ΒΟΑΚ

Η αξιοποίηση της επιστροφής κερδών από τα ελληνικά ομόλογα είναι ένα νέο κεφάλαιο που άνοιξε χθες η κυβέρνηση σε σχέση με τη χρηματοδότηση του ΒΟΑΚ, ενώ παραμένουν πάντα στο τραπέζι το σενάριο της παραχώρησης αλλά και η επιβολή διοδίων.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κ. Καραμανλής
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κ. Καραμανλής

Χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας εξήγησε ότι τα κέρδη από τα ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές ευρωπαϊκές τράπεζες συνολικού ύψους 5,1 δισ. έως τον Μάιο του 2022, θα κατευθυνθούν σε πολιτικές προτεραιότητες και έργα ώριμα να ενταχθούν, όπως η κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ): “Για πρώτη φορά το Eurogroup μας επιτρέπει να κατευθυνθούν σε αναπτυξιακές δράσεις τα χρήματα αυτά” τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Μανούσου Βουλουδάκη.

Αντίστοιχα, ο  υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής απαντώντας σε σχετική ερώτηση προς τον βουλευτή του ΚΚΕ Μανόλη Συντυχάκη, τόνισε δηκτικά ότι  «θα βρούμε τα χρήματα με τη συνδρομή των ιδιωτών» αφήνοντας ανοικτό το θέμα της επιβολής διοδίων με το επιχείρημα ότι «καλύτερα να πληρώνουμε ένα λελογισμένο κόστος για τη χρήση του έργου, παρά να χάνονται ανθρώπινες ζωές».

Ο Χρήστος Σταϊκούρας νέος «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας

Ειδικότερα, χθες ο  υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας  αφού επισήμανε δηκτικά για τον ΒΟΑΚ ότι το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν «ατελές και πρόχειρο», αναφέρθηκε αναλυτικά στην απόφαση του Eurogroup για την αξιοποίηση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, υπογραμμίζοντας με νόημα τη σημαντική αλλαγή στάσης του για το θέμα που όπως είπε, δείχνει την εμπιστοσύνη στην= σημερινή κυβέρνηση.

«Στο πρόσφατο Eurogroup ετέθη και αποφασίστηκε χωρίς όρους και προαπαιτούμενα η αποδέσμευση της δεύτερης δόσης ύψους 767 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των κερδών από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων ανέρχεται σε 5,1 δισ. ευρώ», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «αυτό το ποσό είχε συμφωνηθεί να δίνεται σε ισόποσες δόσεις ανά έξι μήνες από τον Δεκέμβριο του 2018 έως το πέρας της ενισχυμένης εποπτείας τον Μάιο του 2022, δηλαδή σε οχτώ δόσεις. Η μία που έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ πήγε κατευθείαν για πληρωμή δόσης. Τώρα αποφασίστηκε για πρώτη φορά να αξιοποιηθεί η δυνατότητα αυτή για επενδυτικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς».

Νωρίτερα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη χαρτογράφησε τις  προθέσεις  της κυβέρνησης στην υλοποίηση του έργου του Βόρειου Οδικού Άξονα. Όπως εξήγησε αναλυτικά, το ένα σενάριο είναι το έργο να χρηματοδοτηθεί από τα έσοδα άλλης παραχώρησης (έχει γίνει συζήτηση για την Αττική οδό) κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο απαιτεί την έγκριση των δανειστών.

Το δεύτερο σενάριο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η χρηματοδότησή του από την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα. Ο  ίδιος σημείωσε ότι “θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να μπουν διόδια. Καλύτερα να πληρώνουμε ένα λελογισμένο κόστος για τη χρήση του έργου, παρά να χάνονται ανθρώπινες ζωές. Σύντομα θα παρουσιαστεί ένα σχέδιο για την ανάταση και ανασυγκρότηση της Κρήτης” κατέληξε ο υπουργός.

