Ενώ μια πλατφόρμα απομάκρυνε από τη Χρυσή έναν απίστευτο όγκο απορριμμάτων, παραπηγμάτων, εγκαταλελειμμένων σκηνών και 12 αυθαίρετες κατασκευές, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εφαρμογής και Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης για το νησί κ. Καλούστ Παραγκαμιάν και ο δήμαρχος Θ. Καλατζάκης βρίσκονταν σε μια σκληρή πολιτική αντιπαράθεση για το επίμαχο θέμα. «Μπίζνα τέλος!» ξεκαθάριζε με νόημα ο κ. Παραγκαμιάν και «το θέμα της Χρυσής δεν θα κλείσει, μέχρι να λυθεί» ανταπαντούσε ο δήμαρχος.
Όπως είναι γνωστό, λόγω της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί στο νησί και με σκοπό να προφυλαχθεί το οικοσύστημά του καθώς διαπιστώνεται η ξήρανση όχι μόνο του θαλάσσιου κέδρου, αλλά και όλων των ειδών των φυτεύσεων, έχουν αποφασιστεί περιοριστικά μέτρα.
Τα προτεινόμενα μέτρα αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί η συνέχιση της “μαζικής” και ανεξέλεγκτης αποβίβασης τουριστών στο νησί, η οποία έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα επισφαλής και επιζήμια διαχρονικά και δεν συνάδει με τα χαρακτηριστικά και τις αξίες του προστατευόμενου τοπίου.
Στο πλαίσιο αυτό έγινε καθαρισμός στο νησί από όπου απομακρύνθηκε ένας απερίγραπτος όγκος σκουπιδιών, προκειμένου το νησί να μπορέσει να ανασάνει και να ξαναβρεί την ταυτότητά του. Με αφορμή τη μεγάλη επιχείρηση απομάκρυνσης των απορριμμά-των, ο βιολόγος και πρόεδρος του Ινστιτούτου Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας, Καλούστ Παραγκαμιάν σχολίασε ότι “μετά από ταξίδι 20 ωρών, έφτασε στο Ηράκλειο η πλατφόρμα με τα μπάζα και τα σκουπίδια των παραπηγμάτων της Χρυσής. Αυτό το πράμα δεν πρέπει να το ξαναδούμε. Ποτέ!”.
Στο μεταξύ, από την πλευρά του ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης ανταπαντούσε ότι “το θέμα της Χρυσής δεν θα κλείσει, μέχρι να λυθεί”, δηλώνοντας σαφώς τις προθέσεις του Δήμου που ήδη έχει αποφασίσει να ασκήσει αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας της με αριθμ.13033/ 164 απόφασης της Συντονίστριας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, που προβλέπει την απαγόρευση της επισκεψιμότητας.Όπως είναι γνωστό, βάσει της απόφασης που έχει ληφθεί, επιτρέπεται στα τουριστικά ημερόπλοια να κάνουν μόνο τον περίπλου του νησιού καθώς και στάσεις κοντά στις παραλίες, για να κάνουν μπάνιο οι επιβάτες.
Οι λουόμενοι μπορούν να κάνουν χρήση των παραλιών, χωρίς όμως να επιτρέπεται η πρόσβαση στα ενδότερα του νησιού, ούτε να κάνουν χρήση της σκιάς των θαλασσόκεδρων εντός του επαπειλούμενου οικοτόπου, τηρώντας όλους τους όρους και περιορισμούς που ορίζει η Κ.Υ.Α., για την προστασία, διατήρη-ση και διαχείριση της φύσης, καθώς και της χερσαίας και θαλάσσιας περιοχής, και ο ισχύων Κανονισμός που διέπει το νησί ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής.