Αύξηση των ασθενών στην Κρήτη
Αύξηση των ασθενών στην Κρήτη

Υπό  παρακολούθηση βρίσκεται η νέα έξαρση κρουσμάτων κοροναϊού από τον ΠΟΥ, μετά την επικράτηση της υποπαραλλαγής Eris, που εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς, ενώ στην Κρήτη τα κρούσματα παραμένουν αυξημένα.

Πανελλαδικά οι εισαγωγές  ασθενών διπλασιάστηκαν και οι διασωληνώσεις αυξήθηκαν κατά 29%.

Το αν θα προκαλέσει νέο κύμα της Covid-19, είναι πολύ νωρίς για να λεχθεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, που ωστόσο κρούουν καμπανάκι κινδύνου για τον Σεπτέμβριο, οπότε και αναμένεται να φανούν οι συνέπειες των καλοκαιρινών διακοπών.

Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων στην Ελλάδα, τίθεται η Κρήτη, όπου υπάρχει μεγάλη αύξηση κρουσμάτων, ενώ για πρώτη φορά στην Ελλάδα ανιχνεύθηκαν και «ξαδελφάκια» της Eris.

Η αρχική υποπαραλλαγή ήταν η EG.5, ενώ πλέον το επιστημονικό μικροσκόπιο στην Κρήτη εντόπισε σε ένα μικρό αριθμό δειγμάτων και τον νέο κλάδο EG.6.1. «Δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις. Είναι διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται στον ίδιο κλάδο. Αυτό μας δείχνει, όμως, πόσο καλά και πόσο γρήγορα εξελίσσεται αυτός ο ιός», σημείωσε στο iatropedia.gr, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Όπως τόνισε η Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην  εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο κόσμος «ξέχασε» πως υπάρχει κοροναϊός και δεν πρόσεχε τόσο. Η ίδια, εξήγησε ότι τα συμπτώματα της νέας παραλλαγής είναι ο πυρετός, ο πονόλαιμος, καταρροή, αδυναμία και η κόπωση.

«Όταν κάποιος βγει θετικός, πρέπει να προλάβουμε να μην μεταδίδουμε. Πρέπει να κάτσει 3 ημέρες στο σπίτι και όταν κυκλοφορεί να φοράει τη μάσκα. Υπάρχουν και οι μεγάλοι ηλικία, οι οποίοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, και αυτοί οι άνθρωποι μετά μπαίνουν στο νοσοκομείο. Αυτό θέλουμε να αποφύγουμε», τόνισε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, είναι η δεύτερη συχνότερη στη χώρα μας, την ώρα που καταγράφεται αύξηση 54% σε εισαγωγές και 29% σε διασωληνώσεις. Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία, αυξημένη είναι η θετικότητα ενώ καταγράφηκαν 33 θάνατοι σε μια εβδομάδα.

Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου):

παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα

Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19

  • Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα
  • Ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 (n=641) παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση 54% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες
  • Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων (n=9) παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση 29% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες
  • Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 13
  • Καταγράφηκαν 33 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 82 έτη (εύρος 63-99 έτη)
  • Κατά τις τελευταίες εβδομάδες όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στην υπο-παραλλαγή ΒΑ.2 της Όμικρον
  • Την εβδομάδα 29 η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η XBB.1.5 (48%), ακολουθούμενη από την EG.5 (36%)
  • Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV-2 σε 7 από τις 9 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Ιός της γρίπης

  • Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παραμένει κάτω του 10% (sentinel)
  • Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ την εβδομάδα 33/2023, ούτε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη
  • Από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 33/2023 νοσηλεύτηκαν 70 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 27 θάνατοι
  • Το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης 377 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά δείγματα), εκ των οποίων 292 (77,5%) ήταν στελέχη τύπου Α και 85 (22,5%) στελέχη τύπου Β
  • Από τα 290 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, 258 (89%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 32 (11%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV:

Όλα τα εξετασθέντα δείγματα ήταν αρνητικά για RSV.