καλώδιο διασύνδεσης

Στο ΕΣΠΑ εντάχθηκε τελικά η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, έπειτα και από τη σχετική ανακοίνωση της θυγατρικής εταιρείας του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας «Αριάδνη Interconnection».

Σύμφωνα με την εταιρεία, η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ αναμένεται να συμβάλει στην ουσιαστική αύξηση ταχύτητας ως προς την ολοκλήρωσή του.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η μεγαλύτερη επένδυση που γίνεται στην Ελλάδα για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, προϋπολογισμού της τάξης του 1 δισ. ευρώ,  θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2022, οδηγώντας στη μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ κατά 326 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο λειτουργίας (και 400 εκατ. ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο τα επόμενα 20 έτη) και διασφαλίζοντας την επάρκεια εφοδιασμού της Κρήτης σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, με τον πλέον οικονομικό και περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο.

Υπενθυμίζεται ότι οι διεθνείς διαγωνισμοί για το έργο, που διενεργούνται μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας της «Αριάδνης Interconnection», βρίσκονται σε εξέλιξη. Το ενδιαφέρον κατασκευαστών, προμηθευτών, αλλά και των τραπεζών και της επενδυτικής κοινότητας είναι ισχυρό. Η προθεσμία για την υποβολή προσφορών για τα καλωδιακά συστήματα και τους σταθμούς μετατροπής εκπνέει στις 5 και 30 Αυγούστου αντίστοιχα.

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε και ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος και τόνισε πως πραγματοποιείται μια συνολικότερη προσπάθεια προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση, χωρίς να υπάρξουν καθυστερήσεις στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης και Αττικής.

Μιλώντας στο πρώτο πρόγραμμα, ο υπουργός ανέφερε ότι «υπάρχει ένα project, το οποίο λέγεται EuroAsia Interconnector, το οποίο έχει σχεδιαστεί εδώ και χρόνια, το 2014».

Ο υπουργός υποστήριξε πως υπάρχουν συζητήσεις με την κυπριακή πλευρά, γιατί έχουν προκύψει κάποιες διαφορές, ως προς την ταχύτητα και ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα δομηθεί το έργο.

«Εκείνο το οποίο ξεκαθαρίσαμε στην εταιρεία, και φυσικά πρωτύτερα στην κυπριακή κυβέρνηση, είναι ότι εμείς βεβαίως θέλουμε τη σύνδεση της Ελλάδας με την Κύπρο και το Ισραήλ» διευκρίνισε ο υπουργός για να προσθέσει:

«Απλώς επειγόμεθα για το θέμα της διασύνδεσης της Κρήτης, γιατί το εργοστάσιο της ΔΕΗ θα πρέπει να κλείσει στην Κρήτη, με βάση το Ενωσιακό Δίκαιο, απαγορεύεται να λειτουργεί μετά από πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Και ταυτόχρονα η Κρήτη έχει θέματα ευστάθειας στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.

Πριν από μερικές μέρες είχαμε black-out στο Λασίθι, παρότι έχουν μεταφερθεί γεννήτριες στην Κρήτη για τις αυξημένες ανάγκες του καλοκαιριού. ‘Αρα τους είπα ότι βεβαίως πρέπει να δούμε το θέμα συνολικά και να βρούμε την προσφορότερη λύση. Ωστόσο, για μας είναι θέμα απόλυτης προτεραιότητας η διασύνδεση της Κρήτης διότι είναι ένα ζήτημα πιεστικό και κατεπείγον».

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι στις 7 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα διάσκεψη της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ, της Ιταλίας και των ΗΠΑ για ενεργειακά θέματα με επίκεντρο την κατασκευή του αγωγού East Med που σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από την ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας. «Για μας είναι θέμα ζωτικής σημασίας η συνεργασία με την Κύπρο και το Ισραήλ στα ενεργειακά θέματα-και χαιρόμαστε που τη συνεργασία αυτή την ενθαρρύνουν οι ΗΠΑ», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.