αντέξει πολλά και διάφορα, να όμως που οι προκλήσεις προκύπτουν από εκεί που δεν τις περιμένεις. Με τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ που συγκλόνισε τα ξημερώματα της Πέμπτης το Ηράκλειο, μπαλκόνι σε όροφο παρακείμενης πολυόροφης οικοδομής υπέστη πολύ σοβαρές φθορές, με αποτέλεσμα να πέσουν από μεγάλο ύψος δομικά υλικά πάνω πρακτικά στην κρήνη, η οποία όπως διαπιστώθηκε μακροσκοπικά τουλάχιστον ευτυχώς δεν φαίνεται να υπέστη κάποια φθορά.

Δείτε φωτογραφίες από το σημείο:

Τα δομικά υλικά που έπεσαν από την πολυκατοικία γύρω από την κρήνη, έχουν μαζευτεί σε αυτό το σημείο.

Το συμβάν και τους κινδύνους ανέδειξε άμεσα ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αγίας Τριάδας. Το patris.gr μίλησε με τον πρόεδρο του συλλόγου, Συμεών Χούπα, ο οποίος -πολιτικός μηχανικός άλλωστε ων ο ίδιος- μας επεσήμανε ότι οι κίνδυνοι παραμένουν, καθώς τόσο το σπασμένο μπαλκόνι, όσο και ευρύτερα κομμάτια στην υπερδομή της πολυκατοικίας φαίνονται έτοιμα να καταρρεύσουν σε μια ενδεχόμενη επόμενη ισχυρή δόνηση.

Ο κ.Χούπας αποκάλυψε ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του η διευθύντρια της Πολεοδομίας του Δήμου Ηρακλείου, κ.Μαίρη Φραγκιουδάκη, προκειμένου να ζητήσει περισσότερες πληροφορίες για το συμβάν και την ακριβή θέση του κτηρίου. Η Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Δημοτικής Περιουσίας του Δήμου Ηρακλείου, Στέλλα Αρχοντάκη-Καλογεράκη, μιλώντας στο patris.gr, επεσήμανε ότι πρόκειται για ιδιωτική οικοδομή, με το κτήριο να κατοικείται. Η Τεχνική Υπηρεσία και η Πολεοδομία του Δήμου Ηρακλείου έχουν σε εξέλιξη διαδικασία τεχνικού ελέγχου κτηρίων με οκτώ συνολικά κλιμάκια, με το βάρος να πέφτει πρωτίστως στα σχολεία και τα κτήρια των δημοσίων υπηρεσιών.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με όσα εξήγησε η κα Αρχοντάκη, υπάρχει η δυνατότητα να ελεγχθούν και ιδιωτικά ετοιμόρροπα ή άλλα κτήρια που εμφανίζουν επικινδυνότητες, με σκοπό όμως αποκλειστικά τον εντοπισμό κινδύνων και την πραγματοποίηση συστάσεων στους ιδιοκτήτες προκειμένου να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες και εργασίες.

Ασφαλώς κάθε φθορά που συμβαίνει σε ιδιωτική κατασκευή αφορά και βαρύνει τον ιδιοκτήτη, δεν υπάρχει αμφιβολία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, επειδή η περαιτέρω αποσάθρωση της οικοδομής μπορεί να προκαλέσει ζημιές σε ένα ιστορικό και αρχιτεκτονικό μνημείο της πόλης, μήπως πρέπει να υπάρξει μια σπουδή και μια πίεση των υπηρεσιών προς τους ιδιοκτήτες; Ίσως θα έπρεπε να υπάρξει παρέμβαση και από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου. Ο Συμεών Χούπας, σε ερώτηση σχετικά με πιθανή έως τώρα εμπλοκή των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού απάντησε στο patris.gr ότι δεν γνωρίζει να υπήρξε οποιαδήποτε παρέμβαση μέχρι τώρα.

Σε κάθε περίπτωση, και εννοείται μέσα στη μεγάλη εικόνα των πολλών αρμοδιοτήτων τους, ίσως πρέπει η Πολεοδομία και η Αρχαιολογική Υπηρεσία να ασχοληθούν κατ’ εξαίρεση με το συγκεκριμένο θέμα, προκειμένου να μη συμβεί κάτι και χάσουμε την Κρήνη Πριούλι μεταξύ τοιχογραφίας στην Κνωσό και σεισμού!