 Στην Επιτροπή Μεγάλων Έργων Υποδομών ΒΟΑΚ και αεροδρόμιο Καστελλίου

Δύο εμβληματικά έργα της Κρήτης, το διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλλι, αλλά και ο νέος Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, τίθενται στην εποπτεία της κυβερνητικής Επιτροπής Μεγάλων Έργων Υποδομών. Η κυβερνητική επιτροπή που συστήθηκε μετά από πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού ενώ σε αυτή συμμετέχουν συνολικά έξι υπουργοί και τέσσερις υφυπουργοί.

Η επιτροπή έχει μεταξύ άλλων ως αντικείμενό της την έγκριση σχεδίων δράσης, τη συστηματική παρακολούθηση των σχεδίων, τον εντοπισμό σημείων που ενδέχεται να προκαλέσουν καθυστερήσεις την προώθηση διοικητικών πράξεων και νομοθετικών ρυθμίσεων, καθώς επίσης και την επικαιροποίηση σχεδίων δράσης εφόσον απαιτείται. Στο έργο της Επιτροπής εντάσσονται μεταξύ άλλων οι δράσεις

  • Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση με σύμβαση παραχώρησης του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης και μελέτη, κατασκευή και χρηματοδότηση των οδικών συνδέσεων.
  • Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση με Σύμβαση Παραχώρησης του έργου μετατροπής του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) σε αυτοκινητόδρομο. Στο πλαίσιο των γενικότερων δράσεων όλοι οι φορείς του δημόσιου τομέα οφείλουν να συνεργάζονται με την Επιτροπή για τη διαμόρφωση και προώθηση των εισηγήσεων, προτάσεων ή αποφάσεών της. Οφείλουν επίσης να παρέχουν σ’ αυτήν την αναγκαία ενημέρωση και κάθε διευκόλυνση για το έργο της.

Σφοδρή αντίδραση  για την επιβολή διοδίων

Τη σφοδρή αντίδραση του βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκη προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Υποδομών Κ.Καραμανλή, σύμφωνα με τον οποίο η επιλογή της τοποθέτησης διοδίων για την κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) είναι μια από τις επιλογές που βρίσκονται στο τραπέζι.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης τόνισε πως ο ΒΟΑΚ «παραμένει σήμερα περίπου όπως φτιάχτηκε πριν 50 χρόνια». Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση του οδικού δικτύου είναι ο βασικός παράγοντας που σημειώνονται συνεχώς τροχαία στην Κρήτη.

Αναδεικνύοντας την αιτία για την αναβλητικότητα στην υλοποίηση του έργου, το οποίο έχει εξαγγελθεί από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων 20 ετών, αλλά ακόμα δεν έχει ξεκινήσει, ο Μ. Συντυχάκης σημείωσε πως θέλουν να παραχωρηθεί η εκμετάλλευσή του σε ιδιώτη

Μάλιστα, όπως κατήγγειλε, όσο πιο εξαθλιωμένος είναι ο δρόμος, τόσο πιο εύκολα θα αποδεχθεί η κοινή γνώμη την επιβολή διοδίων. Βασική επιδίωξη των κυβερνήσεων διαχρονικά «δεν είναι η οδική ασφάλεια και η εξυπηρέτηση του λαού, αλλά αντίθετα η εξασφάλιση σίγουρου και άμεσου κέρδους για το ένα ή το άλλο τμήμα των μονοπωλιακών ομίλων που ενδιαφέρονται για το έργο», ανέφερε.

Αναφερόμενος στην θέση του ΚΚΕ, υπογράμμισε πως πρέπει να κατασκευαστεί άμεσα και χωρίς άλλη καθυστέρηση ο Βόρειος Οδικός Άξονας και συνολικά ένα σύγχρονο ασφαλές οδικό δίκτυο στην Κρήτη, με ελεύθερη πρόσβαση, χωρίς διόδια ή άλλης μορφής εκμετάλλευση και δανεισμό, με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ως προς το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχουν χρήματα, υπενθύμισε ότι μόλις χθες ψηφίστηκε νομοσχέδιο που δίνει στις τράπεζες κρατικές εγγυήσεις ύψους 12 δισ. ευρώ.